Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Blíží se podzim, bohužel – tady je zima, ranní mlhy, večer se dříve stmívá a to člověka nějak podvědomě nutí připravit se lépe na zimu. K tomu ještě dost rostou houby, našli jsme naštěstí i nějaké maliny a ostružiny, takže se blýská i na trochu marmelád. Včera na houbách jsme si zase užili krás našeho jazyka, když Hugo, vidíc zelenou holubinku, nadšeně na ní ukazujíc volal- „hele -holubička“ a pak, když se nám vzdálila Paše, lekl se, co to běží mezi stromy a když zaostřil, zvolal s úžasem „Kálo, medvěd!“

Eliška dětem vzkázala, že Rumunsko letos zvládne, že Špulka- to je ten malej, hluchej, bílej, modrookej pes- má břicho až na zem, takže je asi březí a že si mají odškrtávat dny,protože přijede přesně za deset. Od té doby každý den posloucháme- už za šest !!! a moc se těšíme, jak bude rodit Špulka někde poblíž a my budeme řešit, že tady tedy štěně milé Špulky rozhodně nezůstane, natož čtyři !

Ale zpět k dnešnímu zásobení se na zimu. Recept na tento salát mám od Marušky a uznávám- je výborný. Dá se jíst jak den uleželý a tedy jako čerstvý, nebo zavařit na zimu. V čerstvé verzi doporučuji ještě nějak trochu dokořenit, pan domácí říká, že je výborný, ale chutná hodně zdravě :-).

Na salát je třeba 2,5kg červené řepy, 1 kg paprik, 1,5 kg čerstvého zelí, 0,5 kg cibule, 300 g cukru, 300 ml octa, 200 ml oleje, trochu soli.

Nejprve je nutné okrájet z řepy listy , omýt jí a uvařit do měkka. Pak teprve řepu loupat. Řepa se potom nakrájí na malé kostičky, lze i ozdobným nožem, nastrouhá se zelí, nakrájí paprika na tenké nudličky, cibule na kolečka a vše se smíchá s cukrem, olejem a octem. Řádně promíchá a nechá uležet do druhého dne. Pokud se salát nesní, tak se druhý den nandá do sklenic a při 80*C se 20 minut zavaří.

6 Odpovědi to “Salát z červené řepy od Marušky”

  • Jarka:

    Tento salát je úžasný doma mu říkáme vitamínová bomba a olej na toto množství zeleniny je úměrný a navíc v těle váže vitamín C kterého je jak známo v zimě velmi málo …. hi hi :-) Řepě a zelí zdar !
    Zdravím kopec ráda čtu vaše stránky a nechávám se ispirovat !

  • alaska:

    Taky se primlouvam k zavarovani bez Deka. Vadi mi obsah kyseliny benzoove.

  • Veska:

    Takový salát dělám taky je výborný ale ještě navíc do octu přidám tak půl balíčku DEKO a svařím ocet s cukrem a to DEKO a přeleji trochu vychladlé na salát a promíchám,olej dávám jen trochu podle potřeby a pokud chci zavařit tak bez oleje protože salát při delším skladování dostává divnou chuť/ten olej tam stárné a není dobrý/.
    Kdo nemá rád červenou řepu může nahradit mrkví a i třeba cuketou.
    Kombinace salát + těstoviny+vařené vajíčka – ideální lehký letní oběd nebo večeře …

    • Milá Vesko, díky za zkušenosti. Maruška mi dala recept také s dekem, já raděj deko nedávám. S tím olejem mám ale velmi dobré zkušenosti, dělám papriky v oleji – zavařené, tam je ho také celkem dost a zavařeniny drží dobře. Je tedy fakt ale, že se do jara sní. Za ten půlrok žádný problém s olejem. Rozhodně inspirativní použít salát i dále ke zpracování jako jídlo třeba s těstovinami. Krásný den

      • Veska:

        Papriky vydrží i pár let a nic tomu olej neudělá,mě v tomto salátu po čase začne zvrchu zelenina měnit chuť
        tak raději ten olej nepouživám ,budu ráda až po zimě napíšeš jak salát vydržel chuťově tobě,
        třeba na to má vliv i to DEKO … víc lidí ,víc zkušeností

  • stematanka:

    Salát z řepy, to je dobrý nápad. Asi ho taky uděláme. U nás je všechno co je kvašené a nebo sledkokyselé docela oblíbené. Akorát jsme včera řepu snědli. Uvařila jsme řepu s novým bramborem a trochu jsem se zdráhala to předložit manželovi, protože on je masožravec a není mým bezmasým pokusům moc nakloněn. Řekla jsem mu do telefonu co že má k obědu a pak jsme oděšli s dětmi ven. Když jsme se vrátili, tak vidím manžela, jak sedí nad pánví a láduje se samotnou řepou bez brambor. A prý, že mu to chutná, že je to dobrý. No byla jsem docela v šoku. V pozitivním.

Přidejte komentář