Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Konec srpna je, stejně jako ostatní srpny, velmi hektický. Mnoho fazolek, mnoho dýní, mnoho kečupu, mnoho milých návštěv :).

Našeho Huga začal bolet zub, a že tedy pojedeme k zubaři. Statečně si nechal píchnout injekci. Neplakal. Ale pak si vzpomněl, že to první tahání minule díky zánětu dost bolelo a tak spolupráce skončila. Rozhodně nám po injekci sdělil, , trhat už ne! Náš shovívavý  zubař, který je asi často přítomen spadávání ega hrdých rodičů na své méně statečné děti, než si představovali,  tedy nechal Huga dýchnout trochu rajského plynu, ale v momentě, kdy mu sundal masku, Hugo se na něj podíval a pravil zcela jasně a racionálně “ trhat ne“. Toto se opakovalo několikrát a my tedy naznali, že Hugo bude jistojistě po tatínkovi a jen tak lehce se o racionální vědomí nenechá připravit.

Já si ho ještě zkoušela koupit různými nabídkami – snažila jsem se o nějaký výhodný obchod, vysvětlova zarputile na lavičce, že to bude doma bolet, on vytrvale poslouchal a přikyvoval, a když jsem se vždy po výkladu zeptala, “ tak půjdeme tam?“, zaznělo jen jednoznačné „ne“. Doma pak každému sdělil, že injekci už nechce, trhat taky ne, ale dýchat, že půjde. :)

Dnes tedy jen velmi obyčejné zeleninové jídlo, které mají rády děti. Pokud se dělá s předstihem 12 hodin, stihne dýňové pyré v chladu ztuhnout a lze ho krájet na kostky.  Pokud se připravuje přímo, jednoduše se nandá horké.

Na dýňové pyré je třeba krásná, šedivo modrá dýně „Crown prince squash“, která je vnitřkem velmi podobná dýni Kabotche. Jé méně moučná než Hokaido a je velmi dobrá. Samozřejmě lze použít i dýni jinou. Dýně 2200 g.  Dále je třeba 1 hrnek tapioky, sůl, 4 lžíce tymiánu, trochu pepře, 3 hrnky vody.  Na sekaná rajčata pak cibule, včetnězelené natě, rajčata, sůl, pepř, trochu oleje, pálivá domácí namletá feferonka, dle potřeby cukr.

Dýně se oloupe a rozvaří – nepodlévá se vodou. Celé kusy nakrájené dýně se vloží do hrnce a míchají na plotně. Když naměkne, rozmixuje se mixérem. Přidá se sůl, koření, tapioka, voda a vše se vaří, dokud není tapioka měkká. Pokud je žádoucí, aby byly kuličky zcela neviditelné, naloží se předem tapioka do vody na několik hodin a pak se teprve přistoupí k výše zmíněnému postupu.

Na rajčata se naseká cibulka na kostičky, zelená nať na kroužky, vloží na olej, přidají se rajčata nakrájená na kostičky, sůl, koření, trochu cukru a vše se míchá, dokud se nedosáhne žádoucí, ne příliš řídké konzistence.

Dýni lze tedy podávat hned horkou s bramborem, nebo vylít z hrnce do pekáče a nechat 12 v chladu a nakrájet na kostky.

2 Odpovědi to “Dýně s tapiokou a nasekaná rajčata”

Přidejte komentář