Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnešní den byl výborný. Povedl se koláč, který je jedním z nejlepších koláčů co existují. Děti ho hned po ochutnání ohodnotily, že je to nejlepší koláč, jaký jedly a Eliška, která nás o víkendu se Špulkou navštívila, že je nejlepší, co v životě čuchala – odolala, že si dá až po obědě. Nebyl doma pan domácí a já trochu vyměkla, takže když děti brečeli u koláče, že mají“ hrozný hlad „na koláč, uřízla jsem z něj kus a mohly ochutnat  :)). Je to linecký koláč od Mančinky, která ho měla každé úterý a čtvrtek na tréninku, ještě když jsme v dávné minulosti žili sportovním životem. Je to sladká pohádka v puse.  A navíc,  dnes je ten den, který vyřešil kvíz z minulého týdne, co si pan domácí vymyslel a co nám přibyde do rodiny. Dnes přibylo.

Linecký koláč: 300 g másla, 520 g mouky celozrnné přesáté pšeničné, polévková lžíce vanilky, 225 g cukru krystal, kůra z půlky velkého citrónu, 2 vejce, 1 prášek do pečiva. Na nádivku: 750g tučného tvarohu, lžíce cukru moučka s vanilkou, 280g cukru krystal, citronová kůra z té druhé půlky velkého citronu, 3 žloutky, na tvarohovou nádivku 5 velkých jablek a skořici  a dále máslo na vymazání plechu.

Nejprve vložíme do mísy máslo, mouku, cukr, cukr s vanilkou, kůru z většího citronu, 2 celá vejce a nakonec jeden prášek do pečiva. Vše pečlivě promícháme .

Vymažeme plech a 3/4 těsta rukou roztáhneme po plechu.Kraje jemně vždy přimáčkneme palcem, aby okraje vypadaly pěkně.

Na plech položíme tvarohovou nádivku, kterou uděláme tak, že rozmixujeme tvaroh se žloutky, cukrem, cukrem s vanilkou a citronovou kůrou.

Tvarohovou nádivku roztáhneme stejnoměrně po celém plechu.

Na tvarohovou nádivku rovnoměrně nastrouháme na hrubo jablka a ze zbylé čtvrtky těsta uděláme hady, které palcem jemně rozmáčkneme a prošijeme tím vrchní  vršek koláče -poklademe je na jablka cik cak. Ničím nepomazáváme.

Vložíme do trouby na 180 st. c a hlídáme.Po upečení do zlatova  vyndáme a necháme pečlivě vychladnout – doporučuji nekrájet horké.Po nakrájení koláč pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

A koláč už čekal doma na to, až se vrátí pan domácí ze své cesty pro Charlieho.

 

51 Odpovědi to “Nejlepší linecký koláč”

  • Katerina:

    ahoj, jak dlouho se tak pece?Diky

  • Maruška:

    Dobrý den Kláro, tento koláč jsem dělala v sobotu večer a do neděle do rána ho byla jen půlka a odpoledne už skoro žádný (byli jsme na něj 4). Byl fantastický! Chci se zeptat, jestli používáte třtinový cukr nebo bílý? Já z přesvědčení bílý nejím, a pokud můžu, sladím medem nebo třtinovým cukrem. V receptu jsem všechen cukr, co šel do tvarohu, nahradila stejným množstvím medu a bylo to taky super.
    Tyhle vaše stránky mě moc inspirují, dělat si věci po svém – za to vám chci poděkovat!
    Maruška

  • dagmara49:

    Koláč je naprosto vynikající! Děkuji za recept.

  • dddenza:

    Co říct než jen že tento recept je úžasný. Tak trochu můj sen je mít cukrárnu a chvíli sbírám recepty a peču ostošest. a co mě nejvíc baví, je domácí klasika, buchty, záviny, koláče.. Vždy když něco peču, používám celozrnnou nebo špaldovou mouku a pořád se pachtím za recepty, které by mi tak nějak vyhovovaly po všech směrech. U Vás jsem toto přesně našla a už se těším až vyzkouším a dám k ochutnání rodinným příslušníkům :) děkuji mnoho za inspiraci a hlavně mnoho zdaru a štěstí do Vašeho přírodního stylu života :-))

    • Díky, to je milé, moc. Zrovna nedávno jsme o podobném tématu mluvili s dcerou. Ne, že bychom uvažovali o tom, mít vlastní cukrárnu, ale přišlo na přetřes, jaké by to bylo a tak jsem si říkali, jestli ten sen není hezčí. Jestli to pečení a nošení známým a ochutnávání ochutnávačům není už to ono. Jestli ta výměna za prodej pak neubere naopak z nadšení, které člověk má a ze snu. Možná ve Francii, někde v zapadlém koutě, jen tak něco si upéct, sedět před cukrárnou a pozorovat to kolem :-)). Krásný večer a ať se daří!

  • dagmara49:

    @Klára: děkuji moc za odpověď

  • dagmara49:

    Chci se zeptat možná blbě, ale polévková lžíce vanilky znamená vanilkového cukru?
    děkuji

    • Dobrý den, lžíce vanilky znamená lžíce moučkového cukru s rozmixovaným vanilkovým luskem. Pokud používáte ethylvanilin, je to jeden sáček vanilkového cukru.

  • Lenka:

    Dobrý den, chtěla bych vám poděkovat za uvěřejnění vašich skvělých receptů. Vždy když hledám recept na nějaké sladké či slané pečivo z celozrnné mouky, nakonec skončím u vás. Např. linecký koláč s jablky a tvarohem (na který jsem původně narazila v jedné kavárně a asi to bude ten samý recept) miluje úplně každý, kdo ho ochutná. Jen by mě zajímalo, kde berete čas a energii to všechno sepisovat a dávat na web? Ještě jednou díky a přeji stejnou energii i do budoucna!

  • Majdulenka:

    Koláč jsem upekla a že ochutnáme až na snídani , no nedalo se to vydržet tak degustace proběhla a je výborný . Nejlepši ocenění od hlavy rodiny : na to že je to „zdravej koláč“ (zdravej myšleno z celozr.mouky )tak je to fakt dobrý :-)

    • To je ovšem začátek .-)) Je to totiž tak zvláštně nastavené v hlavě, že člověk má pocit, že co je z bílé mouky, musí být ze zásady lepší, ale časem, když se konzumuje jen mouka celozrnná, dojde k tomu, že má sama o sobě na rozdíl od bílém mouky chuť a když jí konzumuje opravdu často, časem člověku věci z bílé mouky začnou připadat nedobré, celkem bez chuti a takové polystyrenové :-))). V každém případě je to prima. Je to vždy taková malá osobní výhra, když chutná něco, co je předem přijímáno tak, že to nemůže být dobré. Já takto doma soupeřím s čočkou :-))

      • Majdulenka:

        @Klára: Jo jo máte pravdu , ale je to běh na dlouhou trať , jelikož mužská část rodiny preferuje bílé pečivo a doma upečený chleba z celozr.mouky bere jako fajn zpestření , ale další den letí koupit gumové rohlíky :-( Snaha je tak třeba časem se povede , že už nikdo nebude běhat do krámu pro bílé pečivo :-))) A jinak s čočkou neporadím , sem tam ji vnutím do jídelníčku , ale velké nadšení se taktéž nekoná :-(

      • Anonym:

        Jen k té čočce: ke všem formám vařené/zapečené/osmažené čočky mají u nás všichni kromě mě velmi podezíravý postoj. Ještě tak na Nový rok, že tedy ta tradice, no…ale jinak už to ani nezkouším. S jedinou vyjímkou – naklíčená syrová. Té může být hodně v salátu, na chleba s máslem, i jen tak do misky na mlsání. Nevím, čím to je, ale chválabohu za to.

  • Herma:

    Koláč byl VYNIKAJÍCÍ! :-)
    Místo tvarohu jsem dala ricottu a super.
    Díky!

    • To jsme moc ráda, že i s ricottou je výborný. Určitě to také někdy vyzkouším – tvaroh je pro mně zatím jednodušší varianta .-))

  • zlatuska:

    I já jsem neodolala a dnes koláč upekla, je to vážně pohádka..! Jen příště uberu cukr do těsta, přijde mi zbytečně sladké, ale to je můj osobní pocit. Je i celkem sytý, jeden díl na hlavu BY(!!) ke svačině stačil.. ;)

    • zatuško díky, souhasím s vámi, já osobně bych také dala dolů trochu cukru. Doma ovšem chutná tak jak je, ae myslím si, že by trochu ubrat snesl.:-)

      • zlatuška:

        Já jsem zapomněla i pocukrovat před podáváním, jak jsme se na něj vrhli :) Přeslazený určitě není, a i když méně cukru by myslím neuškodilo, tak ale každému podle jeho chuti ;) Mimochodem do těsta jsem nedala kůru, ale štávu z citronu, děláme tak cukroví vánoční linecké, tak mě napadlo vyzkoušet to i do toho koláčového lineckého (tento linecký koláč byl můj první linecký :)), ale přiznám se, že nevím, jaký by byl chuťový rozdíl, kůru nepoužívám, je to zvyk, uvnitř citronu je snad méně nežádoucích látek než v kůře..

        • Zlatuško, já se kůry nedokážu vzdát, pro mě je mezi šťávou a kůrou velký rozdíl,ale zároveň nemůžu dávat kůru z normálních citrónů. Je to jediná věc, kterou kupujeme ze zásady bio, protože nálepkám příliš nevěřím, ale stále si říkám, určitě to bude lepší a ne tolik stříkané – prostě tomu chci u citronů věřit. Nejsou nijak zásadně drahé, jsou dražší než normální citrony asi o polovinu, ale já z každého citronu, když chci použít šťávu, tak nejprve na talířek strouhám kůru a dám sušit,aby nepřišel žádný nazmar. U nás v blízkosti jsou normální obchůdky, tam je nemají a pak 7km penny a 12 km lidl. Tam stojí pytlík biocitronů z Itálie 19 kč, jsou tam většinou čtyři střední. Jsou certifikované a nestříkaná kůra ani citron. Podle nálepky .-)

  • banditka:

    Tak kolac take vyzkousen a nedivim se, ze Klara nekdy nestaci fotit :) Protoze u nas ten jeden plech zmizel rychlosti svetla – je to uzasna dobrota! Rekla bych, takova ta hutna, lahodna, poctiva, slovanska dobrota :)

  • zlatkan:

    Koláč je úžasný, použila jsem místo jablek borůvky. Jen byl vcukuletu pryč:-)) Ale to je pro mě ta největší pochvala:-)

  • bytost:

    Krásný recept. Jen škoda, že při nákupu surovin by výše uvedená dávka vyšla tak na 150Kč.. změna množství samozřejmě neovlivní cenu porce.. ne každý si to může dovolit :(

    • Veska:

      No myslím,že s tou cenou to nebude až tak strašné,do stovky se vlezeš když použiješ místo másla třeba heru ostatně co je dneska levné že …
      když si spočítám že bych koupila pro všechny nějaký oplatek tak mě celková cena vyjde stejně a každý má kus „buchvíčeho“ a dívá se ,že by si ještě kus dal a u toho co si upeču doma vím co jsem do toho dala.
      U Kláry je bonus ten ,že na rozdíl od nás má tvaroh a občas i máslo relativně zadarmo – ale jen relativně
      jaksi ji to do té buchty samo nenaskočí a jablíčka si u mrazíčků taky nevyprosí …

    • Kikus:

      Viděla bych to jako relativní. Je fakt, že másla je tu opravdu štědře, tvarohu taky, ale toho koláče je fakt plný plech, je vydatný, takže i když je naprosto vynikající, ideálně ještě maličko vlažný, lze to zařídit tak, aby chvíli vydržel…vystačí jako plnohodnotné jídlo a zasytí….nám stačil na dvě víkendové snídaně a když si to srovnáš se dvěma snídaněma ve formě rohlíků, „levných“ salámů a přidáš bonus za kvalitu, možná to není takový rozdíl… ;-)

    • zlatkan:

      Moje babička vždycky řikala…. když to chceš mít dobrý, tak nesmíš s ničím šetřit :-) Něco na tom asi bude. A v dnešní době, kdy nekoupíš bez chemie a různých dochucovadel vůbec nic, to platí dvojnásob.

    • bytost:

      Všechno pravda. Relativně. Moc záleží na celkovém rozpočtu. I kdybych se vlezla do stovky, tak by to byla opravdu sváteční snídaně. My si za 50Kč prostě snídat nemůžeme dovolit ani o víkendu. A neznamená to jíst suchý krajíc.. Takže možná, někdy na nějaké velmi sváteční odpoledne.. A samozřejmě chápu, že suroviny vlastní znamenají nějakou tu dřinu a pot a nervy o zdraví zvířat. Ale jsou vlastní, vím, čím jsem to zvíře nakrmila, jak jsem to mléko zpracovala..
      Nechci aby můj povzdech někdo chápal ve zlém, prostě jsem nad článkem slintala, pak jsem si to spočítala a trošku mi zklaplo, to je celé..

      • Kikus:

        Tak zkuste pro začátek místní konzumní rohlíky ;-) ty jsou totiž taky jako sváteční buchta…a když k tomu dáte domácí marmošku, kam se hrabe Ambasador!

      • a jako bonus k těm konzumním rohlíkům, věřte nevěřte, z kila mouky, 30g kvasnic, trochy oleje a soli vyjdou na 19 kč, s troubou pak na 27 kč. Stejná gramáž kupovaných vyjde přesně na 100 korun, když počítám housku či rohlík za dvě koruny. Je to sice práce, ale na kile mouky ušetření 70-80 korun. Jsou vynikající, křupavé, já osobně jim dám přednost před ledasjakým koláčem – a bonus dvě- když je člověk upeče 4x do měsíce a nekoupí místo toho kupované, ušetří 280 korun !Takže konzumní rohlíky či housky jako recept na výborné jídlo a úsporu v rodině :-)). Hezký den

      • Já i chápu, že je to hodně náročné na suroviny – my k tomu koláči máme nostalgický vztah. Pekla ho Mančinka Nováková, která neměla nikdy rodinu, byla sama a nosila ho na tréninky, kde jí ho všichni hned snědli :-))Jsem ráda, že se touto formou šíří dál, protože opravdu stojí za to. Podle mě je i škoda, že se třeba na oslavy nebo na slavnostní chvíle pečou hodně syntetické dorty a nepečou se třeba takové linecké koláče :-)).Lze samozřejmě upéci i z poloviční várky a to pro malou rodinu asi rozhodně stačí, ale u tohoto koláče je problém, že se špatně schovává třeba jen na dvakrát, to vám dávám naprosto za pravdu :-)))

        • Kikus:

          No a to je i jeden z důvodů, proč jsem tak bojovala tady v příspěvcích za ten koláč a uvědomění si hodnoty. Před dvěma týdny (po sice ne úplně esteticky zdařilém pokusu o sudeckou buchtu a rychlou tvarohovou, nicméně chuťově nebeské) jsme jeli na návštěvu k babičce, s sebou jen upečené rohlíky, ale pohltila nás chuť na sladké hříchy. Šli jsme do cukrárny, koupili pár kousků, nádherně vypadali. Cena kolem 130 (zákusek pod 20 moc neseženeš). No a u babičky se na to vrhli a ejhle…ztužovače, tresti, sprejová šlehačka a ztužené tuky…řekla jsem si, že už nikdy! Zmizely ty rohlíky a zákusky…no, možná je snědl pak děda, ale my ne.
          Nepíšu to proto, že bych nevěděla, co je to napnutý rodinný rozpočet. A je fakt, že i bez koláče se žít dá…ale někdy je fakt rozdíl dvojitý, ne jen ten finanční, ale pak i ten obsahový.

          Ale nemyslím to nikterak zle, prosím, ať to tak nikdo nebere. Jen zkušenost z poslední doby

      • bytost:

        Aby nedošlo k nějaké mýlce – nemyslím, že šetřit na jídle (když už to mám říct naplno) musí znamenat kupovat suroviny ve špatné kvalitě nebo vyloženě vaření šidit. Prostě jíme levná jídla. I za málo peněz může být hodně muziky, a to dobré muziky i co do obsahu ;)
        Mimochodem dorty u nás jen domácí, hodně ovoce, trochu těsta, šlehačka našlehaná mixerem (bez ztužovače ;))…
        Domácí pečivo, chleba i bílé, jsem dlouho pekla (i když jestli jsem ušetřila nevím tak jistě, tím chlebem jsem se cpala po bochnících :D) bohužel teď bydlíme tak, že to není možné.
        Prostě nic ve zlém, ale nevím, proč se zrovna teď, holky, dámy, ženy, rozčilujete nad syntetikou, kupovanými sladkostmi a šizením receptů. Já si jen povzdechla, že tohle si na běžnou odpolední svačinu dovolit nemůžu, o tom, že místo toho koupím na sváču cosi sladkého v „tesco kvalitě“ případně recept úplně změním a naprosto ošidím, nebyla vůbec řeč..

    • Veska:

      Co si budeme nalhávat,dnešní doba preferuje všechno co nejlevněší,levné na úkor kvality a opravdu né těch poctivých surovin,jistě dá se upect za levněji i tento koláč (dám ten nevnější tuk typu ztuženého)ošidím tvaroh dám ho míň proč né,nedám jablka a taky mám koláč i když se ta výsledná chuť posune někam jinam,prostě to bude jen koláč,který nikoho nenadchne a příště ho už neupeče.
      Takže záleží na nás jak se s tím vypořádáme co rodině dáme na talíř.
      Je jasné,že pro někoho bude tento koláč „hodně drahý“zase na druhou stranu ho nepeču každý den a v tom případě ušetřím někde jinde,nechci nikoho odrazovat naopak ,každý názor je určitě vítaný a v konečné fázi tvůrce těchto určitě potěší pokud někoho navedou začít přemýšlet o tom co,odkud,jak a i za kolik jíme a začne nad tím přemýšlet a hledat vhodné suroviny.

      Trošku mimo téma :
      V poslední době je na trhu spousta tvarohu co mají akorát název tvaroh,jinak jsou naprosto nepoužitelné řídké konzistenčně něco mezi mlíkem v tvarohu,ale jsou levnější no a tak jsem slyšela radu jak tyhle výrobky udělat poživatelnějšími – stačí zamíchat vanilkový puding a je po problému co s s vytíkajícím tvarohem z buchet…
      jak je to s výslednou chutí buchet to už nikdo neříká …

  • Kikus:

    Povedl se! Je úžasný! Zase jedno veliké díky

  • modramys:

    tak hotovo:D Moooc dobry opravdu!!!

  • Pipi:

    Kláro, já mám pocit, že vaše rodinka nedělá nic jiného, než jí a jí a jí… :-)))

  • Helena:

    Tak koláč včera upečen, přes noc řádně vychlazen a dnes se začal dost ztrácet:-)Je výborný a celozrnná mouka dodala supr chuť. Myslím, že do pondělka nevydrží. Tak zas abych hledala, co upeču. Asi nějakou tu bábovku…Je zima a tělo si žádá kalorie:-)

  • Veronika:

    Tak jsem se to koláče taky pustila, ovšem v poloviční dávce. Trochu jsem ho přesladila a přemastila, takže žlučník a slinivka budou mít dneska noční směnu :))) jinak citronova příchuť MŃAM MŃAM! :))) toť má zkušenost :)

  • HelaF:

    Dnes jsme nakoukly s dcerou na vaše stránky a nevěděli co dřív :) při čtení o lineckém koláči jsem si vzpoměla na svou pratetu, která nám jej vždy, když jsme k ní přijeli na návštěvu pekla. Teď ho mám v toubě a už voní :)

    • Je to zvláštní, já mám linecké koláče taky spojené s tetami a babičkami a sousedkami babiček a s vanilkou a první republikou a krásou a noblesou :-))))

  • Dneska upečeno a je výborný!!!!!

    • Díky sasulkape, to jsem ráda, že se do něj někdo tak rychle pustil, a že navíc chutnal. Je to takový závislý koláč, jeho jedinou nevýhodou pro spoustu lidí asi bude, že je trochu časově náročnější, ale stojí to za to! Možná i větší množství másla, ale myslím,že právě to máslo spolu s hodně citronové kýry a vanilky mu dodává tu nejlepší chuť.

  • Veska:

    tyhle koláče tvaroho-jablečné miluji,vypadá suprově

  • ufa:

    No, tak to mě oddělalo…takový článek na začátku týdne! Teď budu muset vydržet do víkendu, než si ho upeču…:-) a možná, že ho upeču i bráchovi k narozeninám, místo dortu…a to budou týdenní muka. :-) vypadá nádherně, už se na něj těším, a tentokrát nezapomenu, a mouku přesiji…ufa

    • :-))), díky Ufo, vypadá dobře a je výborný – ale na životě je nejhezčí to těšení a tak je někdy prima si něco nechat do zásoby. :-)))

  • farfalla:

    jé, ten jsem nedávno dělala taky – je to super:-)

    • Příjemná shoda – ale je fakt výborný !!! MIluji linecké a doma všichni taky! Jsem moc zvědavá, jestli bude dobrý s mákem.

  • Koláč vypadá famózně. Máslové těsto z celozrnné mouky, tvaroh (hódně tvarohu) a jablka – přesně podle mého gusta :-). Není se čemu divit, že tak chutnal :-D.

    • Milá coco, bohužel chutnal :-)). V pondělí jsem musela udělat nový plech a ten kupodivu chutnal taky :-)).Začínám z toho být lehce norvˇozní, plech máslového koláče, dva chleby z formy,3 l guláše zeleninového a druhý den všichni chodí, že mají hlad :-)). Tedy ještě, že máme krávy !!! :-))

Přidejte komentář na Pipi