Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Začalo nám jaro. Letos má tato informace zcela nový nádech právě pro tuto stránku, neboť nechtíce ztratit svou tvrdě nabytou svobodu a nechtíce se zapříst příliš do vlaku zvaného „honba za větrem“, přirozeně zpomalujeme. To jde většinou ruku v ruce paradoxně s větší fyzickou aktivitou. Prodat vejce je velmi jednoduché a také – také velmi rychlé. Zpomalení znamená vzít 3 vejce, 330 g celozrnné mouky (tu nejprve namlít a přesát) a udělat těstoviny. A pak červené těstoviny a také zelené a těstoviny do polévky a do plátěné tašky a do další tašky a zbavit se postupně nadbytku 150 vajec pomalou formou.  Naplánovat si záhony, jezdit do lesa, likvidovat kopřivy, dojet na jasan na násady, udělat násady ( já řeším barvu těstovin, násady jdou mimo mě :) a tak to tak přirozeně plyne. A jak to souvisí se stránkou? Velmi. Interval mezi příspěvky bude takové oboustranné překvapení. Pomalý život ženy v přirozeném běhu času se už od doby kamenné téměř nemění – zabezpečuje rodinu, aby neumřela hlady. Rozuměj – dělá těstoviny do zásoby a občas přežvýká kůži, aby bylo co na sebe. Takový život přinese buď hodně nových receptů nebo málo energie na jejich publikování. Nechme se překvapit, jak to dopadne.  Co se však dozajista změní, bude interval odpovědí na komentáře. Bude se rozhodně zvětšovat. Není to z neúcty, nechuti, ale zcela přirozeně to tak vyplynulo. Proto, kdo máte co napsat, pište těm, kdo se ptají. Díky za pochopení.

 

Bruselské vafle

A nyní již k nedávné debatě v komentářích pod článkem Kamnová nádhera . Diskuze zajímavá, my sami jsme se k receptu Hany (recept v komentáři pod článkem) dostali až nyní a musím uznat, vafle jsou skvělé. U třicáté vafle jsem sice nalila těsto na plech, dala na něj rybíz, šoupla do trouby a šla na záhon, mumlajíce si něco nesrozumitelného pod vousy, ale těch prvních třicet za to stálo (děláme automaticky z dvojité várky – tuším Caso, že i vám by mohla tentokrát dvojitá stačit). Pokud někdo nevlastní elektrický vaflovač, nýbrž takový jako my, na kamna, doporučuji vafle odložit na dobu, kdy přijede nějaká na romantiku natěšená návštěva. Šoupnout jí ke kamnům a po anglicku se vytratit. Návštěva pak musí čekat jako převozník na kohokoli, kdo neprozřetelně půjde kolem, jako to dělaly naše děti, když dostaly babu. „Jdu na  záchod“ a přišly až večer.

Na vafle je třeba: 500 g mouky celozrnné pšeničné přesáté,  25 g droždí, 200 g rozpuštěného másla,1/2 l mléka, 1/4l vody, 4 vejce,  špetka soli, vanilka

Droždí rozpustíme ve čtvrt litru vlažné vody, bílky ušleháme na sníh, mouku vložíme do mísy, přidáme trochu mouky, nalijeme droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mléko a žloutky. Poté rozpuštěné máslo, nakonec ušlehané bílky a sůl. Na teplém místě necháme vzejít, až se objem zdvojnásobí. Těsto hezky nakyne, kdo dělá z dvojité várky, doporučuji použít 6–8l hrnec.  A pak už jen na jemně omaštěném vaflovači pečeme vafle. Zdobíme buď pouze cukrem, případně šlehačkou a borůvkami.

3 Odpovědi to “Bruselské vafle podle receptu Hany”

  • Nádhera! Dělám podobné, ale co nechápu, mně krásně vybíhají jen cca první půl hodinu. Po třiceti vaflích by určitě droždí stávkovalo.
    Jinak jsem večer během usínání myslela na váš překrásný vaflovač a říkala jsem si, jaké jste to měli štěstí, že jste naň narazili a že vám sedí na kamna a říkala jsem si, škoda jen, že není vyroben tak, aby na něm šly dělat alespoň dvě vafle naráz :))

    Chaloupku máte přenádhernou též :), a nakonec obsah (chaloupky) je stejně mnohem důležitější.

  • Anonym:

    Vafle kráské,
    ale jinak chalupa chce natřít,proto asi nebudete mít čas.tak s chutí dotoho.

    • Hele, to je sranda, tu fotku jsme tam dávali speciálně pro vás, jestli stále pečlivě čtete. Ale zklamal jste, čekali jsme rovnou termín, kdy to přijdete obrousit, vyspárovat a natřít, aby vás naše stránky, resp. fotky na nich tolik nevytáčely. Ozvěte se raději předem, než přijdete – nemáte to daleko, tak abychom vás nepropásli a nemusel jste na tajnačku.

Přidejte komentář