Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

A  je to zase po roce tu. Náš narozeninový maraton dětí. Nejprve jsme si  to, že nedostávají dárky, ale jsou hlava rodiny celkem dost chválili, teď je to rok od roku více a více  náročné. Včera to byla jízda do  mlýna, který zprovoznil vnuk původního majitele, který kdysi  na stejném místě zakoupil chalupu a vystavěl z ní mlýn. Nejprve ho zavřeli na pět let Němci, za černé mletí, protože mlýn je v Sudetech a to měl dost štěstí, že rovnou nedostal kulku. Pak osvobodili Bayreuth, kde byl zavřený spojenecké jednotky a milý mlynář se vrátil domů. O pár let později ho zavřel bolševik a v osmašedesátém si  mlýn mohly zpět koupit děti… to jen velmi krátký výcuc z poutavého vyprávění současného mlynáře,který se se ženou rozhodl, že dědečkův mlýn uvedou opět v provoz a i přes původní neznalost řemesla mlýnského, otevřeli krásnou expozici,na které je vidět spousta práce. Přes zimu se piluje mlynářské řemeslo, ladí se stroje a získávají zkušenosti, jak kterou mouku….. přes léto, manželé provádí po mlýně, ukazují veškeré stroje – mimochodem, stroj na vykrajování přesných kousků těsta na rohlíky a druhý na jejich válení prostě chci !!!   Mlýn dřevíček mlynáře Baudyše a jeho 70 let stará turbína z roku 1932 tedy opět mele. Zatím zkušebním provozem a expozičně, ale ono to půjde .-)

Jentl našla poklad v pařezu u náhonu, starý hliněný hrnec plný zlaťáků  a pak domů. A v takové dny je extra důležité mít v hlavě přichystané rychlé jídlo, kterým tato cuketa jednoznačně je. Je to rychle hotové, nemusí se u toho stát a je výtečné – hlavně v kombinaci jemně opečených brambor.

Suroviny , kterých třeba…. půlka střední cukety, dvě cibule, dvě papriky, asi půl litru fazolových lusků, sůl, sladká paprika, olej, 6 vajec (dle počtu strávníků), 4 stroužky česneku, 200 g sýra.

Příprava jednoduchá – já dělám na plechu na kamnech. Rozpálím olej, přidám na kolečka nakrájenou cibuli, nakrájený na kolečka česnek. Po chvilce přidám kola – asi 1/2 cm tlustá cukety- celá, včetně jadřince, ale oloupaná. Posolím, opaprikuji a přiklopím druhým plechem. Po chvíli přidám na proužky nakrájenou, omytou a jadřince zbavenou papriku, konců zbavené a omyté čerstvé fazolové lusky a opět přikrývám. Chvilkami odkryji, zamíchám a znovu přikrýt. Po zhruba dvaceti minutách odklopím víko, nasázím na zeleninu vejce- jako volská oka – prostě se na různých místech zeleniny rozklepnou vejce, jemně opaprikují a nechají zapéci. Nakonec se vše posype sýrem a na minutku zase přikryje.

Jako příloha jsou výborné uvařené brambory, které se po uvaření slijí a jemně orestují na plechu na kamnech. Na bramborách na této fotce, pod levým horním rohem je součást jídla, oranžová, která do jídla nepatří, ale hezky ho barvně dolaďuje – je to jen takové malé smítko. Myslím, že je nasnadě uhodnout, co to asi je .-)

A nakonec ještě jedno vrácení se do dětských let, kdy jsem chodila nakupovat do pojízdné prodejny. Tu jsme včera cestou potkali a nostalgické srdce zaplesalo. Sice je o tisíc procent modernější, než ty z osmdesátých let, nelze nakupovat přímo v ní, ale jen u okýnka, nicméně stejně to bylo hezký .-))

5 Odpovědi to “Hodně rychlá cuketa”

  • fyzikova:

    Chtěla bych se zeptat všech kdo pěstují cukety,proč cukety ještě na rostlině hnijí?Mám krásnou,zdravou narostlou cuketu,má obrovské tmavě zelené listy,silný stonek,rostou na ní malé cukety a když dorostou tak 10-15 cm,začnou od špičky hnít.Roky zpátky jsme měli cukety na hnoji,domnívali jsme se ,že hnijí kvůli tomu hnoji,letos jsou na čerstvě založeném záhoně,ani se nedotýkají země a stejně hnijí.Někdo mi poradil,že mám otrhat květ,když se tvoří cuketka,ale nepomáhá to. Budu vděčná za dobré rady.Fyziková

  • zuzana:

    Vsadím boty, že to oranžové je měsíček!
    (Máme před domem dvě břízy. Když jim dozrají jehnědy, máme semínka, takové miniaturní ptáčky, úplně všude a ve všem…je to pro mě znak domova.)

  • halka:

    ten mlýn, to je jak u našich :-)

Přidejte komentář