Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

S včelími úly je to jako s lasagnemi… veliká stupnice, na jejímž jednom konci stojí koupený celý produkt a na druhém pak kompletně vyrobený vlastní.
včelí úly
Záleží jen na náladě, chuti, jaký stupínek pomyslného žebříčku si člověk vybere. V současné chvíli to u nás vypadá tak, že co se týká obtížnosti výroby, je asi tak stejně obtížné dojet si včelí úly koupit, jako si je celé udělat, ovšem je to zlatý hřeb pečení před vánoci, na který se děti těší už od listopadu. Každý rok rozbijeme několik formiček na úly, takže ekonomická náročnost těch domácích je taky na pováženou :-)), ale nakonec  vyhrává to, že se nám prostě a jednoduše chce, že nás úly baví !
Tento recept je na pomyslné stupnici náročnosti téměř na konci. Chybí mu čokoládová poleva a máčení úlů do ní, ovšem, to je jednoduše proto, že je máme raději nemáčené, jen sypané cukrem s vanilkou.  Celé pečení je rozděleno do několika fází.
První fáze je pečení domácích piškotů. Na piškoty je třeba 3 vejce, 90g moučkového cukru, lžíce cukru s vanilkou a 100g mouky celozrnné pšeničné přesáté a uděláme je podle tohoto receptu na domácí piškoty.
Toto množství surovin stačí na jedno množství surovin na samotné včelí úly včetně toho, že si někdo chce místo lineckých koleček podložit úl piškotem.
piškoty
Druhou fází je pečení lineckých koleček. Na linecká kolečka je zapotřebí 1 žloutek, trochu citr. kůry, 210 g mouky, 140 g másla a 70 g moučkového cukru. Lze přidat také půl lžíce moučkového cukru s vanilkou.
linecké cukroví
Kolečka děláme tak velká, aby souhlasila s velikostí vnitřního rozměru formičky na včelí úly. Děláme je podle tohoto receptu na linecké cukroví.Případně necháme někoho, aby za nás tu práci udělal :-)
linecké cukroví
Třetí fáze je samotné těsto na včelí úly.
Suroviny na včelí úly jsou: 200 g domácích piškotů viz. výše, 100 g cukru, 80g másla, 2 polévkové lžíce kakaa, 2 polévkové lžíce mléka, 2 polévkové lžíce rumu.
včelí úly
Těsto samotné pak uděláme tak, že si nejprve nameleme samotné piškoty na drobečky. Můžeme použít i mixér či sekáček na mixéru. Piškotové drobky dáme do mísy, přidáme všechny suroviny a vyhněteme. Těsto dáme do chladu a přejdeme na fázi č.4 :-))
Čtvrtá fáze je krém na naplnění úlů.
Přichází na řadu krém a na ten je třeba: 1 žloutek, 50g cukru, 60g másla, lžíce moučk. cukru s vanilkou a 2 polévkové lžíce rumu. Pokud děláme úly pro děti, tak rum vynechávám.
Na krém jednoduše vyšleháme máslo se žloutkem, cukrem, vanilkou a rumem.Můžeme použít samozřejmě i jiný krém, takže u nás v plné pohotovosti ještě krém, co zbyl z ořechů.
včelí úly
Pátá fáze je kompletace :-))
Nejprve si nasypeme do misky moučkový cukr, ve kterém se musí po každém vyklopení vykoupat formička – především zevnitř. Kousek těsta natlačíme do formičky, jemný, případně o něco hrubějším :-) ťuknutím vyklepneme z formičky úl, který naplníme lžičkou krémem
včelí úly
a přiklopíme lineckým kolečkem nebo lze také přiklopit piškotem, který jsme si odendali právě na tento moment.
včelí úly
Hotový úl pak posypeme cukrem s vanilkou. Uložíme je do chladu a necháme rozležet do doby, než je někdo najde !

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 15. prosince 2010 v 20:21 | Reagovat

Teda tak to smekám! Včelí úlky jsem nikdy neměla moc v oblibě (vůbec totiž nemusím cukroví s máslovým krémem), ale ty vaše vypadají provtřídně. Úplně jste mě dostala těmi domácmi piškoty, až přestanu marodit, určitě se na ně vrhnu a kupovaným dám navždy vale!
Člověk by neřekl, jak dá některé curkoví zabrat …

2 Klára Klára | E-mail | Web | 15. prosince 2010 v 22:30 | Reagovat

[1]: Madlo, díky .-) Souhlasím, že existují i jednodušší varianty :-)), ale nakonec je fajn, když člověk překoná chuť udělat to jednodušší cestou a má pak radost z náročnější práce. Dokud jsme byli sami, pekli jsme jen nemáslové, ale děti si oblíbily právě ořechy a úly. Přikládají však ruce k dílu, tak proč jim nevyjít vstříc ? :-)

3 Veska Veska | 16. prosince 2010 v 12:37 | Reagovat

teda ty domácí piškoty vypadají fakticky dost dobře :-P a včelí úlky i když je nejím sem včerá ochutnávala tak nenaplněné ty co jsem v zápalu boje nemohla vyklopit :D
Souhlasím,že je to nimravá práce ,mám starý úlek dřevěný po babičce a figl j v tom jak dostatečně vysypeš tu špičku
já prvně vytřu úlek trochou tuku a pak vysypu-umělé úlky jsou prostě umělé,nemám k nim vztah,ale kde vzít starou poctivou práci,můj už taky dosluhuje :-(

4 Klára Klára | E-mail | Web | 17. prosince 2010 v 9:14 | Reagovat

[3]: Jak já s tebou souhlasím ! a jak bych brala dřevěný nebo i plechový včelí úl – nebo vosí hnízdo ? :-)), ale bohužel, mám jen tyhle umělohmotné hrůzy, nicméně posloužily :-)

3 Odpovědi to “Celozrnné včelí úly náročnější”

  • Lota:

    Ještě jsem zapomněla k formičce… I když je to jen plast (mě plast nevadí), tak úžasné jsou formičky rozevírací tyto:
    http://www.reproplast.cz/kup-kuchynske-potreby-formicky-zdobicky-formicky-na-vosi-hnizda-sada-3-ks.html?_ID=23112008220429&rozbaleno=0
    Lze je koupit i samostatně, ne v sadě. Malá a největší mají na sobě vylisovanou včelku. To se mi osobně nelíbí. Ale prostřední formička je velikostně nejvhodnější a je bez včelky. Formičku mám odzkoušenou, jde to s ní jedna radost, není třeba tolik vysypávat a vždy krásně úlek vyndáte.

    Pak jsem letos neodolala a koupila sadu na pečení úlků:
    http://eshop.tescoma.cz/peceni/pomucky-na-peceni/delicia/631644-formicky-na-vceli-ulky-delicia-souprava-pro-pripravu-a-skladovani
    Odzkoušeno a funguje to perfektně, je tam vykrajovátko na spodní kolečko, otevírací formička, „bodec“, kterým se udělá důlek na krém a stojánky na úlky. Z formičky dám do stojánku, až zaplním stojánek, tak dám krém do zdobícího sáčku (není v sadě) a do všech úlků dám krém (jde to o hodně pohodlněji, než lžičkou). Zašpuntuju kolečky. V ideálním případě by to chtělo mít tolik stojánků, aby to vystačilo na všechny úlky. Nemusely by se vyndávat a rovnou uskladnit do chladu. Ale lze i úlky vyndat, dát na tác nebo do krabice a pokračovat dál ve výrobě.

    • zuzana:

      Celoživotně mě fascinuje, kolik lidí tvrdošíjně říká -vosí hnízda- očividným -včelím úlům-. A to dokonce i když na nich jsou plasticky vyvedené včely :-)! Viz první Lotin odkaz. Jak si to jen vysvětlit?
      Nicméně zrovna tyhle formičky mám a jsou bezva. Úly z nich mají opravdu úlovitý tvar a dají se vyndat bez třískání do stolu.
      Představila jsem si je plněné karamelem podle zdejšího receptu a už polykám naprázdno…ňááám.

  • Lota:

    Přidávám se se svojí verzí úlků, můžete někdy vyzkoušet a porovnat. Základ těsta je místo z piškotů z ořechů, krém je karamelový:
    Namleté vlašské ořechy smícháme 1:1 s moučkovým cukrem (pokud lze někde sehnat nebo si namlet třtinový cukr na jemno, určitě to bude ještě lepší), přidáme vejce, vypracujeme těsto.
    Na krém si uvaříme plechovku slaz. kond. mléka na karamel (2 hodiny ve vodě) a ušleháme s máslem. Krém je vynikající, jednoduchý, lze s ním plnit všechno možné, klasicky se používá do medovníku.
    Zbytek je stejný (linecké kolečko). Ještě namáčím špičku v čokoládě.
    Někdy taky dělám verzi, kde místo krému potřu piškot marmeládou (meruňková nebo malinová jsou nejlepší). Je to zas něco jiného, taky výborné.

Přidejte komentář na Lota