Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Nevím, zda máte stejnou zkušenost, ale člověk něco vyzařuje a to něco nabádá k tomu, aby mu návštěvy kladly tytéž otázky. Pět a více let tomu zpátky se u nás stále dokola točilo jedno téma – co ty děti, až vyrostou. A my stále dokola odpovídali – uvidíme :-). Zda je dvanáct let už vyrostlé netuším, v každém případě je to více než sedm a stále to tak nějak běží samovolně, den po dni, zda se schyluje díky našemu životnímu výběru k nějaké katastrofě u našich dětí netušíme, ale právě na talíři ještě není.  Pod tlakem diskuzí typu – budou nesocializované, společnost je semele, ty se vám poděkují….. se tedy upřímně neprobouzíme a neuléháme v děsu, co přinese ráno, případně večer, i na ty diskuze docela slušně zapomínáme, ale přijdou na mysl v takových momentech, jako je tento, kdy se Ester zcela nekompromisně rozhodla, že se musí začít učit francouzsky. Uf. Jakýkoli jiný „běžný“ jazyk by neměl být příliš velký problém, ale francouzsky umím jen “ jsem divoká nebo domestikovaná cuketa“, co mě naučili známí vloni, od Jentl “ jsem do tebe blázen“, což jí naučila Eliška a od Báry “ mám rád + cokoli se naučím“. A tak jsme od Marušky, která si od nás občas bere zeleninu, učí právě francouštinu a právě je na mateřský, domluvili soukromé lekce. Na zahradě v létě, po skype v zimě, tak zní domluva a malý vzkaz pro pesimisty – možná půjde naplnit režim městského dítěte i na samotě, pokud si to tedy naše nesocializované dítě po dvou hodinách nerozmyslí, případně Maruška :) a pokud se do toho nevloží další tři děti, že chtějí taky :).

Dnes využití suroviny zbylých, totiž uvařených fazolí, které jsem nespotřebovala do jídla minulého. Na pomazánku je třeba tedy uvařených fazolí, jakýchkoli, pomazánka pak kopíruje mírně barvu fazole. Já měla malé bílé kombinované s velkými červenými a tudíž je výsledný produkt mírně narůžovělý. Fazolí téměř plná miska o objemu 500 ml. Dále dvě lžíce olivového oleje, 70 g strouhané cukety, sůl, dva stroužky česneku.

Návodu snad ani netřeba. Všechny suroviny se dají do misky a rozmixují do hladka ponorným mixérem. Vzhledem k tomu, že mám olivový olej se silným citronovým nádechem, při použití běžného olivového oleje doporučuji přidat ještě pár kapek citronové šťávy.

Pomazánka lze mazat přímo na celozrnný chleba, másla netřeba, případně na pita chleby.

11 Odpovědi to “Fazolová pomazánka”

  • Tytka:

    Zdravím na kopec a přeju hodně zdaru s lisováním olejnin!
    Mám dotaz ohledně fazolí, totiž konkrétně těch nedozrálých co by z nich normálně byla semena, ale počasí už jim to nedovolí. Máte zkušenost zda se dají třeba uvařit jako zelený hrášek a konzumovat(a nebát se toxicity)?A ty vyzrálé leč neusušené, sosoušíte?
    Díky moc!

  • Dagmar:

    ..proč „tlačit řeku, když teče sama“ :)

  • Ne, ne, to nebylo psaný, protože by člověk potřebova uklidnění. To bylo fakt jen pozastavení se nad dávnými i nedávnými otázkami v momentě, který dává řešení něčemu, na co se mnoho lidí ptalo. Jakým způsobem to budeme řešit. Řešení přicházejí sama, když jsou potřeba. Když je na ně chvíle. Najde se učitel, co je ochoten učit za zeleninu, mléčný a vejce. Co bude a jak, to těžko předjímat, ale je hezký se pozastavit v momentě, který člověk do budoucna neumí vysvětlit. Jen to vyčeká. V každém případě, nic není černý ani bílý že, takže na hodnocení ještě stále času dost :)).

  • vera:

    Skoly vychovaji ovcany. Vy vychovavate svobodne lidi. :-)

  • Tereza:

    Tak přesně o tomhle jsme se nedávno se ségrou pohádaly, ona tvrdila, že budou v háji, až vletí mezi lidi, ale já si myslím, že o to silnější budou v kramflecích, o to sebevědomější budou, v pohodě se s tím poperou..a možná občas dostanou od lidí pořádnou „facku“, ale kdo ne, že…Jinak pita, u nás jen se směsí, byla fakt výborná, jak řekl manžel: „je to fakt boží“:-) mějte se

  • Asociál může vyrůst i na pražském sídlišti (můj případ), a naopak… Přece neplatí (naštěstí!, i když si to asi mnozí myslí), že všichni musí mít život od dětství až do dospělosti jako přes kopírák, hezky podle tabulek a statistik – a když je něco jinak, je to špatně. Je báječné, že vaše děti mají možnost poznat takovýhle život, že jim automaticky nepřipadá přirozené špinavé město, konzumní životní styl a zvířata jen jako atrakce nebo jakási hmota na talíři. Že vědí, jak funguje život… Návštěvy by jim to měly spíš závidět :)

    Mimochodem, s fazolovou pomazánkou jsme se sešly, včera jsem ji házela na blog taky :) (i když fazole jsem měla z konzervy, chjo)

  • to-na:

    milá Kláro, tvé děti mají úžasné dětství a to si ponesou životem. Včetně vztahu k přírodě a sobě samým.
    A ohledně socializace bych to neviděla tragicky. Život v centru společnosti rozhodně není volnou vstupenkou do ráje ani nezaručuje kvalitu života – viz nedávný případ dětí izolovaných v panelákovém bytě. Přála bych všem dětem aspoň kousek takového dětství….

  • hanaka:

    Tak to je snad jediná otázka, která by mě nenapadla :-) Naopak si myslím, že dětství vašich dětí je to nejkrásnější, jaké může být, vyrůstají s oběma rodiči – což není v naší společnosti úplně běžné, obklopeni zvířaty, přírodou, koloběhem života a neustálými podněty. Určitě přijde den, kdy se budou chtít některé z nich podívat do světa. Ale nemyslím si, že jejich dětství by pro ně byl handicap. Naopak. Myslím, že je to spíš o tom, co mají lidé v hlavně. Pokud budou uvažovat „jinak“ – myslím ve vztahu k většině, pak můžou vyrůstat třeba v paneláku a většinová společnost je stejně semele :-) A vaše děti aspoň nebudou muset složitě přicházet na to, že jde žít i jinak, protože to budou znát z toho dětství. Takže jestli budou chtít, budou pokračovat ve vámi vybraném životě, pokud ne, najdou si svoji cestu. Každopádně z dětsví si od vás přinesou nadhled, manuální zručnost a jiný úhled pohledu, což dnes lidem ve městech většinou hodně chybí.
    Jinak moc fajn fazolové recepty, my jich mámte taky habafůru, takže víkend bude značně fazolový :-)

Přidejte komentář na vera