Posts Tagged ‘lilek’
Máme děti na dovolené u babiček a je to neuvěřitelné, jak málo musí člověk vařit, resp. jak málo se toho oproti běžnému režimu sní. Jedna bábovka vydrží několik dní, to je pro mě zcela neznámé a nové. A taky je to tedy obrovská zodpovědnost, protože mám na starosti jejich kuřata a kachně a sedící kachnu a slepice. Včera spadlo kachně do šachtičky u studny, bylo zcela v pořádku, ale než jsem ho našla, pořádně jsem se zapotila, jaký dostanu nářez, až se vrátí. Dřevo se taky samo nedonese, voda zvířatům nenatočí, nezatopí se samo ani na vaření, ani v koupelně, tudíž to větší vaření nakonec není až zase tak veliká daň. Už by mohly přijet!
A také jsme úspěšně prošli KVS a můžeme prodávat mléko, z čehož mám velikou radost a také jsou borůvky, z čehož už tak velikou radost nemám, ale co se dá dělat.
A dneska jeden dvojrecept, je to opravdu dost chutné, takže na letní dny velmi doporučuji!
Dnes velmi rychlé jídlo, na které je třeba lilek, žampiony, cibule, olivový olej, čerstvý zázvor, sojová omáčka, sezamový olej, pšeničný sirup (lze nahradit jiným), trochu čerstvé saturejky, sůl, česneková pasta, bramborový škrob, slunečnicový olej, bílé víno.
Lilek rozkrojíme podélně na dvě poloviny. Položíme ho na rozkrojenou část a v oblé části, kde má slupku, nařízneme dva šikmé kříže. V misce rozmícháme trochu pšeničného sirupu, sojovou omáčku, nastrouhaný čerstvý zázvor, trochu česnekové pasty z pacibulek, sezamový olej a trochu škrobu a vše promícháme. Nožem pootevřeme zářezy v lilku a mašlovačkou dostatečně potřeme omáčkou. Stejně tak celý lilek ze všech stran. Read the rest of this entry »
Máme tady našeho osobního pomocníka. Eliška odpočívá v Praze a má zde střídání. Včera nadešel zase po roce den, kdy jsme vyrazili na borůvky. Plán zněl – „Vzbudím vás v šest, půjdete?“ Veliký ohlas to vzbudilo, všichni se těšili, všichni křičeli ano, až na pana domácího, který zcela stoicky zachoval klid „Jděte, jen jděte“. A tak jsem je taky v šest vzbudila, vzali jsme kola a vyrazili. Honzík je velmi zdatný cyklista. A když je někdo zdatný cyklista, umí si většinou i hezky porovnat kola. Takže jakmile přijel, dostal okamžitě do rukou postupně všechna kola, na která nezbyl panu domácímu čas, možná hlavně chuť, nebo taky to považuje za zbytečný, dokud to jede, aby je porovnal. Začal s Hugem a Jentl. Hugo po vyzkoušeném porovnaném kole přišel domů s dvěma obrovskými krvavými podlitinami – odřeninami na noze a na boku a Jentl spadla na porovnaném kole nešťastně na rám, protože to kolo bylo porvnáno fakt pečlivě. Ne zcela normálně, protože naše norma například na brzdy je zcela jinde, než vykazovalo porovnané kolo. Samozřejmě jsme zvyklí na to, že kolo nebrzdí, nikoli na opak. Honzík se držel za hlavu s tím, že už raděj nic rovnat nebude, nebo když, nejprve tedy vysvětlí dětem, jak se brzdí. A Hugo si na borůvky vzal pro jistotu nově porovnané torpédo. Na opravované duši na torpédu se nic přepečlivě opravit nedá, zdá se. Přesto Hugo letěl přes pařez, protože torpédo nebylo úplně přesně vycentrováno, aby mu správně brzdilo. Hugo měl zážitek a Honzík se rozhodl, že si to s otevíráním cykloservisu ještě pořádně promyslí :). No a cestou zpět jsme mu ujeli, protože děti chtěly už domů a on potřeboval ještě dosbírat pár hrstí. Však nás dojede. Když tedy vyjel, sjel v té naší sudetské končině z protějšího kopce, jede si tak pustinou, kde by nikoho nehledal a najednou vidí, jak sedí v kopřivách myslivec, kalhoty na půl žerdi. Honzíkovi okamžitě naskočí vlastní vzpomínka na Francii, kde, nejsa nikde ubytován, respektive všude doma, používal takto po ránu na osobní hygienu také okolní přírodu a jak byl tak jednou v jedné rokli, také v pustině a nikoho nečekaje, objevil se nenadále jogger se psem. A jak tak probíhal kolem Honzíka, který se mu omlouval, jen blahosklonně pokynul a pravil „C’est la vie!“ Hozník, vidouce myslivce, také se psem, také s kalhotami na půl žerdi, také v kopřivách, takové malé „dejavu“ – vzpomněl si tedy okamžitě na tuto svou historku a pravil, jedoucí kolem “ Bonjour!“. Podotýkám, že má sice náš Honzík velmi francouzský vzhled, navíc se vkusně, snad až francouzsky obléká a navíc má na hlavě skorobaret, nicméně francouzsky umí opravdu jen c’est la vie, bonjour a Tour de France. Starší myslivec v oblékacím tanečku, poskakujíce kolem projíždějícího Honzíka se rozzářil, podíval se na domnělého Francouze s pusou tmavně fialovou od borůvek a začal na něj mluvit plynně francouzsky. Honzík ze sebe vyrazil pouze ui, ui, ui, šlápl do pedálů a ujel. :-) Občas si člověk naběhne, ani neví jak :) a tak nyní už na báječný tatarák z lilku Read the rest of this entry »
Komentáře
tak Klárko ,dnešní oběd byl ve skoro-stylu „lilek z kopce“ a je to velká mňamka,,,Tvá volská oka na tom vypadají úžasně ,,my to měli jen zalité vajíčkama a posypané cibulí a hooodně sýrem a také se to vyvedlo,,,jen ty kamna na zadradě nám chybějí :o)))))…Darina
Ty jo tak ty jsi měla dnešní jídlo i s pochoďákem,vzpomínka na mladá léta kdy se chodilo na výlety a vařilo v přírodě na kotlíku …to byla idylka,ale na furt bych to nechtěla
A mimochodem jídlo vypadá báječně a nejlíp se určitě podařil ten chlebový štrůdlík
SMAŽENÝ LILEK A MÁSLOVÝ BRAMBOR
Komentáře
Moc chutně to vypadá. Baklažán a la Jean je prostě elegán v každém provedení Obdivuji se tomu keramickému nádobíčku na druhém a třetím obrázku.
Opravdu jednoduché a přitom určitě chutné,vypadá to moc dobře,mám pocit že kynu jen od pohledu …
Moc díky za inspiraci na sobotní oběd. Brambory byly podle tvého receptu (navíc posypané petrželkou), lilek jsem obalila v těstíčku podle Rachada http://www.souk.cz/?p=91, protože v tom sobotním vedru se mi nechtělo „patlat“ s trojobalem a navíc tenhle lilek je pak krásně křupavý a vůbec… bylo to moc dobré
KOPR VONNÝ
5. března 2010 v 11:24
Kopr není náročný na stanoviště. Pěstuje se ve II – III trati na hlinitých vlhčích půdách. Výsev od dubna do řádků 20 – 30 cm vzdálených. Pro rychlení a mechanizovanou sklizeň vyséváme hustěji. Pro postupnou sklizeň výsevy opakujeme po cca třech týdnech. V létě rychleji vybíhá.
20 – 60 kg na 1 ha podle způsobu sklizně natě; 12 – 15 kg při sklizni semen
Ruční po cca 6 týdnech na svazkování
mechanizovaná, pro sušení a průmyslové zpracování
Hanák
Rostlina je středně vysoká s jasně zelenými listy. Vegetační doba od výsevu je při rychlení 40 – 50 dnů, při polním pěstování 65 – 75 dnů. Doporučený výsev 12 – 15 kg/ha při meziřádkové vzdálenosti 20 cm.