Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jak už jsem psala u cibulových kroužků, diskuze u pana Cuketky o cukrářských kouscích vyprovokovala u mě chuť upéct nějaké zákusky. To moc často nemíváme. Ale jeden druh, to mi přijde takové neefektní, tak jsem si ležíc a sníc o zákuscích :-)) vymyslela dva- kokosky a punčák. Ale zbylo hodně krému z kokosek, tudíž jsem přidělala ještě věnečky a když už se dělají věnečky, je zase efektnější udělat je jen z půlky, zvlášť, když už jsou kokosky a punč a z druhé půlky labutě.  Navíc přišel pan domácí s kyblíkem a už ode dveří volal, „ženo, budeme muset šetřit, docházejí vejce“ a předal mi jich za dva dny 22!:-)) Nejdřív ve mě hrklo, ale vidouce ten počet, zase jsem se uklidnila. Přestanou až za 14 dní, hned jak se přiblíží Velikonoce.

Pan domácí nemá rád,když se dělá něco na efekt a proto jsou ty zákusky dvojitý bonus. Nejen, že jsou, ale navíc nemá přijít návštěva. Nikdo nic neslaví. Není neděle. Prostě jsou jen- tak.

Nejprve  recept na mé oblíbené kokosky. Byla jsem s nimi spokojená 15 let. Dokud jsem neviděla fotky kokosek Vesky. Vypadaly velmi podobně, ale moje, které jsem odjakživa dělala podle receptu jedné paní z Říčan, byly vždy trochu placaté. Protože však byly chuťově vynikající, smířila jsem se s tím, že to tak prostě má být. Ale vidíc Vesciny fotky, byla jsem nucena svůj postoj přehodnotit a zjistit příčinu. Moje kokosky měly příliš mnoho bílků na málo kokosu a místo strouhanky trochu mouky. Ty dnešní nebo lépeřečeno včerejší jsou už podle receptu pozměněného – nenaznaly žádné změny na chuti a vzhled o 100% vyšší :-)). 

Na kokosky je třeba několika fází. V první fázi je dobré upéci si těsto. Základ kokoskového těsta tvoří bílky, je tedy docela fajn dělat kokosky spolu s vanilkovými věnečky, kam se do krému zase šoupe jeden žloutek za druhým. Na 25 ks kokosek je potřeba: 5 bílků, 350g cukru, 250g kokosu a 2 vrchovaté lžíce strouhanky a 5o g celozrnné mouky pšeničné přesáté . Strouhanka není v zákusku znát chuťově, ale krásně ho udrží v pevném stavu. A jak tedy na to?

Bilky vložíme do mísy a mísu i s bílky zase do hrnce s horkou vodou, nejlépe na kamna či na sporák. Metlou bílky ušleháme do sněhu- je téměř zbytečné brát mixér, je to hned. Sněhová hmota se krásně zahřeje- měla by po vložení prstu hřát na jemné pálení, mít kolem cca 60ti C.  Když je tedy sníh pěkně našlehaný, postupně zašleháváme cukr a kokos. Hmota trochu zřídne, nebude naprosto kompaktní, ale už nyní je dost hustá. Sundáme ze zdroje tepla i z hrnce a po mírném vychladnutí zašleháme i strouhanku a mouku.

Nabíráme malou polévkovou lžící hrudky, které poklademe na vymaštěný a vysypaný plech – nebo lépe pečící papír – vedle sebe.  Můžeme použít i pytlík s ustřiženým rohem. Tvarujeme prostě pěkné homolky. Celý plech pak vložíme do trouby- pekla jsem na 180 st. Pozor je třeba dávat na vzhled v troubě- jakmile kokosky zrůžoví či velmi jemně nahnědnou, vyndala jsem plech a strčila ho do sušárnu pod troubou v níž byla teplota tak 100-120st. Tam jsem nechala kokosky ještě asi 15-20 minut dodělat. Znamená to tedy snížit teplotu v troubě tak na 75 st.

Mezitím co se kokosky pečou je nutné udělat si krém. Krém jsem udělala podle klasického množství z receptu, ale zbyla mi polovina, tudíž sem píšu rovnou tu správnou – mou poloviční dávku. Mléko 125 ml, naturamyl – kukuřičný škrob 30g, 30g cukru, trochu vanilky a 125g másla. 1/2 žloutku(řekla bych že netřeba půlit :-)

Zahřejeme mléko spolu s kukuřičným škrobem a cukrem a vanilkou a uvaříme pěknou pudinkovou hmotu.v poslední fázi, když už je hotová do ní přimícháme žloutek a stále mícháme.  Vedle v míse si ušleháme máslo do pěny spolu s cukrem a uvařenou a vychladlou !!! pudinkovou hmotu pěkně po lžíci zamícháme do másla. Vznikne nám krém ideální do kokosek.

Třetí fází je výlet do sklepa, komory, skříně či obchodu pro marmeládu, nejlépe trochu tuhží a také příprava polevy. Polevu dělám buď z čokolády- 1 čokoláda na vaření, 60 g másla, 2 kapky oleje a 60g moučkového cukru nebo z kakaa a to ze 100g ztuženého tuku, 2 lžic dobrého kakaa, 237 g cukru moučka, 5ti lžic smetany.

Nejprve si zahřeji tuk, do něj pak vkládám cukr a kakao. Nakonec smetanu. Vše pečlivě rozmíchat. Pokud by se stalo, že se v jakékoli fázi poleva srazí, stačí přilít pár kapek horké vody a poleva se při neustálém míchání opět krásně spojí.Čokoládovou polevu pak tak, že vše rozpustím v kastrůlku, pečlivě rozmíchám a nechám chvíli odstát.

A nyní fáze poslední a tou je podlaha- totiž dno- totiž linecké. A na klasická linecká kolečka a na ta je třeba přesně 70g cukru, 140g másla a 280g celozrnné mouky pšeničné přesáté a ještě jedno vejce. Vyjde přesně na 25 koleček.

Příprava nesmírně jednoduchá, vše se uhněte dohromady, vyválí na poprášeném válu a vykrajují se kolečka podle velikosti kokosek. A následuje už jen příjemná kompletace. Nejprve se položí do středu kokosky trochu marmelády, následuje obkroužení krémem, přiklopení lineckým  a okraje kokosky namočené v čokoládě. A je hotovo !!!




5 Odpovědi to “Celozrnné kokosky”

  • hanaka:

    Tak včera vyzkoušeno, teda jen vršek kokosek a opravdu tam přijde 250 g kokosu? Na chuť jsou teda výborný, ale bylo to tak hustý, že jsem musela plácat placičky rukama, aby se to nerozsýpalo. Ale jinak fakt vynikající, jen teda jsou takový hutnější.

  • teda, u vás to musí vonět jako o vánocích :-) Kokosky miluju a je fakt, že je občas spáchám i mimo vánoční období. jenže já ty svoje mám úplně stupidní: http://madlinakuchyne.blog.cz/0912/nejsnadnejsi-kokosky-na-svete
    To ty tvoje s náplní, to je jiná písnička. Jéje, teď tu budu celý den slintat. Ještěže mám v lednici brownies se zkaramelizovanými opilými banány :-)

  • kamarytka:

    Vyhlašuji absolutní zákaz otvírání těchto stránek těhotným, nemůžu už ty zákusky vyhnat druhý den z hlavy, a na kopec daleko……

  • Veska:

    Máš je opravdu jak z cukrárny to bylo vidět i na té včerejší fotce,jen sem nepoznala to druhé pečivo
    a ony to labutě ,teda jsi se rozšoupla prej něco sladkého a ona to velkovýrobna ,a punčáky miluji víc jak kokosky

  • janka:

    Ahoj Kláro, to vypadá, že na kopci bude cukrárna…:)))

Přidejte komentář