Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
Bude štrůdl !!!! To kolem mě běhají už hodinu a křičí, že cítí štrůdl!!! Nejprve ale
závin
rozhodně každý krajíc chleba ! Je to nezbytná nutnost. Není možné dát  k snídani bohužel jen štrůdl, protože by byl okamžitě všechen pryč a kvůli zachování mojí mentální stability je nezbytně nutné, aby zbylo alespoň na odpoledne !:-))
Tentokrát klasický štrůdl z listového těsta. Pokaždé, když ho dělám říkám si, “ vždyť to nic není, prostě zaděláš těsto a pak ho během dne párkrát vyválíš no a je rozhodně nejlepší, tak proč jakési jiné jednodušší náhraždy“? , ale pokaždé dojde mezi jedním a dalším listovým těstem k několika jednodušším variantám. Proč? Jsem bez argumentů !:-))))
závin
závin
Dnes tedy, protože mám mlýnek po šesti letech používání na mírné generálce na Moravě, kde ho vyrábějí, jen na jakési kosmetické úpravě, šestřím předem namletou moukou. Utrhly se u mlýnku jakési tři pacičky z kůže, které se točí spolu s kameny a pomáhají vymetat mouku od kamenů do odvodu ven. Když jsou utržené, prostor kolem kamenů se zanáší – pšenici to ještě jakž takž snese, ale žito už ne a mlýnek je během dvou minut ucpaný.  Sundat horní díl, vyčistit, 2 minuty mlít a opět. Pan domácí to na pár měsíců opravil tím, že udělal pacičky jiné, ale už se obrousily i dřevěné držáčky a prostě nebylo zbytí, mlýnek byl odeslán do kovodružstva Třebíč.  Takže jsem si malinko vypomohla koupenou moukou. Základní vodánek, 500g, jsem udělala z celozrnné pšeničné přesáté, ale tukánek, kde je minimum mouky – tam jsem mouku nahradila kupovanou hladkou.
Pro těsto, které v závěru váží 1280g jsem potřebovala na tukánek:500g másla, 250g hladké mouky,
na vodánek: 4 vejce, 500g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 4lžíce octa, 6 lžic vody a trochu soli. Vše podle tohoto návodu na listové těsto z celozrnné mouky.
Dále byla potřeba jablka, zhruba 1,5 kg, rozinky, moučkový cukr a skořice. Také máslo na potření plechu a samotných šišek závinu.
závin
Podrobný návod zde v návodu na listové těsto, ale pro zopakování jen rychle: Nejprve je třeba rozdělat si ze všech surovin tukánek i vodánek. Oba zvlášť dám na chvíli do chladu. Chladné vyndáme, vložíme tukánek na čtverec vyváleného vodánku, zabalíme a rozválíme. Přeložíme a dáme do chladu. Vyndáme vychladlé a rozválíme a složíme. To opakujeme několikrát. U mě to bylo po celý včerejšek, protože jsme připojili nový komín, ve kterém se nemohlo topit příliš mnoho, aby nepopraskal šamot a posléze aby nepraskl  i pan domácí , protože mu to dalo takovou práci, že by to byla celoletní škoda !! Komín ale krásně táhne, kamna krásně topí a protože jsem v nich tedy nemohla topit moc a to trouba potřebuje, nechala jsem to na dnes a těsto se během včerejška jen válelo a překládalo a válelo a překládalo.
Dnes se tedy vyválelo naposledy – dva kousky jsem si nechala na zítřejší jablka v županu a ze čtyř kousků jsem udělalal 4 šišky. Těsto se válí na velmi jemně pomoučněném vále – pracuje se s ním krásně, nelepí se – musí být ale chladné- je krásně vláčné a tvárné. Poté se poklade na hruba strouhanými jablky, posype se skořicí, moučkovým cukrem a rozinkami a jemně se zabalí. Přenese opatrně na plech – těsto lze vyválet opravdu velmi tence a pomaže se rozpuštěným máslem.
Nechá se péci a po upečení se pocukruje.

Komentáře

1 ufa ufa | 14. listopadu 2010 v 17:40 | Reagovat

Jééé, já bych si ho hned s chutí dala…naposledy jsem dělala ten pivní, a byl taky dobrý, ale příteli stejně chutná nejvíc ten z listového… Vždycky se pereme o „prdelky“ :-D

2 Klára Klára | E-mail | Web | 14. listopadu 2010 v 20:50 | Reagovat

Já bych si zase taky dala !!! :-D Já jsem také pro klasický z listového těsta- podle mě je nejlepší !!!

3 Veska Veska | 15. listopadu 2010 v 9:48 | Reagovat

Jé zase štrůdlík :-P miluji štrůdlíky jakékoliv a kdykoliv :-P
jako předkrm chlebík a pak štrůdlík
to je dobrý nápad :-D

Jedna odpověď to “Jablečný závin z listového těsta”

  • Milka:

    Dobrý den, tak jsem udělala listové těsto podle Vašeho receptu (tedy s obyč. moukou)a nadchlo mne velice. Bylo výborné, a vůbec nebylo tak pracné jak jsem si „celoživotně“ představovala. Díky za inspiraci:-)

Přidejte komentář