Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

V sobotu přišla  návštěva, tudíž definitivně přišlo jaro. Kdyby přišla – vyjela s vozíkem na dítě za kolo ten kopec až k chalupě. Když je někdo takto namakanej, svaly mu koukají z rukávů, má smůlu, dostane hned palici a jde mlátit kůly :-). My s Ester sázíme ve skleníku, pikýrujeme, objednali jsme si konečně sadbovače, těch -2 mě donutilo poptat i polystyren v rolích, který se dělá přímo na skleník, ale to až v samostatném článku o jarním vyšinutí po vyjítí sluníčka a o sázení. Taky jsme se po mnoha dotazech na nějakou brigádu rozhodli dát na stránku o virtuálním kopci nabídku pro dobrovolníky, co to obnáší a jaká je zrovna práce – podotýkám, finančně ze strany zájemců to neobnáší nic, naopak  – nezvyklé prostředí může být mentálně  trochu náročnější.

Dnešní jídlo je jen obyčejné z té zeleniny, která zbyla a jako malý předzávazek, protože například brokolici zavařuje asi málokdo a je fakt pro zimu celkem dobrá, navíc kdo jí pěstuje ví, že jde velmi rychle do květu a její zavaření tím pomůže značně ve sklizni.

Potřeba je : 3 větší cibule, 1 zavařená sklenice jedlého jeřábu, 2 zavařené sklenice brokolice ve slaném nálevu, 2 zavařená sklenice zelených fazolek ve sladkokyselém nálevu, dvě mrkve ze sklepa, jedna sklepní červená řepa. Olej, sůl, tymián, rozmarýn a 250 g slaného sýru. 

Nejprve je nutné oloupat a nakrájet cibuli na plátky, vložit do hrnce či pánve na rozpálený olej, přidat jeřáb bez šťávy – tedy slitou zavařeninu, přidat na proužky nakrájenou červenou řepu, přidat obsah dvou sklenic zavařené brokolice – opět slité, přidat na proužky nakrájenou mrkev, slité a na půl nakrájené zelené zavařené fazolky, osolit, přidat sušený tymián a rozmarýn a za občasného míchání dusit. Dusí se, protože naložená zelenina obsahuje poměrně dost vody. Když je zelenina už celkem měkká, přidá se na kostičky nakrájený slaný sýr – mozarella, balkán, jádel. Ještě chvilku míchat a pak podávat s uvařenými bramborami smíchanými se lžící másla a nakrájenou cibulovou natí.

Přidejte komentář