Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Protože dnes přijela babička s dědečkem a přivezli spoustu jídla „zakopaným
kyselo
vlastencům“,aby neumřeli hlady, tak se naprosto logicky nevařilo – jen vydatná polévka – krkonošské kyselo !
Máme jí všichni moc rádi, ale hodně mi dalo přemýšlení, kolik jí udělat. Přece nebudu dělat polévku jen na jeden oběd, když je  navíc tak dobrá :-))), tudy argument pro snížení množství surovin nevede. Tak jsem nejprve oloupala brambory, omyla a zvážila je a zjistila, že jich je kilo. Má hlava hořela hrůzou, jaké to je zase veliké množství na obyčejnou polévku, ale mě to přišlo tak zoufale průměrně akorát ! :-)))))))), tak jsem otevřela kuchřky a začala smlouvat sama se sebou, zda je toho málo či moc :-) a našla jsem pravé krkonošské kyselo, kde bylo psáno 5 porcí a světe drž se – 1250 g !!! a 3vejce, zatímco já jsem ušetřila jedno vejce :-))))
Několik much jednou ranou – všude to voní, protože kyselo voní obzvlášť :-), polévka je na dnes a i na zítra :-))) a oproti kuchařce jsou to nižší hodnoty !!!! :-)))))
suroviny: 1000 g brambor, 250g chlebového kvasu, 2,5l vody, 3 cibule, sušené houby – hrst, lžíce soli, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 vejce, 200ml smetany
Nejdříve vložíme do hrnce 2,5l vody, do vody nakrájené 3 cibule, všechno koření, sůl, oloupané, omyté a nakrájené brambory a houby.Necháme vařit. Když jsou brambory měkké, v troše studené vody rozmícháme kvas -je třeba studená voda, protože pokud bychom dali kvas do horké vody, okamžitě se srazí a zcuckovatí. Rozmíchaný kvas ve studené vodě tedy nalijeme do horké polévky s bramborami, rozmícháme, přidáme 2 vejce – rozkvedlané a necháme chvilku povařit polévku, která díky kvasu trochu zhoustne. Nakonec přidáme do polévky smetanu a chvilku zavaříme.

Komentáře

1 dadaz dadaz | 20. května 2010 v 10:12 | Reagovat

dá se nekde koupit kvasek uz udelaný?ja si na nej netroufam, u mne by chcipl hlady, se znam, mne i kaktusy uschnuly:-)

2 conovehonakopci conovehonakopci | E-mail | Web | 20. května 2010 v 10:56 | Reagovat

http://conovehonakopci.blog.cz/1005/jak-udelat-domaci-kvasek  tady je odkaz na domácí kvásek. Kde se dá koupit nevím – ve Východních Čechách každé úterý a čtvrtek :-) skoro v každých potravinách – tedy kolem Krkonoš

3 Veska Veska | 20. května 2010 v 10:58 | Reagovat

Beky,neboj brambor musí být hoodně jinak to není ono,já ještě dávám na
talíř uvařené polévky rozčtvrcená uvařená vajíčka(a děda dával normálně usmažené na cibulce)takže tohle byla opravdu hutná obědová polévka,která díky kvásku neubývala a jen se přidávala do další a další várky a vlastně se snídala,obědvala a večeřela :D

4 Libor Libor | 11. června 2010 v 9:12 | Reagovat

Hodně zemáků tam musí být, to je jasné, ale 1 tuna? :-) Kyselo je velká dobrota, ale půl roku v kuse bych ho asi nedal :-)

5 Klára Klára | E-mail | Web | 11. června 2010 v 9:17 | Reagovat

[4]: :-))) omlouvám se, samozřejmě 1000 g – už to měním – díky :-)

Jedna odpověď to “Krkonošské kyselo”

  • tereza:

    zdravím! chci se optat na kyselo, neb jsem ho o víkendu vařila (avšak vařil a vůbec jedla poprvé v životě, to je pak těžké, neb člověk neví, jak a co s tím) a první den dobré, jen bych ho čekala výraznější, druhý den odleželé, podstatně kyselejší, třetí den ale zase kyselejší, celou dobu bylo v chladu, a už mi to přišlo fakt hodně… vždyť ten kvásek přece po převaření nepracuje, ne? takový nezmar to být nemůže… tak děkuji za reakci, kde se děla chyba. tereza

Přidejte komentář