Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


Domácí čokoládová hmota je výborná náhražka pro toho, kdo z jakéhokoli důvodu nechce použít kupovanou čokoládu. Hmota píšu záměrně, protože  podle mého názoru to má k čokoládě daleko, ale na účelí zdobení, do těst a jako polotovar pro výrobu nutelly to je naprosto dostačující, ba naopak. Těším se těším, až si jednou objednám kakaové máslo a zkusím tu pravou……:-)
Na tuto hmotu toho není potřeba mnoho : 450g cukr moučka, lžíce cukru s vanilkou nebo vanilkový cukr, 150 g kakaa,210g sušeného mléka, 420g 100% tuku a 300 ml smetany.
nutella
nutella
nutella
Z totoho základního množství je toho docela dost. Pro menší rodiny doporučuji dělit :-). Příprava není nijak složitá. Nechá se rozpustit tuk, ale tak, aby nedosáhl varu a do
teplého se pak přidá cukr, cukr s vanilkou, kakao a sušené mléko. Míchá se míchá a za stálého míchání se přilévá opatrně smetana – doporučuji ohřát, aby se hmota nesrazila. Je také dobré si nechat 1/4 smeany bokem a tu zašlehávat až úplně nakonec, až když je jasné, že se neoddělil tu, od zbytku. Tuk má tendeni se oddělit – pokud se tak stane, nic se neděje, stačí hmotu znovu ohřát a míchat a přilévat zbytek smetany tak dlouho, dokud zase nebude krásně hladká a rozmíchaná. Hmotu poté nalijeme do připravené formy – já do jedné s mandlemi, kandovanou dýní a rozinkami – příprava pro vánočku a druhá obyčejná krabička z umělé hmoty. Potom už stačí dát do chladu.
nutella
Tento polotovar je velmi dobrý pro domácí přípravu nutelly. Stačí nám 450g této čokoládové
nutella
hmoty, 100g lískových oříšků a 250g smetany -cukr už nepřidávám.
Rozehřejeme hmotu a přidáme do ní namleté na jemno oříšky a smetanu a rozmícháme. Vznikne nám hmota, která konzistentě nutellu nepřipomíná – je řidší, ale to je dobře, protože pokud by byla hned tuhá, ztuhla by po vychladnutí příliš a už by se nedala namazat. Teď důležitá fáze – tyčový mixér a stejně tak na ní, jako na majolku, prostě jí vyemulgujeme – jednoduše jí rozmixujeme pomalým, až statickým pohybem mixéru uvnitř hmoty. Za chvilku začne pod rukama houstnout. nalijeme do misky a je to hmota konzistenčně velmi příjemná, krásně se maže a vydrží v chladu dlouho.

4 Odpovědi to “Domácí čokoládová hmota”

  • Vypadá lákavě, hned bych ji vyzkoušela a využití pro ni určitě našla bohaté, ale všude čtu a slyším o škodlivosti ztužených tuků a hned je tu dilema připravovat vědomě pro rodinu jedy? Nešel by 100% tuk nahradit třeba máslem?

    • Z másla není možné vyrobit hmotu, která by byla při pokojové teplotě kompaktní. Výsledek by byl řídký a nedal by se krájet. Získala byste tak mazací čokoládu, nebo základ pro hodně výživnou a hutnou zmrzlinu.
      Leda zkusit někde získat kakaové máslo…

    • jani:

      Do vitariánských zákusků (hlavně do čokolády) dávám kokosový tuk, třeba by to s ním šlo i tady… Ale to už bych tam zas nedala asi to sušené mléko a ani bych to tak hodně nezahřívala :)

Přidejte komentář na ester