A je to zase po roce tu. Náš narozeninový maraton dětí. Nejprve jsme si to, že nedostávají dárky, ale jsou hlava rodiny celkem dost chválili, teď je to rok od roku více a více náročné. Včera to byla jízda do mlýna, který zprovoznil vnuk původního majitele, který kdysi na stejném místě zakoupil chalupu a vystavěl z ní mlýn. Nejprve ho zavřeli na pět let Němci, za černé mletí, protože mlýn je v Sudetech a to měl dost štěstí, že rovnou nedostal kulku. Pak osvobodili Bayreuth, kde byl zavřený spojenecké jednotky a milý mlynář se vrátil domů. O pár let později ho zavřel bolševik a v osmašedesátém si mlýn mohly zpět koupit děti… to jen velmi krátký výcuc z poutavého vyprávění současného mlynáře,který se se ženou rozhodl, že dědečkův mlýn uvedou opět v provoz a i přes původní neznalost řemesla mlýnského, otevřeli krásnou expozici,na které je vidět spousta práce. Přes zimu se piluje mlynářské řemeslo, ladí se stroje a získávají zkušenosti, jak kterou mouku….. přes léto, manželé provádí po mlýně, ukazují veškeré stroje – mimochodem, stroj na vykrajování přesných kousků těsta na rohlíky a druhý na jejich válení prostě chci !!! Mlýn dřevíček mlynáře Baudyše a jeho 70 let stará turbína z roku 1932 tedy opět mele. Zatím zkušebním provozem a expozičně, ale ono to půjde .-)
Jentl našla poklad v pařezu u náhonu, starý hliněný hrnec plný zlaťáků a pak domů. A v takové dny je extra důležité mít v hlavě přichystané rychlé jídlo, kterým tato cuketa jednoznačně je. Je to rychle hotové, nemusí se u toho stát a je výtečné – hlavně v kombinaci jemně opečených brambor.
Suroviny , kterých třeba…. půlka střední cukety, dvě cibule, dvě papriky, asi půl litru fazolových lusků, sůl, sladká paprika, olej, 6 vajec (dle počtu strávníků), 4 stroužky česneku, 200 g sýra.
Příprava jednoduchá – já dělám na plechu na kamnech. Rozpálím olej, přidám na kolečka nakrájenou cibuli, nakrájený na kolečka česnek. Po chvilce přidám kola – asi 1/2 cm tlustá cukety- celá, včetně jadřince, ale oloupaná. Posolím, opaprikuji a přiklopím druhým plechem. Po chvíli přidám na proužky nakrájenou, omytou a jadřince zbavenou papriku, konců zbavené a omyté čerstvé fazolové lusky a opět přikrývám. Chvilkami odkryji, zamíchám a znovu přikrýt. Po zhruba dvaceti minutách odklopím víko, nasázím na zeleninu vejce- jako volská oka – prostě se na různých místech zeleniny rozklepnou vejce, jemně opaprikují a nechají zapéci. Nakonec se vše posype sýrem a na minutku zase přikryje.
Jako příloha jsou výborné uvařené brambory, které se po uvaření slijí a jemně orestují na plechu na kamnech. Na bramborách na této fotce, pod levým horním rohem je součást jídla, oranžová, která do jídla nepatří, ale hezky ho barvně dolaďuje – je to jen takové malé smítko. Myslím, že je nasnadě uhodnout, co to asi je .-)
A nakonec ještě jedno vrácení se do dětských let, kdy jsem chodila nakupovat do pojízdné prodejny. Tu jsme včera cestou potkali a nostalgické srdce zaplesalo. Sice je o tisíc procent modernější, než ty z osmdesátých let, nelze nakupovat přímo v ní, ale jen u okýnka, nicméně stejně to bylo hezký .-))
Chtěla bych se zeptat všech kdo pěstují cukety,proč cukety ještě na rostlině hnijí?Mám krásnou,zdravou narostlou cuketu,má obrovské tmavě zelené listy,silný stonek,rostou na ní malé cukety a když dorostou tak 10-15 cm,začnou od špičky hnít.Roky zpátky jsme měli cukety na hnoji,domnívali jsme se ,že hnijí kvůli tomu hnoji,letos jsou na čerstvě založeném záhoně,ani se nedotýkají země a stejně hnijí.Někdo mi poradil,že mám otrhat květ,když se tvoří cuketka,ale nepomáhá to. Budu vděčná za dobré rady.Fyziková
Pani Fyzikova,
delo se mi minuly rok to same a dostala jsem radu, ze rostliny maji malo zivin, tudiz bylo zadouci je prihnojit.
Vsadím boty, že to oranžové je měsíček!
(Máme před domem dvě břízy. Když jim dozrají jehnědy, máme semínka, takové miniaturní ptáčky, úplně všude a ve všem…je to pro mě znak domova.)
Nepřišla byste o ně.-)))Jasně,měsíček je naprosto, úplně všude, i tam, kde nechci .-)
ten mlýn, to je jak u našich :-)