Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes máme Tři krále a nikomu se nechce vynést stromeček pro kobyly. Venku je strašná zima a neustále, už zhruba dva měsíce permanentně čekáme, kdy už bude teplo. Zatím to vypadá na zítra. Dnes ráno se vzbudil Hugo moc brzy a začal vedle mě vypočítávat, kolik má peněz v prasátku a že si koupí auto. A pak si taky koupí bejka!!! a telátko a rozkládací dům, jako máme my!

Málokdo má rád všechno jídlo. Já třeba ano:-)). Ale většina lidí má něco, co nerada. Pan domácí je velmi nenáročný, má rád jakékoli dobře udělané jídlo, jenom čočku moc nemusí. A to je vždy výzva, aby čočka být mohla a navíc chutnala. Dnes jsem opět otevřela kuchařku „Lahodná vegetariánská kuchyně krok za krokem“ a inspirovala se plněným žampionem.  Je to poměrně náročný recept na suroviny, ale jde o suroviny, které se dají běžně sehnat. Je to recept, kdy je třeba dávat pozor na posloupnost kroků, nicméně stojí za to. Pan domácí byl spokojen :-)))))) i děti.

Pro plněné žampiony s čočkou je třeba: Žampiony – co největší a tolik, aby bylo pro každou osobu alespoň dva. 1kg brambor, 500g čočky, 2x zelenina-( hrášek,mrkev, kukuřice,)celkem cca 600g zeleniny, olej, olivový olej, 2 větší stroužky česneku, sůl, lžíce medu, dvě lžíce sojová omáčku shoyu, citron, 2 lžíce maizeny, 3 cibule.200 ml mléka.

Nejprve ze všeho – s předstihem alespoň tři hodiny si dáme namočit čočku, aby byla ponořená a ještě jednou tolik.

Vezmeme hrnec, do kterého dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli. Když se cibulka osmahne, přidáme zeleninu,osolíme a restujeme do měkka. Když je zelenina měkká, tak jí odložíme bokem.

Oloupeme brambory, nakrájíme a vložíme do horké vody, osolíme a uvaříme do měkka. Měkké brambory slijeme, nalijeme na ně teplé mléko a rozmixujeme na kaši.

Vložíme na kamna hrnec s naloženou čočkou – nesolíme a dáme vařit. Uvaříme čočku do měkka a když je čočka měkká, tak jí teprve osolíme , chvilku povaříme a slijeme.

Odebereme z čočky 200ml hrníček a nasypeme jej do bramborové kaše. Hned poté nvložíme do kaše utřené dva veliké stroužky česneku a dvě lžíce olivového oleje. Znovu vše rozmixujeme.

Zbytek čočky nasypeme do hrnce se zeleninou a jemně osolíme.

Vezmeme si pánev, do které vložíme olej, necháme rozpálit a když je rozpálený, vložíme naň oloupané hlavy žampionů. Spolu s hlavami vložíme i nakrájené oloupané nohy.

Žampiony jemně občas otočíme, dokud nejsou jemně zlatavě upečené.

Po upečení vyndáme z pánve opatrně hlavy žampionů a dáme si je na talíř. Nakrájené nohy vložíme do hrnce se zeleninou a čočkou. Zeleninu s čočkou ještě pokapeme půlkou citronu.

Nyní přichází předposlední fáze, kdy použijeme pánev z restování hlav žampionů. Vložíme do pánve tři lžíce olivového oleje, jednu velikou lžíci medu a dvě lžíce sojové omáčky shoyu. Vše rozpustíme , přivedeme k varu a zasypeme dvěma lžícemi maizeny. Přidáme šťávu z jednoho citronu. Neustále mícháme a téměř ihned sundáme z kamen.

Poslední fáze je zdobení na talíř. Na talíř se nejprve vloží hlava žampionu, která se lžící naplní kaší – bramborovou kaší s čočkou a česnekem. Posype se čočkou se zeleninou a polije sosem z medové omáčky.  Kolem žampionů se pak nainstaluje na talíř ještě kaše a samotná čočka se zeleninou.

7 Odpovědi to “Lahodná čočka zcela jinak”

  • Viky:

    Tohle byl dobrý multitasking, docela jsem se zapotila, aby bylo vše hotovo víceméně ve szějnou chvíli a mohlo to jít na stůl ještě teplé. Ovšem ten medovo-shoyový sos za to rozhodně stál. Lahoda! :-)

  • Janina:

    Chci udělat malou změnu a čočku jsem dala naklíčit …Napíšu jak to dopadlo :-))

  • Veska:

    A pak,že bezmasé jídlo nemůže vypadat na talíři hrozně dobře.
    Čočku a vůbec luštěniny mám hrozně ráda .

    • :-), já taky miluju luštěniny. Děti taky, jen hlava rodiny je na čočku trochu skoupá, ale tahle mu moc chutnala a fakt tedy i mě hodně :-))

  • Iveta21:

    bezva recept, určitě zkusím!

  • ufa:

    Tak to vypadá skvěle…já miluji žampiony, a čočku taky moc moc…:-) Na Nový rok jsme měli čočku s rybou, a byla to mňamka…tohle také určitě zkusím…někdy, až bude časík.:-)

    • Fakt to bylo výtečný, jen pro dva lidi doporučuju vřele snížit dávku na polovinu nebo na třetinu. Nikdy bych nevěřila, jak může být dobrá kombinace brambor a čočky s česnekem….

Přidejte komentář na Iveta21