Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Recept na tyto lívance jsem našla v knížce Nancy Clarkové – „výživa pro sportovce“. Přestože se jedná o americký recept, což je v naší rodině možná neprávem synonymum pro nejeditelné věci, její recepty tuto reputaci značně zlepšují :-)))
mackani
suroviny: 140g ovesných vloček, nejlépe čerstvě mačkaných, 600 g mléka, lžíce octa, sůl, 2 vejce, 4 lžíce cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 300 g celozrnné pšeničné mouky přesáté, špetka skořice, 2 lžíce oleje
na lívance : tvaroh, zavařené borůvky, cukr, vanilkový cukr, moučkový cukr, skořice
livance
Namačkáme ovesné vločky, nameleme mouku. Do mléka přidáme ocet , ale pozor – nejprve je nutné mléko osolit !!!, pokud bysme to neudělali, mléko se okamžitě srazí. Pak přidáme do mléka vločky, mouku, prášek do pečiva, olej, cukr, skořici, vejce a vše pečlivě rozmícháme. Rozpálíme si lívanečník, do kterého nalijeme kapku oleje a smažíme lívance.
Mezitím si umícháme tvaroh – děláme ručním mixérem, aby byl extra hladký, přidáme do něj moučkový cukr, vanilkový cukr a zavařené borůvky – šťávu předtím slijeme a do tohoto jídla nepoužíváme. Dále si v mističce rozmícháme moučkový cukr se skořicí na obalení lívanců, nebo posypání tvarohu.
lll
K lívancům dělám bílou kávu: do vroucí vody přisypu meltu, cca 2 lžíce na litr, nechám chvíli povařit a poté sliji přes cedník do konvice do 3/4. Doleji mlékem. Sladí nebo nesladí si každý sám.
Tip: pokud chceme přidat do mléka ocet, vždy ho musíme nejprve osolit, aby se nesrazilo !!!

Komentáře

1 Linda Linda | 26. dubna 2010 v 21:24 | Reagovat

Poznamka pro neporadnejsi hospodynky – da se to i bez vajec, pokud doma zadna nejsou. Vyzkouseno.-)
Myslim, ze je to tema vlockama, jsou takobve nakonec mazlave a udrzi to vcelku.

Velmi jedly recept, deti uz se po nich zase ptaly:-)

2 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 28. června 2010 v 20:52 | Reagovat

vypadají lákavě a určitě stojí za vyzkoušení, asi se z těch všech chutí zblázním, mňam :-D

11 komentářů to “Lívance s ovesnými vločkami”

  • Pochopila jsem,že někdo dělá české kynuté lívance a někdo americké s vločkami. No, tak já dělám už pár let česko-americké kynuté s vločkami :-) Jsou moc dobré. . .

  • Dardanela:

    Tak takove fiasko jsem už dlouho nezažila… Lívance mi asi nejsou souzené – už jsem to zkoušela 5xkrát a houbeles… Nevím, jestli mám vyhodit lívanečník nebo tu debilní pánev – z ničeho lívance neupeču!!!

  • astro:

    Tvořila jsem je dnes k snídani a byly báječné, nadýchané, rychle hotové. S domácími hruškovými povidly a jogurtem. Určitě brzy zopakuji.

  • Můžu dotaz, k čemu slouží ten ocet do mléka? je to jen kvůli doladění chuti, nebo má nějaký hlubší význam? Jinak dělávám lívance téměř stejně, až na ten ocet – vločky namáčím v osoleném teplém mléce.

    • Určitě. Dříve se dělaly lívance především z kyselého mléka. Takže ocet víceméně simuluje chuť kyselého mléka. Bude tam asi i nějaká acidita, ale to nevím, to bych si vymýšlela.

  • Katka:

    Pro lenochy nabízím variantu na meltu: normálně ji nechám dělat ve starém překapávači na kafe:-), na sporáku mi totiž často vyběhla z hrnce:-(( Takže jako druhé dnes budou asi lívance… Díky za recepty! Katka

  • Kikus:

    Vracím se po čase….tyto lívance se staly členem naší domácnosti. Pokud nejsou jednou týdně, je něco špatně. Chvíli trvalo, než jsme zjistili, které jsou lepší, jestli české kynuté – ty mám ráda z „duchovního hlediska“ :-) nebo tyto…ale asi vedou tyto, omlouvám se české klasice. A momentálně hit – domácí bezový med. Lívanec pokapat bezovým medem …. a neodolám BOHUŽEL ani já…vždycky si říkám, že dietu (bzl) můžu pak poctivě držet už celý zbytek života (tedy až do příštích lívanců :-) ).

  • Nevanka:

    výborné, díky za recept! Chutnají i samotné, manžovi nejvíc s bílým jogurtem a čerstvým ovocem nebo biosirupem z agáve.

  • Kikus:

    Vyzkoušeno, moc dobré…u nás vedou povidla, na ně bochánek tvarohu s vanilkovým cukrem a posypat skořicovým cukrem :-)

Přidejte komentář na Dardanela