Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

A je to tady zase ! Jako každý květen ! Už zase někdo pořád chodí a má hlad. V zimě se zase stále jedlo a nic nedělalo a teď všichni chtějí stejný jídelní režim, ovšem to se nedá při pracovním nasazení zvládnout a málokdo to doma chce přijmout :-)). Pan domácí už zase prodává kopec a tentokrát kupuje loď a jedeme na loď. Je to každý květen, rok co rok :-)), takže je mi jasné, že stačí vydržet. Přijela Eliška a báječně si popovídali o lodi, o tom pěkném nicnedělání na moři, o tom jak se naučí jíst ryby, ryby a nic než ryby, a že to nikomu z nás nebude vadit. A svou novou báječnou ideu zakončil slovy – „jo, a kapitánský zkoušky jsou rad dva, stačí na to jen tři víkendy- to zvládneš !“ :-))).  A tak jsem na tento každoroční evergreen reagovala zcela prostě- byly k večeři obyčejné brambory s tvarohem! Naše ryby a nic  než ryby :-))  Eliška pak odjela stopem s kefírovým zrnem v batohu – taková keška na cestu do Prahy :-)), kterou poctivě předala, liška sežrala další dvě slepice, tak jsme jich deset přiobjednali – jako rezervu nebo jako další baštu? uvidíme :-) jo a taky jsme všechno snědli a už jsme naší teď nikoli oper,ale plečce Elišce neměli večer co nabídnout dobrýho, tak jsme si vzpomněla na poslední tři kousky baklawy. Říkám „a mám tu ještě takovou nepovedenou baklawu“ a Eliška má evidentně slovo baklawa spojený s něčím moc hezkým :-))). Vůbec nevadilo, že byla nepovedená….

A právě z předbaklawování mi zbylo listové těsto a nechtělo se mi nic moc dělat a tak jsem si vzpomněla, jak oblíbenou pudingovou buchtu dělám tak, že jí peču s již hotovým pudingem. „Proč ne listové těsto?“ říkám si a jdu na to. Dopadlo to skvěle, vřele doporučuji tento postup, neznám nic jednoduššího- tedy pokud už máte hotové to těsto :-))

Potřebné suroviny jsou listové těsto, 2 litry mléka, 1 krabička maizeny nebo 4 pudinkové prášky, 120 g cukru krystal, na polevu 1 bílek, 160g moučkového cukru, trochu citronové šťávy nebo rumu.

Nejprve ze všeho je nutné uvařit puding. Následuje  rozválení listového těsta a položení jedné části na vymazaný plech, nalití pudingu na těsto a přiklopení druhou, vyválenou částí. Celé dáme péci, ničím nepotíráme. Hotové vyjmeme z trouby necháme lehce vychladnout a pak potřeme bílkovou polevou – ušleháme bílek, přidáme cukr a stále třeme a přidáme dle chuti buď citronovou šťávu nebo rum. Není třeba zatěžovat, ale je potřeba nechat přes noc uležet. Dobře se krájí a puding drží hodně pevně. Ideální rychlý moučník. :-)

5 Odpovědi to “Extra jednoduché řezy z listového těsta”

  • hanaka:

    Tak projíždím starší příspěvky, protože jsem objevila vaše stránky poměrně nedávno a pořád se nemůžu nabažit :-) No ale tenhle článek mě naprosto dostal a řvu tu nahlas smíchy! Totiž květnové prodávání kopce panem domácím mě pohladilo po duši, protože jsem zjistila, že to není jen u nás :-) Jen u nás jsou frekvence častější, no ale jsme tu teprve 3 roky, tak se to snad ustálí. A taky moje drahá polovička je poněkud emotivnější, protože chalupu neprodává, nýbrž zapaluje :-) ale jak píšete, stačí vydržet a ono to přejde :-) Takže díky, zpříjemnila jste mi den :-)))

  • danadufkova:

    Tak teď jsem se na chvíli vrátila do dětství. Něco podobného pekla moje maminka. Byla učitelkou a vždy v pondělí přinesla nějaký nový, přes víkend vyzkoušený, recept. Dělala to jen trochu jinak-těsto rozválela jako na štrůdl a na puding ještě dala meruňkový kompot. Pak to zamotala, upekla a bylo to mňam :-) Teď mi na myš ukápla slina, jak jsem si na to vzpomněla.

  • Tak to vypadá lákavě. Jako muž v domácnosti, který se stará o děti a má celkem i dost volného času tak to vyzkouším. Díky za tip

  • ufa:

    Našla jsem recept na baklawu…tak ho, pokud se vám bude chtít, můžete příště zkusit.:-)
    2 lžíce olivového oleje, 300 ml vlažné vody, špetka soli, 500g hladké mouky. Z toho vytvořit těsto, poté rozdělit na 5-6 dílů, a každý rozválet dotenka, vykrájet si placky podle formy a pak dávat na sebe, přitom každou potřít hojně přepuštěným másle, a na každou třetí dát náplň. Pak nařezat, upéct a sníst.:-D tak třeba to bude ono, nevím…bylo to náhodou v časopise, tak jsem si na vás vzpomněla.
    Hezký víkend přeji…Ufa

Přidejte komentář na ufa