Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Takže něco bleskovýho pro pana domácího, aby se vlk nažral a koza zůstala celá :-)
roláda
Babičky blesková roláda. Naučila mě jí, když jsem byla malá a od té doby jí umím :-) – to je věta, bratru v jedenáct v noci člověk občas vydoluje ze svého potenciálu i větší perly :-)). Originál babiččina je plněná šlehačkou a je s banánem, ale pan domácí nemá rád šlehačku. „Jenomže babiččina roláda MUSÍ být se šlehačkou“, já na to. „Tak jo“, na to on. Smetanu jsem poctivě sebrala, poctivě vychladila v zmrzlinovači a poctivě šlehala a šlehala a šlehala a šlehala bych do teď, kdybych asi po půl hodině neřekla dost – pan domácí stejně nemá rád šlehačku !:-). Náhradní řešení – tvaroh umixovaný s malinovou marmeládou a ten ananas, co měl být ve šlehačce – ten už byl otevřený, když se šlehačka rozhodla, že se neušlehá a tak jsem ho tam přidala.
Tato roláda je ohromně rychlá, ohromně kyprá, jednoduchá – někdy :-)) a někdy nepoddajná. Dnes to byla šlehačka , kdo stávkoval, roláda byla akorát.A navíc mám pocit, že se vaří z ničeho. Dává se do ní tak málo surovin  a je z toho tolik – když jsem si dnes zase po dlouhé době přečetla recept – proč po dlouhé době je naprosto jasné – nemá smysl dělat tuto roládu, když jsou doma čtyři děti. To bych musela dělat minimálně pět rolád – inu, když jsem tedy přečetla recept, zjistila jsem, že se dělá ze 3 vajec, 150 ml cukru, 75 ml solamylu, 1 lžíce kakaa a 1 lžičky prášku do pečiva.A nezbytný pečící papír.
(jen na okraj – porcelánové dózy po babičce neobsahují kakao, zato mám dvě na rýži, takže je jasné, proč je na fotce rýže – ale všimla jsem si toho až na té fotce, tak doufám, že nikdo nebude péci jen podle obrázků a že si to přečte :-)))
roláda
Okamžitě mi bylo jasný, že si ten recept bratru špatně pamatuju a že jsem ho určitě dělala z dvojité dávky, protože z tohoto se nemůže nic upéct. Tak jsem tam hned frkla další rundu.
Nakonec tedy z toho byly opravdu dvě rolády, protože jedna by byla příliš vysoká. Paměť je špatný splečník, pamatuje si co chce. A protože mám menší troubu, raději loajálně píšu rozměry mého plechu, aby si každý svou roládu mohl  přizpůsobit.  Takže suroviny napsané výše, jsou přesně na vnitřní velikost plechu – dolní část – 24cm x 37cm :-)) a horní část je 39,5 cm x 27cm.
A naprosto jednoduchý postup – vše utřeme dohromady a když máme utřeno, nalijeme na pečící papír, vložený do plechu. Těsto v tento moment nesmí stát, hned se musí dát do trouby a na to je třeba pamatovat, protože trouba už musí být v tento moment vyhřátá na 250 st. C. Ne méně.
Plech s těstem vložíme do trouby a pečeme přesně 6 minut. Poté plech vyndáme z trouby a papír velmi jednoduše vytáhneme z plechu a rychlým pohybem – jde to celkem snadno, ho otočíme na rozloženou čistou, mokrou, ale vyždímanou utěrku.
roláda
Zvrchu sundáme papír a roládu zabalíme spolu s utěrkou.
roláda
Ihned rozbalíme a zabalíme znovu – tentokráte bez utěrky.
roláda
Odložíme si zabalenou roládu stranou a připravíme náplň – šlehačku s banánem, bez banánu, tvaroh s malinovou marmeládou, co komu rádo. Roládu rozvineme, naplníme, zarolujeme a opět ozdobíme tím samým co je uvnitř zvrchu. Ozdobíme ještě ovocem a můžeme tento kyprý moučník ihned podávat. Pokud je zdoben šlehačkou, ještě se posypává jemně kakaem na ozdobu, jako to dělá moje babička :-).To někdy příště.
roláda

Komentáře

1 Veska Veska | 18. června 2010 v 7:30 | Reagovat

Roláda vypadá moc dobře ;-)
já mám podobnou babiččinu roládu bez mouky,
5 vajec+100g cukru – ušleháme bílky a přidáme 2 lžíce kakaa(musí být hodně tmavá)a rožlehané žlotky ,zlehka zamícháme a rozetřeme na plech na pečící papír,který lehce namáznu tukem a upeču – trouba musí být též rozehřátá,roláda se nafoukne a pak kecne,ale je strašně dobrá a vláčná dlouho,nemusíš ji nijak stáčet,protože v ní není mouka,nechám ji na tom pečíčím papíře vychladnout,pak lehce nadzvednu nožem a tím jak je potřená krásně se z papíru sloupne .
Plníme – taktéž šlehačkou-já dám šlehačku a tvaroh a jinak je to na každém,pro nás peču rolády 2 páč je to jednohubka po obědě :D

2 Veska Veska | 18. června 2010 v 7:32 | Reagovat

Recept sem opsala a vyzkouším,solamyl těsto zvláční a je ji víc  pro početnější rodinu :D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 18. června 2010 v 7:41 | Reagovat

[1]: díky, určitě to taky zkusím – myslím, že jsou hodně podobné, ten solamyl nahradí ta dvě vejce a celkově asi budou stejně dobré :-)))

4 dadaz dadaz | 19. června 2010 v 8:19 | Reagovat

u nas rolady pece zasadne muj milácek – posledni byla na vánoce 2008 ;-) takze mi nehrozí, ze bych se jich prejedla :-)

2 Odpovědi to “Babiččina blesková roláda”

  • Hana:

    mám tip na ještě rychlejší roládu ;) – na pečící papír se jako první vrstva nastrouhají jablka (po chuti doplní rozinkama a skořicí), až pak se vyšlehá těsto – ale bez kakaa, vyleje se na nastrouhaná jablka – a dá se upéct. Po upečení se jen rovnou sroluje roláda s jablečnou náplní…

    • Hana:

      Roláde plněné jablkama se říká obrácený koláč když byli kluci malí pekla jsem ho pořád Hani díky za připomenutí hned zítra udělám roladu
      H.

Přidejte komentář