Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

IMG_0456Měli jsme třešně. Asi dva dny. Pak přilítly ty potvory, hrozně potvor a během cca hodiny je v ten nejlepší okamžik kompletně snědly. Mají evidentně nějaké radary na dokonalou zralost třešní. Tudíž třešně už nejsou. To je zajímavý, každý den je pozoruju, jak si sedají na vysoký, ohnutý květ  pórku, ale do toho nezobou. Kopr jim taky nejede, a že ho máme opravdu mnoho.

Také jsem se rozhodla, že nutně potřebuju síťovku. Mé workoholické období ale neskončilo úplně dobře a byla jsem schopna tak silné sebereflexe, že jsem si zakázala jí začít dělat, respektive snést z půdy háček a vracet se asi tak o třicet let zpátky a vylovit v paměti, co je to dlouhý a krátký sloupek. Vyřešila jsem to šalamounsky, napsala jsem Ivě, že mě to musí naučit. Až zjistí, jaké jsem dřevo, třeba jí raděj rovnou udělá sama. Taky nutně potřebuju bavlněné sáčky a tak už tu mám provokativně asi 14 dní rozložený šicí stroj.  Ale „se“ ještě nerorazilo a sáčky neušilo. IMG_0458

Taky máme rozečtenou knížku, máme, protože knížky čteme odjakživa nahlas, ale s postupujícím věkem dětí je hrozně těžké skloubit, aby a) byli všichni doma, b) měli všichni náladu na čtení a c) předčítající neusnula dříve než posluchači. Máme nyní knížky docela na dlouho.

IMG_0465

A taky máme hodně rebarbory, je tedy vhodné, pustit se do marmelády.

Rebarborová není vůbec špatná, ale je vhodné ji něčím přichutit. My máme letos s hořkomandlovou přírodní esencí, rozhodně doporučuji. Marmeláda velmi jednoduchá – oloupat a nakrájet rebarboru, povařit a rozmixovat. Na 1 kg rebarbory dávám trochu hořkomandlové esence, 10 g citronového pektinu a 1 kg cukru. Samozřejmě lze změnit poměr cukru dle vlastní chuti, ale doporučuji si přečíst komentáře od Inky zde.

Rozmixovanou rebarboru přivedu k varu, přidám trochu cukru s pektinem, povařím a přidám zbytek cukru. Vařím cca 10 min a nalévám do sklenic, otáčím dnem vzhůru a dostatečně brzy otáčím zpět, což se tentokrát ne zcela povedlo. IMG_0455

4 Odpovědi to “Rebarborová marmeláda”

  • Iva:

    Prostě jen DÍKY :) jo a já síťovku mám,teda „jen“ kupovanou a nedám na ni dopustit

  • Tytka:

    Jé, vy máte tak hezký záhonky! Tak akorát, ne moc vyšprtaný a ty panorámata za nimi!
    Jinak co se týče rebarborové marmelády, použila jsem do ní vodu z vyluhovaných bezových květů a je parádní.
    Krásné prázdniny na kopec!

  • kej:

    Jádělala šťávu podle receptu v Krásném venkově. je to síla :-))

Přidejte komentář