Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Několikrát do týdne dostávám otázku „můžu si dát piškoty s mlíkem?“ a dnes k tomu ještě přibyla ranní hádka dvou dětí, co je to chuť a co je to hlad. Hugo byl ale nekompromisní. Piškoty s mlíkem jsou hlad. Dort je chuť. :-)) No a protože je spotřeba piškotů obrovská a slepice snáší ostošest, zase jsem se jala hledat další recept.

Mám zde už jeden, z předvánoc, podle kterého dělám piškoty už x let. Ale nejsou tak pěkně nadýchané, prostě chtěla jsem zkusit recept jiný, zda nebude lepší. A našla jsem v Anuši Kejřové, ve zlaté a úsporné kuchařce. Recept je oproti mému původnímu v jiném poměru cukru a mouky na vejce, je tam obého ke gramáži vajec méně.

Tyto piškoty předčili naše očekávání a pan domácí se nechal slyšet, že upéct piškoty je poměrně jednoduché, a že tedy odmítá už další kupovat :-)) – rozhodně to bude prý práce dětí. Pytlíků ubyte, místa v batohu taky a chuťově prý zatím nejlepší.

Tak tedy piškoty

Na piškoty podle Anuše Kejřové je třeba 5 vajec, 120 g cukru krupice, 130g mouky pšeničné celozrnné přesáté, trochu citronové kůry nebo lžíce kakaa.

Postup je velmi jednoduchý. Oddělíme žloutky od bílků, vyšleháme žloutky spolu s cukrem – podle knihy je třeba šlehat 3/4 hodiny, vzhledem k tomu, že šlehal robot a na vysoké otáčky, nechala jsem ho šlehat cca 10-15 minut. Pak se přisype buď citronová kůra z půlky citronu nebo lžíce kakaa. Na kakaové jsem použila kakao Venchi a děti, když si měly vybrat, které chtějí raději, upřednostnily piškoty kakaové.

Následuje lžícování mouky a úplně nakonec tuhý sníh.

Piškoty sázím lžičkou na pečící papír na plechu, posypávám moučkovým cukrem přes cedníček  a dávám péci do 150 st. vyhřáté trouby. Pečou se poměrně rychle. Zhruba pět minut po vyndání z trouby už sundavám z papíru a dávám do mísy. Piškoty jsou vynikající, rozplývají se v puse a obávám se, že jejich spotřeba bude veliká :-)

Udělala jsem si a takové malý ekonomický rozpočet pro toho, koho by to zajímalo. Piškotů je z této várky cca 300g, protože když jsem zkoušla z první várky bílého těsta na poslední plech jen zamíchat kakao do zbytku těsta, abych věděla, zda kakaovou várku dělat, přiběhly děti a aniž bych si toho všimla, začaly vylizovat mísu od těsta v domění, že to už je zbytek. :-))Takže celková gramáž není zcela průkazná. Prostě je jich minimálně 300 g.  Tedy při zakoupení všech surovin, bez započtení energií je cena 100g piškotů doma takto vyrobených 6,10 kč.  Pro nás, co máme svá vejce je to pak 1,8 kč :-)).  Práci samozřejmě nepočítám, vždyť mě to baví :-)))

32 Odpovědi to “Domácí piškoty z celozrnné mouky II. Nejlepší :-))”

  • Sabina:

    Preji kraasny den, ja dala jahlovou mouku, trtinovy cukr. Pekla jsem 10 az 15 min. A do casti jsem si pak dala kakao, karob a kokos a vysledek jsou cokoladove venecky s kokosem, na kterych ujizdim i kdyz lepek ani soju nesmim. Parada, uz se tesi, co mi z nich vyjde prijde. :) Muj rozmlsanej osmiletej synatorek na piskotech zavislej mi na tyhle rekl “ Hmm hmm dobry“ a mozna je pry bude i papap :) Kazdopadne diky za inspiraci. Aaa synatorek chce pridat. Je to dobry.

  • Magda:

    Dnes jsem upekla -podle vašeho receptu-celozrnné piškoty a jela je vyzkoušet ke kamarádce, která má pséka. Mohu tedy říct, že byly testované na zvířatech a obstály na výbornou. :-) A také, protože jsme pak jeli do divadla, tak jsem 4 plechy nechala po upečení v mírně pootevřené troubě. Je to tak, jsou křupavé!! Ten první plech jsem zapomněla posypat cukrem a nechala ho vychládnout mimo troubu a jsou měkké. Konec pokusů. A cena? Vajíčka mám domácí, mouku si melu sama(pšenici jsem dostala od strejdy), takže jen výdaj za elektriku. Díky za recept.

  • Blanka:

    Tak vy, kdo jste nevedeli, proc vase piskoty nejsou krupave, tak ja na to prisla.
    Kdyz byly pekne dozlatova, tak jsem je vyndala z trouby. Pak jsem odbehla do skolky. Piskoty byly mekky :-( Jenomze ja v troube zapomnela jeden plech ! !!! A ty byly uzasne krupavy.
    Takze i ty mekky jsem tam soupla dopict ci dosusit a ted jsou vsechny krupavoucky.
    Dala jsem jen 80g cukru, ale to je malo. Priste dam 100. A do citronyvych mnohem vic citronu.
    Udala jsem i skoricovy. Mnam

  • Dáša:

    Ahoj, šlo by bílý cukr nahradit třtinový? Díky.

  • Katka F.:

    Tak já je dnes pekla napůl z pšeničné celozrnné a napůl z pohankové. Překvapilo mě, jak hodně je tuhé těsto před přidáním bílkového sněhu. Skoro to nešlo spojit dohromady (robotem), ale s bílkem se to pak spojilo. Vyběhly krásně (cukrovala jsem) a děti jsem musela odhánět, aby je nesnědly na posezení :o) Na mě jsou až moc sladké, ale o mě tu nejde ;) Díky za recept!

  • Jory:

    Pozvánka na výstavu v rámci Roku ženy v Muzeu v Hradci Králové: Cesta dívek za vzděláním.

    Anuše Kejřová – zakladatelka školy a autorka kuchařek.

    Výstava se bude věnovat připomenutí nelehké cesty dívek za vzděláním v dobách minulých, a to u příležitosti 100.výročí založení Městské vyšší školy pro ženská povolání hospodářská, která byla založena v HK v roce 1913. Na území Československé republiky bylo takových škol pouze pět!

    Jedinečnost této školy spočívá např. v široké nabídce oborů, které svým studentkám po celou dobu nabízela. Dívky zde mohou studovat odbornou školu pro ženská povolání,rodinnou školu, školu pro vychovatelky, ústav pro učitelky domácích nauk, živnostenskou pracovnu atd.
    Při přípravě výstavy byla shromážděna řada zajímavých fotografií. Každá fotografie skýtá nějaký příběh, nebo je zahalena tajemstvím, které zůstává pro nás – současníky – skryto.

  • Petulka:

    Nejlepší piškoty, co jsem kdy jedla! Naprosto fantastické, mockrát díky za recept! :)

  • Marta:

    Zdravím a děkuji za super recept. Jsou skvělé, dnes jsem poprvé upekla a jistě ne naposledy. A děkuji za úúúžasné stránky celkově! Hezký večer.

  • mifa:

    no tak tieto piskoty su az prilis dobre!

  • katka:

    Su fakt fajn, ja spm pridala vanilkovy cukor este a robila som z celozrnnej raznej hladkej muky a boli fajn. Uz mám vymyslene, ze do kakaovych dam kokos a do vanilkoych mlete orechy najblizsie. Ale bola z nich riadna kopa :). Super recept. Variabilny, doplnitelny a hlavne rychly:)

  • Soňa:

    Dobrý den,
    dnes jsem zkusila tyto piškoty a jsou naprosto fantastické…to by řekl asi i náš prcek (1 rok) který mi snědl snad půl plechu na posezení :) a to mám jinak boj do něj něco dostat.
    Akorát jsem myslela že budou křupat jako piškoty z obchodu a ty naše byli měkké tak nevím kde jsem udělala chybu…jediné že jsem dala cukr třtinový? no snad to časem vykoumám :)
    Děkuji

    • vlasta-110:

      Já je pekla z špaldové mouky a dala také cukr třtinový, nesypala na povrchu (pro zdraví). Byly výborné, potřené nugetou nebo marmeládou ještě lepší, ale můj roční vnouček je odmítá ….. no nevyhodily se,už nejsou. Někde jsem tu četla v komentářích, že se musí posypat před pečením na povrchu cukrem, aby křupaly. Jinak je ten náš špunt asi jíst nebude, zvykl si na podlouhlé piškoty, které ulamuje o své čtyři první zoubky a ty babiččiny nekřupou, zato se dají krásně drolit …..bezva nová hračka …… musím to „vychytat“!!!

      • jarda:

        Nechápu tuhle (dost častou) logiku eko-bio-organic vyznavačů – používat třtinový cukr, neposypávat „pro zdraví“ a pak si to namazat nutelou. To je jako vyčistit si pořádně zuby a pak si ústa vypláchnout 100% džusem. Omlouvám se, ale nedalo mi to…

        • Míša:

          Jardo, přesně mě to při čtení taky napadlo, o co je horší samotný cukr oproti džemu nebo nutele, taky nechápu…

  • Hana:

    Piškoty jsou výborné, použila jsem pohankovou mouku. Dlouhé šlehání se vyplatilo, jsou krásně nadýchané. Moc děkuji za výborný recept.

  • Anonym:

    Prave som piskotiky vytiahla z rury, boli neskutocne, mnam, pouzila som celozrnnu raznu muku. Mnam, mnam, vdaka za recept

  • llelka:

    myslite, ze je mozne repny cukr nahradit nejakym jinym? … sladovit, trtinovy cukr, nebo nejakymi sirupy?

  • hanaka:

    Včera upečeno, sice moc nenaskočily, ale pro tentokrát kašlu na estetiku, protože chuť je luxusní. Pan domácí se na ně hned vrhl, prej jéé piškoty a už to lítalo. Jeden jemu, jeden psům :-) A je jich plná mísa – teda byla. Slepice zatím snáší, takže piškoty už se kupovat nebudou :-) Díky!

  • štěpánka:

    ahoj, moc děkuju za recept. o víkendu upeču. my se spotřebou piškotů teprve začínáme (2 malinký děti), ale chtěla jsem je cpát zdravější verzí, než jen bílou moukou…včera jsem vtipně v Kauflandu chtěla koupit celozrnné špaldové piškoty od jisté malé bio pekárny, ale 32 kč za 100g to nemůžu dát, protože tolik peněz ani nemam s mateřskou 3800,-…takže jsem vděčná i za zde uvedenou kalkulaci :-) děkuju děkuju děkuju!

  • danadufkova:

    Tak vidím,že je to všude stejné. Piškoty jsou nesmrtelné. Pokaždé, když vidím své puberťáky, jak mizí s pytlíkem v pokoji, tak si vzpomenu na sebe, jak sedím u stolu a jím je s mlékem, čajem nebo kakaem. A náš čtyřnohý krasavec, když cítí piškoty, tak má plnou tlamku slin-říkáme mu v tu chvíli Mikuláš. A je pravda,že ty domácí jsou nejlepší a taky se nejrychleji „vypaří“. Já jsem teď začala pro své žravé kobylky péct rychlokokosky- 250g strouhaného kokosu a 1 kondenzované mléko se smíchá, vlhkýma rukama děláme kuličky a pečeme cca 20 minut při 150°C. Velkou výhodou je to, že si je už umí udělat i sami :-) P.S. Máte krásnou kočičku.

  • piškoty jsem dneska upekla. chuťově moc dobré, i když na nás snad příliš sladké (a to jsem necukrovala na plechu, jak píše Klára). jenže vůbec se mi nenafoukly, jsou to takové placičky a taky mi na povrchu tak hezky nepopraskaly jako na obrázku :-( – ví někdo, kde je chyba?
    schválně jsem si stopovala čas a teplotu trouby, a piškoty nandavané na plech polévkovou lžící se pekly asi 15 minut při 160°C.

    • Pevně doufám, že odpoví třeba Veska, která je opravdu profík, ale podle mě, u piškotu je to vždy technika zpracování těsta. Stačí malá nesrovnalost a piškot jde do háje. Tedy v tomto případě dlouho šlehat žloutky s cukrem, opravdu tuhý sníh a opravdu je jemně vmíchávat mouku a sníh nakonec. MOuku opravdu lžícuji a vmíchávám velmi pomalu, sníh jen jemně až nakonec. Pokud to není zpracováním těsta, těžko říci, někdo píše, že to posypávání nakonec je extra důležité pro rozjíždění piškotů-pokud se nepocukrují, nedrží tvar. Jsem sama zvědavá co kdo napíše. Když se podíváte sem, na tyto první piškoty, ty jsou neposypávané cukrem, jsou pečené bez pocukrování a jsou nepopraskané a jsou nižší. https://conovehonakopci.cz/?p=1077

      • děkuji :-) já to asi zvorala tím sněhem, všechno jsem měla vyšlehané důkladně, ale ta cukrovo-moučná směs byla tak tuhá, že jsem sníh musela vmíchat s vervou. a verva se u sněhu nevyplácí! :-))
        asi nemá cenu se vás se 4 dětmi ptát, jak piškoty uchovat, zda na vzduchu nebo v piksle…? ;-))

        • Zkuste příště i jemněji sníh, ale doporučuji i moučk. cukrem posypat. :-), máte pravdu, neskladuji :-), ale pár dní ano- normálně v jemně přikryté dřevěné míse. Jsou stále hezky křupavé, nezměknou. Ale bacha, pokud je děláte z celozrnné mouky,naše děti milují piškoty s mlékem a tyhle na to nejsou dobré. Na cokoli, ale na toto ne :-)

    • Lucka:

      Ahoj, aby ti piškoty krásně vyskočily nahoru a neroztekly se přes půl plechu musíš je tím moučkovým cukrem před pečením posypat.

  • kamarytka:

    Ta kalkulace je fakt super!!!! Slepičky i piškotky fakt závidím!!!!!

  • Sidlova:

    Dobrý den, vypadají fakt k sežrání. Myslíte, že bych je mohla udělat z celozrnné špaldové hladké mouky? Když mám něco nahradit, nebývám až tak odvážná ((((((-: Jaška

    • Určitě. Budou mít mírně jinou chuť, však asi znáte špaldu, je malinko břitší, já dělám ze špaldy, když jí mám sladké knedlíky, slané knedlíky, ráda slané sušenky, palačinky. Nevidím vůbec důvod, proč by to nešlo- techicky v tom problém nevidím, chuť bude jistě také dobrá, špalda dodává svou chuť. V každém případě, přesto, že máte hladkou mouku, pokud je kupovaná, rozhodně doporučuji přesát přes cedník. Pokud vám v něm nezůstanou žádné otruby, nebude to stejně zbytečná práce, protože přesátá mouka vždy moučník nakypřuje. Hodně štěstí a pak určitě napište, jak dopadly. díky

  • HaF:

    Piškoty vypadají nádherně! S Anuší teď skoro spávám, tak nechápu jak jsem je mohla přehlédnout!

  • Vypadají bombasticky, určitě brzy vyzkouším! (Leč bohužel z vajec kupovaných, slípky by mi doma neprošly :-))

  • Mirabelka:

    Piškoty vypadají luxusně! Asi je vyzkouším, mám taky svoje vajíčka, tedy od slepic:))) Náš velký syn je má rád v pudinku. A ta kočička je moc pěkná trojbarevka!

  • Nevanka:

    to je bomba, určitě je zkusím a nejen kvůli ceně, 1,80 nechápu ! :-) Díky za další supr recept

Přidejte komentář na Anonym