Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Zavařování je v plném proudu. Mohl by to být proud tedy ještě větší, ale chybí suroviny- zeleniny je dost, což o to, s ovocem je to však letos prachmizerné. Třešně žádné, borůvek málo, rybíz taky nic moc. Ještě, že alespoň Katka přivezla pár meruněk, které jsme zase ale snědli, takže marmeláda z nich taky žádná. Zvýšený limit pana domácího na počet marmelád – na 250 na rok asi letos tedy nebude :-)

Jsme tu taky po delší době sami a  včera jsme úspěšně absolvovali tři  preventivní prohlídky  u lékaře- pohodové podotýkám, jen ty dětské  ranní moče jsou stále jakýsi problém – skleničky připravené, nadepsané jmény všech dětí, ale pak, když je jdu vzbudit, většinou na to zapomenu. Pak děti prolévám a prolévám, mám nutkání dát všechny tři skleničky Kvídovi, aby to vzládl za všechny, ale je to nakonec poctivě každý do své- už to tedy většinou ale nebývá ta ranní :-) V těchto okamžicích vždy vzpomínám na prohlídku před čtyřmi lety, kdy pan domácí z nějakého důvodu nemohl, já byla těsně před porodem a byla opět hromadná prohlídka tří dětí. Měli jsme tu půjčeného formana, kvůli rychlému odjezdu  do porodnice (protože jízdu na voze s koňma do poradny šest dní po termínu a následný odvoz sanitkou do porodnice, protože když mě viděl lékař, sanitku ihned zcela nepochopitelně objednal – jsem si nechtěla opakovat- asi stárnu )  což byl nakonec možná větší problém, jak jít pěšky, protože Hugo se narodil s váhou 4,5 kg, já měla břicho od nás až do Prahy a na situaci, kdy půl hodiny šteluji sedačku, abych se za ten volant vešla, tedy šteluji- jsem napresovaná za volantem a snažím se popadnout dech a sedačku posunout co nejdál dozadu, abych vzápětí zjistila, že v této pohodlné poloze zase nedosáhnu na pedály a přemýšlet jak takto dojedu k doktorce – s úsměvem dodnes vzpomínám :-)). 

Tak jak jsme tu po delší době nezvykle sami, večer jsme si tak probrali všechny návštěvy, co nás v červenci navštívily a pobyly tu déle než hodinu. Někdo dva dny, někdo jen tu zmíněnou hodinu, ale došli jsme k celkem zajímavému číslu. Kolik to bylo ? a jaké by vám ještě přišlo normální? těším se se zvědavostí na tipy :-))

A ta červená řepa

dávám jí všude, něco strouhám do čerstvého salátu, něco do polévky, do dušené zeleniny, do pomazánek, plněnou a zapečenou,  ale stále zbývá a tak přichází na řadu zima. Klasická zavařená ve sladkokyselém nálevu – k rýži, rizotu a vůbec. Lze samozřejmě zjednodušit zavaření tím, že se řepa zalije nálevem z Deka a už se nesteriluje, ale mě se zdá Deko se svými konzervanty skoro zbytečné, navíc řepa potřebuje jemn povařit, aby byla alespoň trochu měkká a tak dávám přednost klasické úpravě v nálevu.

Nejprve je nutné řepu nasbírat a opláchnout.

Řepu tedy naložím do vody, nesolím a dávám povařit – ne moc dlouho, jen aby jemně změkla. Pak se řepa oloupe a nakrájí na kostičky, vloží do sklenice a zalije náleve. Poté se přidá ještě nahoru do každé sklenice pepř, hořčičné semínko a kousek bobkového listu.

nálev: 1 litr vody, 0,3 litru octa 8%, 25g soli a 80g cukru.Do každé sklenice pak 4 kuličky pepře, 6 kuliček hořčičného semínka a jeden malý nebo půlku velkého bobkového listu.

Uzavřu víčky, dám do hrnce a steriluji 25 minut při 90*C. 25 minut počítám až od doby, kdy je řepa zahřátá právě na 90*C. Po ukončení této doby vyndavám ihned z hrnce, aby se zbytečně nerozblemcala.

Věděli jste o červené řepě, že je to vynikající zdroj křemíku, díky kterému se zpomaluje stárnutí?

Že obsahuje vlákninu a tím pomáhá k detoxikaci těla?

Že obsahuje kyselinu listovou, která je velmi důležitá pro srdce, kardiovaskulární systém? Mnohem lepší je však pro kyselinu listovou konzumovat řepu syrovou, protože má až o polovinu více listové kyseliny než řepa vařená.

Že podporuje nervový systém, obsahuje železo, podporuje krvetvorbu, má protinádorové účinky – je doporučována jako prevence proti rakovině , podporuje látkovou výměnu,  obahuje ještě také hořčík, zinek,draslík a další vitamíny?

Že je to mimo jiné vynikající barvivo? Nejen na oblečení, ale také na kuchyňské linky, plastové mísy, děti…..?

33 Odpovědi to “Zavařená červená řepa”

  • Jirka:

    Pohlazení po duši,jak píšete Petro,přesně tak.

  • Petra:

    Hezký den, díky tomu, že jsem hledala recept na zavaření řepy ( tento jsem vyzkoušela a je vynikající – dokonce ji jí i přítel, který nemá moc řepu rád, děkuji za něj) jsem našla i Vaše stránky, které jsou inspirativní a pohlazením pro duši :) Řepu jsem samozřejmě už řešila v létě, ale k napsání jsem se dokopala až nyní.

  • Honza:

    Dobrý den,
    asi budu mít blbou otázku, těch 25 minut se počítá od doby co vložíte sklenice do vody nebo až od doby kdy začne voda vřít?
    Děkuji za odpověď

  • Jarka:

    Dnes jsem hledala recept na červenou řepu a ten Váš se mi líbí, tak jsem jej opsala a v sobotu začnu. Řepy jsem zasadila, jak jsem až vyrostla zjistila, až až. Líbí se mi, že je recept jednoduchý a hlavně, že jste vynechala
    „Deko“.

    Děkuji JŠ

  • Zdravím, tak řepa už je zavařená… Jedna sklenička byla špatně zavřená, takže jsme hned ochutnali. je výborná

  • daryd:

    Dobrý večer,
    už dlouho koukám na Vaše stránky a jsou pro mě inspirující. Opravdu obdivuji Vaši houževnatost i smysl pro humor.
    Ale zrovna se na Vás obracím s prosbou. Dnes jsem koupila nakrouhané zelí. Ale už mám i převařenou řepu a chtěla bych udělat ten dobrý salát se zelím, cibulí a mou vlastní paprikou která ještě má plno plodů. Nemůžu ten recept dohledat a samozřejmě že jsem si ho hned neuložila.Díky za pomoc!!!!!!
    dasa

  • mellorn:

    Dnes jsem zakoupila repu. A protoze jsem v zavarovani celkem zacatecnik, tak bych mela prosim asi tri takove dotazy. 1. ta repa ma byt uarena opravdu jen do polomekka? Trosku se bojim, aby nebyla pri konzumaci tvrda..
    2. Ten cukr je krystal?
    A konecne za treti:-) Mam jen vetsi hrnec,nikoliv zavarovaci. Takze dam prkenko,uterku a sklenicky (mam nejvetsi takove ty 3/4 litrove se sroubovacim vickem). Pri sterilizaci musi byt vicko pod hladinou varu nebo staci, aby voda sahala jen do 3/4 sklenice? diky moc za rady.
    A co zavarenou dyni jako kompot ala ananas, neplanujete?

    • Moc zdravím. Ano ten cukr je krystal, nebo může být krupice. Jasně, pokud nemáte zavařovací hrnec, tak prostě něco na dno, jak píšete, nebo třeba pařák. A ano, do poloměkka, ale je to na vás. My máme radě řepu na zkus, nemáme rádi moc rozblemcanou a proto tak akorát. Když bude měkká už po uvaření, zavařováním změkne příliš.

      dýni rozhodně nějak plánuju, protože jí je hrozně moc, ale asi hlavně jako kandované ovoce, chci dělat marmeládu a kompot možná taky. Krásný večer :-)

      • Lucie:

        Diky za odpoved. Chtela jsem ji varit do polomekka, ale nechala jsem ji potom v horke vode a ona tak nejak sama „dosla“, tak snad to nebude blato. Ja zavarenou repu moc rada, dneska budu delat lak.Neni ji mnoho,pocitam tak na 4 sklenice. mejte se na kopci hezky, podzim je na krku a to je pro me nejhezci obdobi:-)

  • jari:

    dotaz mimo řepu…jak je Bábelovi? eště furt držím prsty, už jsou dřevěný :-)

    • Parádnícký, díky Jari! Už tady celý týden běhají všichni jako lańka. Pravdu měl starší veterinář po tel. podle kterého se pí. doktorka zařídila. Takže Bábel to má spočítaný a po krátké dovolené zase do mírné práce .-))

  • Řepu miluju, rodiče mi na mou žádost na své zahrádce vypěstovali doslova záplavu řepy, takže máem teď doma takovou malou rudou nadvládu :-) Neporadíte, jak zavařit řepu bez zavařovacího hrnce?

    • Jako jen absence hrnce? No úplně v pohodě, v jakémkoli jiném hrnci. Je potřeba dát na dno prkýnko a na něj složit utěrku a na to teprve sklenice, pokud chybí prkýnko tak jen třeba 2-3 utěrky na sebe, aby sklenice nestály přímo na dně, pohlídat teplotu a je to. .-)

      • Super, to by mě ani ve snu nenapadlo, že to může být tak jedoduché. Takže dokud jsem ještě vcelku, tak se vrhnu na zavařování řepy, jen doufám, že se s tím svým monstr pupkem do naší minikuchyně ještě vměstnám :-) Přeu vám na kopec krásné léto a co nejvíc pohody!

      • 7kenedz:

        Klárko, když doporučujete na dno hrmce dát prkénko a několik utěrek, rád bych takové činění komentoval, že si myslim, že na dně toho hrce vyrábíte tepelně hůře vodivou vrstvu a spoždujete ohřev náplně hrnce.Sám jsem tuto maličkost vymyslel tak, že jsem z oizolovaného elektrikářského drátu vyrobil spirálu jako má slimák která je od středu a rovnoměrně v malém množství vody pokreje celé dno a vzdálenost drátů od sebe je menší než průměr sklenice se zavařeninou a tím sklenice je nadednem,voda se o dno dobře ořívá,dříve vaří a díky tomu je dříve ale taky dobře hotovo.Zdeněk

  • jari:

    Zdravím na kopec, držím palce Bábelovi a jsem strašně zvědavá…pls Kláro, kolik bylo těch návštěv?

    • Díky moc, dnes ráno to už vypadalo trochu lépe, uvidíme zítra. Jinak lidí jsme spočítali 43 jedinečnýc návštěv, ovšem většina přišla vícekrát :-)))

      • zdálo se nám to lepší- přesněji- chtěli jsme aby se nám to zdálo lepší. A přesné číslo – moc !

        • jari:

          ano souhlas, 43 je velice moc, tohle bych neunesla…přeju zmenšené číslo a držím tři prsty pro vás i Bábela, zatím to fungovalo…

  • Q:

    ° = alt+0176
    ;-)

    zavařenou mi zhnusili ve školní jídelně, ale zapečená s brambama a mrkví… mňam :-)

  • no tak myslím že 28 by mohlo stačit :-) anebo že byste měli takové velikonoční pondělí se stovkou koledníků?

  • Sidlova:

    Jo řepa, mňamka nevídaná. Dělám ji podobně jako vy. Na netu jsem loni našla jeden fajne recept. V paneláku dost energeticky náročný, ale s našima (a vašima) kamnama, žádný problém. Řepu důkladně umyju a zabalím do dvou vrstev alobalu. Není to obalovina zrovna eko, ale využívám ji jen minimálně. Takto zabalenou řepu šoupnu do trouby tak na dvě hodiny…pak oloupat, pokapat citronem, posolit, popepřit. Slintám, jen to píšu ((-: Jdu vytáhnout třicátou sklenici okurek z hrnce (letos jich mělo být jen patnáct) a jdu snít o řepě, asi bude zítra k obědu ((((((-:

  • jitka:

    Zdravím na kopec a moc děkuji za krásné stránky, pomáhají mi při pečení chleba a pokukuji po výrobě sýrů.
    Pro inspiraci přidávám svůj recept na červenou řepu.
    Nálev: 1l vody, 1/4 l octa, 3 dkg soli, 6dkg cukru, svařit a přidat 1/2 lžíce fenyklu nebo anýzu.
    Povařenou a oloupanou řepu nakrájím na kostičky a promíchám se strouhaným křenem /asi 3dkg na kilo/. Zaliju nálevem a sterilizuju. I přes přítomnost křenu řepa není ostrá a chutná i dětem.

  • jari:

    tak já si tipnu ty návštěvy, pokud včetně těch pro „ze dvora“ tak kolem 70, těch ostatních 35? a normální? jak pro koho, někdy dvě je mnoho… zdravím a doufám, že neplavete, jste na kopci :-)

    • Zapomněla jsem napsat, že unikátních návštěv :-)), to, že někdo přišel dvakrát, to už jsme nepočítali

      • mellorn:

        teda, ja vas obdivuju, ze to snesete,tolik navstev. My jsme zvykli mit doma svuj klid a kdyz se chceme s nekym videt, sejdeme se v hospode:-) Pripadne na vylete.Proto bychom radi nejake bydleni na samote, jsme takovi vlci samotari:-)

      • Frantiska:

        @Klára: tak ja teda tipuju 250 :)

  • Frantiska:

    nevedela :) ale repu mam moc rada

Přidejte komentář