Dnes máme Tři krále a nikomu se nechce vynést stromeček pro kobyly. Venku je strašná zima a neustále, už zhruba dva měsíce permanentně čekáme, kdy už bude teplo. Zatím to vypadá na zítra. Dnes ráno se vzbudil Hugo moc brzy a začal vedle mě vypočítávat, kolik má peněz v prasátku a že si koupí auto. A pak si taky koupí bejka!!! a telátko a rozkládací dům, jako máme my!
Málokdo má rád všechno jídlo. Já třeba ano:-)). Ale většina lidí má něco, co nerada. Pan domácí je velmi nenáročný, má rád jakékoli dobře udělané jídlo, jenom čočku moc nemusí. A to je vždy výzva, aby čočka být mohla a navíc chutnala. Dnes jsem opět otevřela kuchařku „Lahodná vegetariánská kuchyně krok za krokem“ a inspirovala se plněným žampionem. Je to poměrně náročný recept na suroviny, ale jde o suroviny, které se dají běžně sehnat. Je to recept, kdy je třeba dávat pozor na posloupnost kroků, nicméně stojí za to. Pan domácí byl spokojen :-)))))) i děti.
Pro plněné žampiony s čočkou je třeba: Žampiony – co největší a tolik, aby bylo pro každou osobu alespoň dva. 1kg brambor, 500g čočky, 2x zelenina-( hrášek,mrkev, kukuřice,)celkem cca 600g zeleniny, olej, olivový olej, 2 větší stroužky česneku, sůl, lžíce medu, dvě lžíce sojová omáčku shoyu, citron, 2 lžíce maizeny, 3 cibule.200 ml mléka.
Nejprve ze všeho – s předstihem alespoň tři hodiny si dáme namočit čočku, aby byla ponořená a ještě jednou tolik.
Vezmeme hrnec, do kterého dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli. Když se cibulka osmahne, přidáme zeleninu,osolíme a restujeme do měkka. Když je zelenina měkká, tak jí odložíme bokem.
Oloupeme brambory, nakrájíme a vložíme do horké vody, osolíme a uvaříme do měkka. Měkké brambory slijeme, nalijeme na ně teplé mléko a rozmixujeme na kaši.
Vložíme na kamna hrnec s naloženou čočkou – nesolíme a dáme vařit. Uvaříme čočku do měkka a když je čočka měkká, tak jí teprve osolíme , chvilku povaříme a slijeme.
Odebereme z čočky 200ml hrníček a nasypeme jej do bramborové kaše. Hned poté nvložíme do kaše utřené dva veliké stroužky česneku a dvě lžíce olivového oleje. Znovu vše rozmixujeme.
Zbytek čočky nasypeme do hrnce se zeleninou a jemně osolíme.
Vezmeme si pánev, do které vložíme olej, necháme rozpálit a když je rozpálený, vložíme naň oloupané hlavy žampionů. Spolu s hlavami vložíme i nakrájené oloupané nohy.
Žampiony jemně občas otočíme, dokud nejsou jemně zlatavě upečené.
Po upečení vyndáme z pánve opatrně hlavy žampionů a dáme si je na talíř. Nakrájené nohy vložíme do hrnce se zeleninou a čočkou. Zeleninu s čočkou ještě pokapeme půlkou citronu.
Nyní přichází předposlední fáze, kdy použijeme pánev z restování hlav žampionů. Vložíme do pánve tři lžíce olivového oleje, jednu velikou lžíci medu a dvě lžíce sojové omáčky shoyu. Vše rozpustíme , přivedeme k varu a zasypeme dvěma lžícemi maizeny. Přidáme šťávu z jednoho citronu. Neustále mícháme a téměř ihned sundáme z kamen.
Poslední fáze je zdobení na talíř. Na talíř se nejprve vloží hlava žampionu, která se lžící naplní kaší – bramborovou kaší s čočkou a česnekem. Posype se čočkou se zeleninou a polije sosem z medové omáčky. Kolem žampionů se pak nainstaluje na talíř ještě kaše a samotná čočka se zeleninou.
Tohle byl dobrý multitasking, docela jsem se zapotila, aby bylo vše hotovo víceméně ve szějnou chvíli a mohlo to jít na stůl ještě teplé. Ovšem ten medovo-shoyový sos za to rozhodně stál. Lahoda! :-)
Chci udělat malou změnu a čočku jsem dala naklíčit …Napíšu jak to dopadlo :-))
A pak,že bezmasé jídlo nemůže vypadat na talíři hrozně dobře.
Čočku a vůbec luštěniny mám hrozně ráda .
:-), já taky miluju luštěniny. Děti taky, jen hlava rodiny je na čočku trochu skoupá, ale tahle mu moc chutnala a fakt tedy i mě hodně :-))
bezva recept, určitě zkusím!
Tak to vypadá skvěle…já miluji žampiony, a čočku taky moc moc…:-) Na Nový rok jsme měli čočku s rybou, a byla to mňamka…tohle také určitě zkusím…někdy, až bude časík.:-)
Fakt to bylo výtečný, jen pro dva lidi doporučuju vřele snížit dávku na polovinu nebo na třetinu. Nikdy bych nevěřila, jak může být dobrá kombinace brambor a čočky s česnekem….