Recept na tyto lívance jsem našla v knížce Nancy Clarkové – „výživa pro sportovce“. Přestože se jedná o americký recept, což je v naší rodině možná neprávem synonymum pro nejeditelné věci, její recepty tuto reputaci značně zlepšují :-)))
suroviny: 140g ovesných vloček, nejlépe čerstvě mačkaných, 600 g mléka, lžíce octa, sůl, 2 vejce, 4 lžíce cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 300 g celozrnné pšeničné mouky přesáté, špetka skořice, 2 lžíce oleje
na lívance : tvaroh, zavařené borůvky, cukr, vanilkový cukr, moučkový cukr, skořice
Namačkáme ovesné vločky, nameleme mouku. Do mléka přidáme ocet , ale pozor – nejprve je nutné mléko osolit !!!, pokud bysme to neudělali, mléko se okamžitě srazí. Pak přidáme do mléka vločky, mouku, prášek do pečiva, olej, cukr, skořici, vejce a vše pečlivě rozmícháme. Rozpálíme si lívanečník, do kterého nalijeme kapku oleje a smažíme lívance.
Mezitím si umícháme tvaroh – děláme ručním mixérem, aby byl extra hladký, přidáme do něj moučkový cukr, vanilkový cukr a zavařené borůvky – šťávu předtím slijeme a do tohoto jídla nepoužíváme. Dále si v mističce rozmícháme moučkový cukr se skořicí na obalení lívanců, nebo posypání tvarohu.
K lívancům dělám bílou kávu: do vroucí vody přisypu meltu, cca 2 lžíce na litr, nechám chvíli povařit a poté sliji přes cedník do konvice do 3/4. Doleji mlékem. Sladí nebo nesladí si každý sám.
Tip: pokud chceme přidat do mléka ocet, vždy ho musíme nejprve osolit, aby se nesrazilo !!!
Komentáře
1 Linda | 26. dubna 2010 v 21:24 | Reagovat
Poznamka pro neporadnejsi hospodynky – da se to i bez vajec, pokud doma zadna nejsou. Vyzkouseno.-)
Myslim, ze je to tema vlockama, jsou takobve nakonec mazlave a udrzi to vcelku.
Velmi jedly recept, deti uz se po nich zase ptaly
Pochopila jsem,že někdo dělá české kynuté lívance a někdo americké s vločkami. No, tak já dělám už pár let česko-americké kynuté s vločkami :-) Jsou moc dobré. . .
Tak takove fiasko jsem už dlouho nezažila… Lívance mi asi nejsou souzené – už jsem to zkoušela 5xkrát a houbeles… Nevím, jestli mám vyhodit lívanečník nebo tu debilní pánev – z ničeho lívance neupeču!!!
To je blbost, lívance jsou lehký, na to nějak přijdem, co se nedaří?
Tvořila jsem je dnes k snídani a byly báječné, nadýchané, rychle hotové. S domácími hruškovými povidly a jogurtem. Určitě brzy zopakuji.
Můžu dotaz, k čemu slouží ten ocet do mléka? je to jen kvůli doladění chuti, nebo má nějaký hlubší význam? Jinak dělávám lívance téměř stejně, až na ten ocet – vločky namáčím v osoleném teplém mléce.
Určitě. Dříve se dělaly lívance především z kyselého mléka. Takže ocet víceméně simuluje chuť kyselého mléka. Bude tam asi i nějaká acidita, ale to nevím, to bych si vymýšlela.
Aha, takže když je dělám z kefíru, tak je to v podstatě to samé přirozenější :-)
Pro lenochy nabízím variantu na meltu: normálně ji nechám dělat ve starém překapávači na kafe:-), na sporáku mi totiž často vyběhla z hrnce:-(( Takže jako druhé dnes budou asi lívance… Díky za recepty! Katka
Vracím se po čase….tyto lívance se staly členem naší domácnosti. Pokud nejsou jednou týdně, je něco špatně. Chvíli trvalo, než jsme zjistili, které jsou lepší, jestli české kynuté – ty mám ráda z „duchovního hlediska“ :-) nebo tyto…ale asi vedou tyto, omlouvám se české klasice. A momentálně hit – domácí bezový med. Lívanec pokapat bezovým medem …. a neodolám BOHUŽEL ani já…vždycky si říkám, že dietu (bzl) můžu pak poctivě držet už celý zbytek života (tedy až do příštích lívanců :-) ).
výborné, díky za recept! Chutnají i samotné, manžovi nejvíc s bílým jogurtem a čerstvým ovocem nebo biosirupem z agáve.
Vyzkoušeno, moc dobré…u nás vedou povidla, na ně bochánek tvarohu s vanilkovým cukrem a posypat skořicovým cukrem :-)