Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Už dlouho jsem ho chtěla zkusit, pročítala různé diskuze, jaký recept na ten pravý a nakonec stejně tím,že je z celozrnné mouky, nemůže to být přesně ten pravý, jemný a tak nadýchaný jako z bílé mouky, ale to vůbec nevadí. Inspirovala jsem nakonec volně receptem z  apetitonline, ale jak uvedeno výše, mouka je celozrnná pšeničná přesátá, mouky je o 200 g více , protože jinak bylo těsto velmi řídké a do krému přidávám tvaroh.  S těste se velmi hezky pracuje a je pravda, že majolka ho opravdu nadýchá více, než je normální kynuté těsto. Takže pro milovníky celozrnných koláčů jeden příjemný recept- tedy trochu kalorická bomba, ale to občas musí být…

suroviny na těsto : 700g  celozrnné mouky pšeničné přesáté, 250g majonézy domácí,3 lžíce cukru krystal a 2 lžíce  moučkového cukru s vanilkou, 1 vejce, 30 g droždí, 200 ml vlažného mléka, špetku soli a vajíčko na potření

Nejprve je nutné udělat kvásek – rozdrobíne droždí do trochy mouky, přidáme cukr a trochu mléka, rozmícháme a necháme vzejít. Když vzejde, přimícháme zbylé suroviny, řádně uhněteme a necháme přikryté vykynout zhruba 45 minut až hodinku.

Mezitím si připravíme žmolenku ze 120 g krupicového cukru, 200g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 120g másla a 2lžic skořicového cukru. Žmolenka je  sypání na povrch pomazaného koláče vejcem, tudíž by měla být připravena dříve, než se dá koláč do trouby :-)).  Těsto po vykynutí rozdělíme na dva díly-jeden díl zatím necháme stále ještě kynout v míse a z druhé půlky si uděláme kouli, následně placku a tu položíme na vymazaný a vysypaný plech. Necháme jí na plechu ležet ještě 10 minut, než ji pomažeme rozkvedlaným vejcem a posypeme právě udělanou žmolenkou. Poté dáme péci do trouby na 180st. C a peče se zhruba 15-20 minut. Pozor, je hotový opravdu dost rychle.

Potom co dáme koláč do trouby, připravíme si druhý plech a necháme dokynout před troubou půlku druhou.

Když první koláč zhnědne- ne příliš, vyndáme ho z trouby ven a opatrně vyndáme i z plechu, nejlépe na nějakou síťku či mřížku. Chladne docela fofrem, takže už zhruba po čtvrt hodince ho můžeme rozkrojit podélně vejpůl a nechat obě půlky dochladnout. Mezitím už by nám měl chladnout krém, který jsme si udělali buď ještě před započetím pečení nebo během kynutí.

Suroviny na krém jsou tyto:  200 ml mléka, 1 vrchovatá lžíce cukru s vanilkou, 1 vrchovatá lžíce maizeny- kukuřičného škrobu, 3 lžíce moučkového cukru, 100g studeného másla a 250 ml smetany. Dále pak 400g tvarohu.

Nejprve je třeba vložit do hrnce mléko- dvě lžíce si nechat bokem na rozmíchání škrobu, do mléka vložit cukr a přivést do horka, přidat máslo dokud se nerozpustí a když je vše hezky rozpuštěno, vlijí se do mléka 2 lžíce mléka se škrobem. Ihned to zhoustne. Kaši  necháme zcela vychladnout- doporučuji přemístit do jiné mísy a lehce vmícháme umixovaný tvaroh do hladka a ušlehanou smetanu. Je potřeba ochutnat a případně dochutit ještě trochou cukru dle vlastní chuti.

Tímto krémem tedy natřeme oba koláče – vyjde přesně na tuto várku, přiklopíme a ideální je počkat do rána a nechat ho rozležet v chladu, ale jeden padl už večer a byl taky dost dobrý. :-)

8 Odpovědi to “Pražský koláč z celozrnné mouky”

  • slunitko:

    Ahoj. Včera jsem upekla pražský koláč, všechno probíhalo podle receptu, těsto bylo krásné, povedl se a chutnal i návštěvě. Zkusila jsem ho i s domácí majonézou, ta se povedla až napodruhé, první se mi nevyšlehala, zůstala řídká, ale nevyhodila jsem ji, část jsem přišlehala k té druhé, je moc chutná, takže děkuju za recept na majonézu, s kupovanou se to nedá srovnat.

    • Není zač, jsem moc ráda, že se povedl a že chutnal. Časem se majonéza povede devětkrát z deseti :-), ta jedna, to je vždy něco mezi nebem a zemí. doporučuji do ní občas přidat třeba česnek,nebo různé variace hořtice, vše se dá dát už na začátku- tedy ne do pražského koláče samozřejmě :-))

  • jari:

    chtěla jsem vyzkoušet celozrnnou mouku, kupovanou, majonézu jsem dělala domácí, chybička se vloudila :-), proti Klářinu receptu jsem musela přidat ještě 300g mouky a 2 vejce,jinak se mi vyděloval olej…ale dále už všechno jako na drátkách, kynulo krásně, krém je fantastický, upečené koláče, vyšly z toho množství 3, teď odpočívají a těší se na zítřejší pochvalu :-)
    příště ještě zkusím z bílé mouky, ale tohle vypadá parádně, děkuji moc za inspiraci

  • farfalla:

    A pak vypadá pěkně ještě tento http://dulique.blogspot.com/2010/01/sweettoothday-prazsky-kolac.html . majolka mi v těstě nevadí, pokud je domácí, je to stejně jen vejce a olej, takže nevím, podle koho budu péct, už mě nutíte se k němu postupně odhodlat:-)

    • Ono je na webu hodně receptů, tuším že většina je díky Hance Michopulu, většina má stejný korpus, řekla bych, že tento, kdyby byl z bílé mouky, byl by hodně podobný tomu pražskému z dob bolševika. Krém, to už je větší oříšek. Někde jsme si vyčetla, že tam byl vždy zadělán tvaroh, někde je zase jen smetana a 500ml smetany + máslo a trochu škrobu je na můj vkus hodně syté, ale hlavně to chuťově neodpovídá tomu, co si pamatuju. Ten tvaroh bych řekla, že by tam být měl. Chtěla jsem dát méně, ale nakonec na ty dva koláče to bylo jen tak tak a smetany jsem tedy dala jen 250g. Vůbec si neumím představit dát celých 500 ml a ještě bez tvarohu. Ale zase-je tam problém korpus. Ten z bílé mouky to vsaje mnohem lépe než mouka celozrnná. Tož nechám na každém :-)) A ještě k té mouce, dělala jsem poctivě podle receptu, ale těsto bylo velmi řídké, velmi, takže nakonec jsem přidala a musela nakonec až 200g, než jsem byla spokojená a řekla bych, že při rozkrojení korpus krásně nadýchaný, nijak tuhý a kamenný.

  • jari:

    protože su z Moravy, netušila jsem, že existuje pražský koláč :-)takže dík za rozšíření obzorů, vypadá náramně a o víkendu peču podle Tebe Kláro, protože mně tady nadchl ten tvaroh v krému, a taky nepíšeš, že kvásek vzejde se solí :-)jako na Apetitu
    děkuji a zdravím na kopec

    • jak jsme psala už farfalle, chce to hezky jemně a hlídat si mouku, nejsem si jistá, proč jí muselo být tolik navíc,možná díky majonéze,že těsto jemně zředí, s těstem jsem spokojená velmi. Krém je třeba ochutnávat a přidat vanilku, bez ní je mdlejší. Bez tvarohu bych to já osobně vůbec nebyla schopná sníst- jen smetanu s máslovým krémem se škrobem. JInak k soli, já se recepty většinou nechávám jen inspirovat, něco mě překvapí, ale někdy jsem si jistá a neudělám to viz sůl a kvásek :-)) Možná to bude mít význam. já však raděj na kvasnice s cukrem :-)) . krásný večer a díky :-)

    • Veska:

      Hm,páč taky su z Moravy tak tento pražský koláč jsem nikdy nejedla,ale vypadá hodně zajímavě

Přidejte komentář na Anonym