Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes večer jsme po dlouhé době sami. Eliška odjela v sobotu na rodinný oběd a také trochu popracovat za peníze, Karol dnes ráno stopem

do svého přechodného působiště a my jsme osiřeli.  Škoda, protože Eliška se tak nedočkala výsledků naší započaté práce, která zdála se býti v počátcích velmi úsměvnou – ne tak na konec – dnes večer naopak vyvolává na tváři úsměv příjemný a sebeuspokojující.

Nepochybuji, že manuálně zdatní jedinci dokáží vykouzlit na rozdíl od nás skvosty, ovšem my jsme na ten svůj hrdí :-). Zvlášť, když šlo o vlastní nápad – tedy, ne že by to jiného nenapadlo, ale nepoužili jsme k návodu jak na realizaci  google a proto výsledek těší 2x tolik.

Hádanka je nasnadě a prostá – určit materiál :-) – stínítka na lampu :-)

Nakonec správná odpověď padla, není to ani vosí hnízdo, ani ledová koule, ani papír, ani batikovaná plínka, ani disperzní lepidlo, je to jednoduše a prostě dýně .-)

Postup je jednoduchý – toto stínítko je z vršku dýně , jejíž uříznutý průměr -tedy v místě řezu byl 40 cm. Tudíž – docela se seschne :-). Byl to oranžový gigant. Dýni jsem vydlabala a dužninu použila na marmeládu – nejlépe se dlabe lžící, nikoli nabíráním, ale seškrabáváním. Dlabu co nejvíce, ale nezůstává jen slupka, ale i trochu dužniny.

Pak jsem jen nechala sušit jako mísu – byl to vršek dýně, takže to mísu připomínalo, ale již zhruba za den a půl ztrácí dýně schopnost držet tvar a stává se z ní nekontrolovatelná hmota, která se hýbe podle toho, jak na ní saháme – má tendenci udělat ze sebe rozplizlou placku.

Přistupuji tedy k tomu, že dýni vkládám do malé síťované kovové mísy – takový cedník – dýni tam musím poskládat , udělat na ní záhyby a nechám jí kopírovat vnitřek mísy.

Zhruba po dalších dvou dnech nad kamny vyndavám dýni a naopak jí přikrývám mísu zvenku – s dýní se krásně pracuje- je tvárná – jako s kůží-vytahuji jí do boku a posunuji jak potřebuji.

Nechávám na kraji trouby a nakonec opět nad kamny. Je třeba dříve než zcela vytvrdne udělat nahoře otvor pro kabel. Eliška vyprávěla, že taková dýně, která se vydlabe jako koule, prořeže na nesčetně místech nožem a nechá seschnout ,vloží se do ní pak žárovka, taková koule, že je pak dokonalou discokoulí – kam se na ní hrabou zrcadla. Pravděpoobně nevhodné po požití psychedelických látek, ale  jinak – dekorace k nezaplacení :-)

Ad. Jidáš :“ Pane Bože – dej mi alespoň trochu trpělivosti, ale prosím tě hned !!“  tento citát se tu již objevil několikrát a jistě ne naposledy. Na tomto výrobku je nedostatek trpělivosti zřetelně vidět na připálených místech – doporučuji sušit nad kamny a ne v rozpálené troubě ! :-)

22 Odpovědi to “Hádanka na nedělní večer”

  • renata:

    ..tak jsem prošvihla hádání a mám to i s rozuzlením -je to perfektní nápad.Jste užasní….Tak se dívám na ty naše stínítka (papírové koule z ikee za 40kč),které několik let čekají na výměnu za vitrážové,které sama vyrábím-myslím,že ta dýně bude rychlejší,přírodnější…..renata od lesa

  • Martin:

    Co by na to asi řekl elektrikář… Takové světlo a stínítko musí splňovat jisté normy…

  • Přeji hezkého dne na kopec…

    to mě nesmírně těší, že má vzpomínka na okurky, potažmo použití na dýni byla správná…. :-))), moc pěkná práce……gratuluji, a co nadělá parády při dlouhých večerech :-)))….

    těším se na další příspěvky, jste mou inspirací nadále :-), pherenis

  • lida:

    To vis Klaro, to aby decka hned pri uceni se mohla vysprchovat.
    Ale legrace musi byt.

  • Tak jo, hádanka má vítěze – Pherenis má pravdu, je to skutečně jen obyčejná dýně – článek aktualizován o konečnou verzi .-)¨ Ale ostatní nápady vůbec nebyly k zahození. Veska po nakrouhání svého ohromného množství zelí – chápu, že ho vidí všude, hnízdo je taky moc hezký nápad, papír je jasný, ten je nasnadě jako první – ale Lidunko, že si v Kalifornii vybereš právě ledovou kouli- to je skoro nepochopitelný :-)))

    • Veska:

      no teda to mě vůbec nenapadlo,proto i ta zajímavá barva,ale je pravda že někde v myšlenkách se určitě mihla,ale nepřipadla mi až tak důležitá … ale i tak je to přírodní materiál ,super …

    • modramys:

      Tý jooooooooo:) To je parada!

  • Veska:

    teda přiznám se ,že mi celej večer hádanka zaměstanala mozkové závity …
    takže ještě moje v pořadí xtá verze je taková – něco odlité v nějaké nádobě
    vosk nebo je to laminátové plátno /na opravu lodí/a vyztužené pryskyřicí,ale faktem je že je tam ten monogram což mi vrtá hlavou ,takže to musí být v nějaké formě …
    sem hrozně zvědavá co to teda je

  • lida:

    to je ledova forma vznikla zamrznutim, asi jste neco neuklidili vcas pred mrznutim.

  • Napadá mě víc cest, jak vyrobit něco takového. Vsadila bych si na to, že je to kůže a přikláním se tak k Dagmar. Pak mám ještě v záloze, že je to celé z pryskyřice nebo šelaku.
    Napjatě čekám na výsledek… :-)

  • Dagmar:

    Strukturou mi stínítko připomíná tenkou vyčiněnou kůži, ale netuším, jestli může tak nádherně prosvítat..

  • Přeji příjemný večer….jak tak na to koukám, vzpomněla jsem si jak jsme vydlabávali jako dítka okurek lžičkou až do úplně tenké slupky….takže vydlabaná a vyškrabaná dýně až na slupku nejslupkovatější… :-D ….

    mějte hezké dny, s pozdraveníčkem pherenis

  • Honza:

    Staré vydlabané vosí hnízdo. Co jsem vyhrál? :-)

    • Honzo, jako bys viděl panu domácímu do fo´táku, vyloženě vosy to nebudou, ale je to blízko, ale zase to nemá nic společnýho s mým stínítkem a bude to až zítra a nebude to hádanka, ale bude to hezký :-))

  • Mirabelka:

    Přikláním se k zelným listům. Prostě vám narostly veliké hlávky.

  • Zatím samá voda, o to to je zajímavější .-)

  • lenkaka:

    Batikovaná plínka?

  • Lota:

    papírová kašírka..?? :)

  • .-) ano, doplnila jsem poslední větu o sousloví – “ stínítka na lampu :-)

  • modramys:

    Tak uz me nekdo predbehl, ja taky myslela, ze je to zeli, ovsem to jsem jeste netusila, ze to je stinitko na lampu. To by bylo velmi originalni :D

  • Veska:

    teda koukám už hezkou chvíli na to, musí to něco tepelně odolného a přiznám že v první chvíli mě napadaly
    nějak vstvené a zafixované zelné listy páč to má takovou strukturu a nevím proč tam vidím monogram …
    takže hlasuji za něco přírodního …listy,lupení

Přidejte komentář