Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Lívance, litinový lívanečník, skořicový cukr – vůně až ven…. máme rádi lívance, s tvarohem,
Lívance
bez tvarohu, s marmeládou, bez ní, se skořicovým cukrem – nebo jen tak!
Suroviny na lívance beru většinou od oka, ale dnes jsem disciplinovaně nalistovala v „Sandtnerce“ a udělala podle přesného rozpisu.
Suroviny: 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1l mléka, 2 celá vejce, špetka soli, lžička cukru, 20g droždí, 3 lžíce másla, olej na smažení , cukr se skořicí do misky.
Nejprve je třeba udělat z trochu mouky, cukru, mléka a droždí kvásek, který necháme na teple vykynout. Když je na těstě „čepice“, přimícháme zbytek mouky, mléka, špetku soli, vejce, máslo a zamícháme. Těsto je velmi řídké, ale žádnou paniku – funguje skvěle !
Necháme na teple vše kynout a doporučuji, přesto, že je hodně teplo -nepospíchat !!! a nechat kynout 2-3 hodiny!
Po vykynutí – těsto je zvrchu i zespodu :-) silně bublinkaté, rozpálíme lívanečník a malou sběračkou lijeme těsto do chlívečků. Lívance krásně nabydou a jsou vynikající !
Lívance máčíme v cukru promíchaném se skořicí a tentokráte bez tvarohu a marmelády.


Komentáře

1 Ewie ^^ Ewie ^^ | Web | 7. června 2010 v 21:02 | Reagovat

Moc pěkný blog .. ^^

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 7. června 2010 v 21:08 | Reagovat

[1]: Díky :-)

3 dadaz dadaz | 8. června 2010 v 7:39 | Reagovat

snídaně v trávě….

u nas delá livance miláček, ja jsem na ne liná, já jsem specialista na palacinky, tam to jde bez droždí :-)

4 Veska Veska | 8. června 2010 v 7:45 | Reagovat

Nádhera,úplně závidím tu pohodu …tráva ,sluníčko,jídloooo
(počkej až budou jablka- k tomu je totiž super jablečný vychlazený kompot a nebo udušená nastrouhaná jablka se skořicí jako takové šizené povidlí -jako dítě sem to k tomu milovala a v dospělosti zapoměla ) :-P

5 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 8. června 2010 v 8:42 | Reagovat

[4]: Tak to zní dost dobře – rozhodně udělám – úplně mám chuť na vychlazený jablečný kompot !!!!!!

2 Odpovědi to “Kynuté lívance české”

  • katka1:

    Dělala jsem dnes: Teplé mléko, vejce, ovesné vločky, mouka polohrubá, nebo celozrnná, nebo obě, hrst cukru, kousek droždí, špetku soli. Vše ušlehá robot, za půl hodiny je těsto vykynuté na dvojnásobek, teplé mléko a zašlehaný vzduch kvasnicím svědčí:). Těsto dělám hustější, neb nemám lívanečník:). Navrch dnes domácí broskvová marmeláda, naprosto luxusní:)

  • René:

    Děkuju za recept, včera jsem vyzkoušela a lívance byly vynikající :-)

Přidejte komentář na René