Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Tak to přišlo !!! Zima nás opět překvapila, stejně jako každý rok. Nasněžilo, ale
Krkonoše
naštěstí už je to zase pryč a zítra polezou teploty nahoru, ale bohužel, ten billboard, na který koukáme za záchodu, totiž panorama Krkonoš, svou barvou nevěstí vůbec nic dobrého a bojím se bojím, že plakát už barvu nezmění až do května. A protože ráno byly Krkonoše zvlášť ostré, přímo to vybízelo si je zaznamenat – jen tak :-)  A děti ráno vvstávajíce, zase se upřímně radovaly – sníh, konečně !!!  Ten dnešní sníh ale  vůbec není ten správný, je to stále ještě ten depresivní, protože až přijde ten pravý, tak si člověk paradoxně oddechne. Všude bude bílo, klid a bude více než jasné, že teď už se nic nespraví, teď už to musí počkat do jara, což je ohromně osvobozující !
bábovka
Kdysi mi naše adoptivní babička – majitelka chaty, která stojí  600 m od nás a kterou si děti přivlastnily – totiž babičku – ne chatu, tak mi kdysi říkala, jak je vynikající tvarohová bábovka. Její už jsem po návštěvě našich dětí už bohužel nestihla ochutnat a tak jsem si musela upéci vlastní. Ale ta se vůbec nepovedla. Byla mazlavá a my jí jedli teplou a vůbec – zanevřela jsem na ní !!! Ale mít doma krávu, to člověka donutí přehodnotit různé názory a tak jsem to zkusila znovu a musím říci – rozhodně tvarohovou bábovku !!!!
Chtěla jsem počkat disciplinovaně do rána, ani tentokrát to však nevyšlo a půlka padla již večer, alespoň trochu nachladlá, ale ráno to bylo ještě lepší…….
Suroviny: 200g olej, 250g cukr, 4 vejce, 250 g mouka celozrnná pšeničná přesátá, 250g tvaroh, prášek do pečiva, vanilkový cukr, trochu rumu,kakao, citronová kůra – jemně mléka – asi 50 ml
Nejprve se našlehají celá vejce s cukrem a přidá se olej. Vanilkový cukr, citronová kůra  a poté
bábovka
tvaroh s rumem. Nakonec mouka s mlékem a práškem do pečiva.
Většina se nalije do pečlivě vymazané a vysypané formy na bábovku a poté se do zbytku přisype kako, promíchá a nalije na žluté těsto. Fora se dá do trouby a peče se při 200st. dokud na špejli není hotová. Horkou vyklopím a nechám vychladnout !!!!!

Komentáře

1 Veska Veska | 22. října 2010 v 12:41 | Reagovat

Tvarohová vypadá a hlavně chutná :-x moooc dobře(nesmím nakukovat).
Jen já mám recept s tukem a vždycky je to o tom jestli se zdrcne(i když propíchnu špejlí) nebo né,ale výsledek chuťový je neovlivní.
Takže prubnu tvoji s olejem bude lehčí a třeba se nezdrcne .

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

9 Odpovědi to “Tvarohová bábovka”

  • Dagmar:

    Kolik mléka se tam dává do té tvarohové bábovky?

  • Momok:

    Naprosto vynikající…zamilovala jsem si vaši babovku s rozinkami a rumem, skvělý, ze je celozrnna a navíc se nemusí zvlášť šlehat bilky, coz mě fakt otravuje…teď jsem byla lakoma na šest vajec (babicciny slepice zrovna málo nesou) a navíc jsem měla v lednici tvaroh co potreboval spotřebovat. Jsme všichni nadšeni. Utekla jsem včera večer a v naši tříčlenné domácnosti budu mít co dělat, abych zachránila kousek ke kafe…uz se chystám na další – kvaskovou a makovou..ještě ze došly vejce, jinak bychom se nevesli do žádného oblečeni asi do tydne

  • barbuchita:

    Skvělá bábovka! Myslím, že je to také můj první podařený pokus o tvarohovou bábovku. Tedy až na to, že mám menší formu a tak mi během pečení vytekla notná dávka těsta tou dírkou uprostřed a upeklo se nám na dně trouby takové tvarohové hovínko… :) Ale jinak opravdu úspěch, cukr jsem nahradila sirupem z Agáve, a všem moc chutnala. Díky za další skvělý recept! :)

  • Vikinka:

    Bábovka výborná, ráno jsem ji upekla a odpoledne už nebyla.
    super recept!! Určitě zase upeču.

  • Kikus:

    Tak jsem dnes vyzkoušela a je vynikající. Jen nebyl rum, tak jsem tam vrazila dvě hrsti kustovnice čínské. A krájela i jedla se ještě horká a byla vynikající :-) Zítra peču další :-)

  • farfalla:

    juchu, zda se mi, ze jsme konecne pokorila tvarohovou babovku. je nadherna, ne spadla a zdcnuta, jako ty predchozi, ktere jsem navic vetsinou krajela teple, tudiz i kdyz byly pekne, chutnaly hnusne mazlave. uvidime rano, hrozne dobre voni…:-) a narazila jsem na pekny odkaz (blog)… kvaskove bubliky? hm? http://www.wildyeastblog.com/2011/04/07/sourdough-bagels-2/ (u nas ted jaksi kvasek zas neni, tak nevyzkousim…)

Přidejte komentář na Vikinka