Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

IMG_0033okJe před vánoci a tak se snažíme knížky odesílat každý den. A tak jsem hrdinsky vyrazila. Po dvou kilometrech jsem zjistila, že nemám jednu tašku na kolo. Tu velikou, drahou, červenou, pana domácího. Průser. Jak se mohla ztratit? Taky se mi začalo povážlivě kývat přední světlo – ztracená gumová podložka. Pak zhaslo úplně. Tma jako v pytli, všude bláto, jedna taška někde po loukách…. tak jsem to poslušně otočila nahoru do kopce, našla tašku a mezitím se rozednělo – problém s vybitým světlem vyřešen. Pak začala brzda brzdit kov o kov a pak mi v železářství, kde mám už pět neděl objednané podložky do boxů, na otázku, jestli už nepřišly, přišla odpověď – ne a ani nepřijdou! Tak jsem poslušně vycouvala z obchodu, vyzvedla si v knihovně skripta mlékařství a vydala se vstříc plná nadšení novému mlýnku a plundrovému těstu, odpočívajícímu přes noc za oknem. A taky Paštice, kterou pan domácí načapal, jak sežrala celou bednu pracen. Tak jaké máte granule pro svého Bernardýna vy? Pevně doufám, že taky volíte ty s ořechy a bez palmového oleje, přeci jen, zásady jsou zásady.

No a už tedy věnec z plundrového těsta. Je to trochu složitější kynuté těsto, ale je moc dobré. Je celou noc chlazené v chladu a připravuje se podobně, jako těsto lístkové. Z celozrnné mouky nikdy nelístkuje tak znatelně, jako z bílé, ale je velmi křehké, jemné, nadýchané. Rozhodně doporučuji. 

Na toto těsto bude třeba 1 kg celozrnné pšeničné přesáté mouky, 380 g másla, 430 ml mléka, 70 g čerstvého droždí, 100 g moučkového cukru, 1 lžička cukru s vanilkou, trochu citronové kůry a 2 vejce. 

Nejprve je nutné odvážit z másla 70 g a z mouky 100 g. Následně si do mísy vložíme 900 g mouky, uděláme důlek, vložíme droždí a trochu mléka a droždí rozmícháme s troškou mouky. Asi za cca 10 min vzejde kvásek. Přidáme cukry, citronovou kůru, mléko a 70 g rozpuštěného másla. Zaděláme hebké a vláčné těsto, které necháme v míse, přikryjeme fólií a dáme do chladu. aaaaaaaaaaaaa

Ze zbytku másla, tedy z 310 g a 100 g mouky, kterou s máslem přimícháme, uděláme hroudu. Tuto hroudu vytvarujeme do asi 1 cm vysokého kvádru, širokého cca 20 cm a dlouhého také 20 cm. Vlžíme do pečicího papíru, přikryjeme papírem i shora a válečkem na nudle mírně rozválíme. Uložíme také do chladu. plundrové těsto

Za cca 30 min oboje vyndáme z chladu, rozválíme kynuté těsto na šíři máslového a položíme na něj rozválené máslo. Přikryjeme těstem máslo shora a válečkem na nudle rozválíme. Opět přeložíme na třikrát a zase vyválíme. Následně uložíme do chladu. plundrové těsto rozválené

Toto celé opakujeme za další hodinu a za další ještě jednou.

aaa Pak složené těsto necháme v chladu po 12 h.

plundrové vykynutéPo této době ho rozválíme naposledy a rozdělíme na tři části. Na věnec budeme potřebovat části dvě. Ze zbývající jedné části můžeme upéci plněné rohlíky, šneky nebo těsto schovat na další pečení. DSCN4967ok

Dvě části, které použijeme rozválíme na dva dlouhé pruhy těsta. Po celé ploše naplníme nádivkou a stočíme jako závin. Jednu část necháme stočenou, druhou část po celé délce rozřízneme na dva dlouhé prameny. Z těchto třech pramenů upleteme cop a stočíme ho na plech do kruhu. Pomažeme rozpuštěným máslem a dáme péci. makový věnecPečeme na cca 190 °C a hlídáme, abychom věnec nespálili. Po upečení necháme vychladnout.

IMG_0030ok

Přidejte komentář