Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Prarodiče pana domácího žili dlouhou dobu  v Bavorsku a u nich jsme si také zvykli na klasický německý chleba s lněným semínkem. Ale dlouho po změně režimu se přestěhovali zpět do Čech a bylo po chlebu :).  Rodiče vozili do Čech z německých návštěv nejen chleba, ale ten u mě bodoval jako číslo jedna. Byl vynikající nejen čerstvý, ale i úplně totálně ztvrdlý. Miluju tenhle chleba a za těch pár let, co už není jsem na něj docela zapomněla. Ale pak přišla knížka Dana Leparda a já tam pod stránkou Německo, našla právě jeho. Okamžitě se mi vybavila jeho chuť a s ním spojené libé situace :-) A tak jsem se do něj konečně pustila. Jediný rozdíl od receptu je ten, že do Danova receptu patří dvě lžičky prášku z naklíčeného ječmene. Má tento proces moc hezky popsaný a rozhodně se na něj chystám, ovšem nyní nemáme doma ječmen, takže tentokrát je to bez něj.  Pamatuji se, že originál chleba byl v poměrně malých a úzkých šiškách. Dan Lepard má recept pouze z 250 g mouky. Já dělala čtyřnásobné množství na dvě šišky. On dělá dvě šišky právě z těch 250 g a je pravda, že to bude asi správná gramáž i originálního chleba. 

Takže na suroviny: 150 g celozrnné pšeničné mouky přesáté, 100 g celozrnné  mouky nepřesáté, 1 lžička droždí, 3/4 lžičky mořské soli, 100 g zlatého lněného semínka (mixuji na půl tmavé a zlaté). 150 ml vody – sedí přesně.

Chléb je poměrně snadný. Nejprve je nutné smíchat obě mouky, vložit do důlku droždí, zalít trochou vody a rozmíchat. Po tom, co droždí vzejde, přidá se sůl a lněné semínko a také zbytek vody a vše se pečlivě uhněte. Když je vše uhněteno, vyndá se těsto z mísy, mísa se pomaže  slunečnicovým olejem, těsto se znovu vloží dovnitře a rychle se znovu prohněte. Nechá se 10 minut stát, opět se vyndá, opět se vyolejuje, vloží dovnitř a znovu rychle prohěte.

Pak se těsto přikryje a nechá se hodinu kynout při pokojové teplotě.

Po této době se z těsta udělají šišky, které se vloží na pomazaný a pomoučněný plech, opět se přikryjí a nechají ještě hodinu kynout při pokojové teplotě.

Po této době se vloží do trouby vyhřáté na 210 st. C a po 20 minutách se trouba sníží na 190 st. C a chléb se peče dalších 20 minut. Upečený chleba je poměrně hutný, není nijak extra nadýchaný.

2 Odpovědi to “Německý chleba s lněným semínkem”

  • Majka:

    Zdravím, nezkoušel někdo tento recept s žitným kvaskem?? Pokud ano, napište prosím gramáž kvásku :-) Majka

    • Majko, žitného kvásku dejte tolik, aby jeho vykvašení s žitnou moukou dělalo minimálně polovinu celkového množství mouky. Pokud tedy budete dávat 100 g mouky – dejte tu nepřesátou, přidejte cca 30 g kvásku, nemusíte na noc, je to malé množství a s kvalitním kvasem vám to prokvasí za tři hodinky.

Přidejte komentář