Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
Dnes ráno nevedly první kroky nikoho vzbuzeného  říct dobré ráno nebo na
koprovka
záchod, ale k plechu s rebarborovým koláčem. Udělal to totiž  první – což byl naprosto jasný signál pro ostatní – kdo zaváhá – bude mít chleba s máslem a sýrem :-)
A pak došlo na to vše ostatní základní a potom přiběhl Kvído, směrem ke mě, ale stála jsem vedle plechu, takže se mi elegantně vyhnul, ani se nepokoušel o náznak, že ho zajímám já a dívaje se do plechu zakřičel -jéééééééé – on už není koláč !!!! Tak říkám lítostivě, to nevadí, upečeme další a v tom se stala věc, na kterou bych dala hlavu, že se stát nemůže a ještě nikdy v životě se nestala. Podíval se na mě a odpověděl – ne, uděláme koprovku !!! :-)
Takže dnes smetanová koprová omáčka a špaldové houskové knedlíky.
Dostala jsem včera první čerstvý kopr – náš vlastní jsem bohužel nezasadili do skleníku, ale jen ven, takže je zatím příliš malý. Vařím tedy z cizího, dobrého, darovaného, místního, českého a voňavého :-)
suroviny : na omáčku: máslo, asi 60 g,  mouka – cca 100g, voda, sůl,ocet – 3 lžíce,  kopr – čerstvý nasekaný – asi jeden hrnek, smetana 250ml, vejce na tvrdo – podle počtu předpokládaných jedlíků – 1,5 kusů na kus :-)
Na knedlíky: 750g mouky špaldové ,20g droždí,  4 tvrdé housky nebo rohlíky, sůl, 2 vejce, mléko 250g
¨koprovka
Nejprve si uděláme z trochy mouky, droždí a mléka kvásek, který když vzejde, smícháme se zbylou špaldovou moukou, mlékem, solí-asi jedna pol. lžíce, nakrájenou houskou či rohlíkem na kostičky a vejci a uhněteme řádně hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Po hodině uválíme z těsta hezké dvě šišky, které vložíme do vroucí vody a vaříme asi 30 minut. Po uvaření vyjmeme z vody a nakrájíme nití na plátky.
Do druhého hrnce vložíme máslo, po rozpuštění přidáme mouku a umícháme jíšku hezky do světle hněda. Poté zaijeme vodou, cca 1.5 l-2l, osolíme, rozmícháme řádně jíšku, vložíme kopr a nechám vařit. Omáčku s již vloženým koprem doporučuji nemíchat žádnou metličkou,nýbrž vařečkou, protože kopr je prevít a dostávat ho z kompletně obalené metličky je vyrušení z práce :-) Když omáčka řádně zhoustne – pokud nechce a nechce, rozmíchám ještě ve studené vodě trochu mouky a nechám znovu houstnouti – když tedy zhoustne, přiliji smetanu,ještě chvíli nechám a sundám z ohně.
Na talíř vložím knedlíky, rozpůlená vejce natvrdo a zaliji omáčkou.


Komentáře

1 Veska Veska | 24. května 2010 v 8:39 | Reagovat

koprovku sem už dlouho nejedla a já ji
miluji/jediná z rodiny/takže já mám koprovku bez vajec a ostatní vajíčka s koprovkou :-D

2 Odpovědi to “Koprová omáčka”

  • riri:

    Dovolím si přidat svůj recept na rychlou koprovku, která nikdy nezbyde. Do kastrolku dám asi 3 dl vody, osolím, přivedu k varu , vhodím nasekaný kopr / hodně/ a vliji 3 dl smetany ve které je rozkvedlaná mouka. Míchám a chvíli povařím Podobně dělám i žampionovou, jen houby chvíli podusím na másle, zaliji vodou, povařím a přidám smetanu s moukou.Obě omáčky podávám s vídeňkým knedlíkem.

  • Tanik:

    Dnes mám v plánu také koprovku dle vašeho receptu. Hlavně se těším na špaldové knedlíky, takové jsem ještě nedělala.

Přidejte komentář