Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Přebývá nám strašně salátů- kdo z okolí potřebuje nutně výborný křehký kalifornský salát- je ho celkem kupa, v AKCI !! dva za jeden kdy jeden vydá za dva :-) 10 kč kus- tedy ty dva –  pan domácí tvrdí, že to mám špatně, že to znamená, že jeden stojí dvacet a dva čtyřicet :-))- a navíc ho snesu k silnici, tak stačí napsat, protože jinak je jasný, že to bude pro koně a krávy :-).

Mezi pletím se letošní horké léto bavíme tím, jak pozorujeme vyhýbající se déšť našemu kopci- už nás nenavštívil 14 dní a před tím to byla jen malá přeprška. Nezaprší a nezaprší a my konvujem a konvujem, protože i kdybysme koupili nějakou závlahu, zase by chyběla voda, ten kopec je dost suchý a tak nemá cenu kupovat nesmysly a prostě konvovat z toho co je a co případně ne-naprší. Mezitím si občas něco vyplejem a začali jsme mulčovat. Navštívila nás prima rodinka zahradníků, Janka s Ondrou a svými kluky a rozvinuli jsme debatu ohledně permakultury- ale to je na samostatný článek, vyčerpávající diskuzi a udělání závěru.Zatím mulčujeme a sbírám další a další materiály.  Do toho přijeli David a Oldřiška a já budu ráda za jakoukoli radu, jak to doma kdo dělá s tajnou zásobou něčeho pro návštěvy. U nás doma se vše sní i tvrdý chleba, i několik třílitrovek sušenek  co je do zásoby, když někdo přijde a pak nic není. Ráda bych byla dobrý hostitel, ale stále mě to nějak míjí :-)).

Včera v pět jsem se však rozhodla, že už musím udělat oběd, že by v něm měla být nějaká zelenina, být to rychlé a mělo by to vydržet i na snídani. Věřte nevěřte- sendvič se dá udělat tak, že přesto, že není doma toastový chleba, může se od okamžiku rozhodnutí podávat přesně za hodinu a čtvrt a ještě je na sníani – ne nekupte to ! :-)

Sendvič- našla jsem si správné znění ve wikipedii, abych to měla jak se patří: Sendvič je zláštní druh laminárního kompozitu, který sestává ze dvou vnějších vrstev překrývajících mezivrstvu (jádro) z lehkého materiálu. Vnější části jsou tenké ale tuhé, vniřní vrstva, tzv. distanční, je tlustší, zpravidla méně pevná hmota.

nebo možná

Sendvič (anglicky: Sandwich) je druh pokrmu sestávajícího ze dvou plátků chleba, mezi které je vložen jeden či více druhů náplně. Sendvič je široce oblíbeným typem „rychlého“ jídla, které si lze vzít do práce, školy, na výlet nebo jako součást piknikového občerstvení. cs.wikipedia.org/wiki/Sendvič_(laminát)

řekli bysme, že je otázka, jaký sendvič, z čeho a jak člověk udělá případně jí- pak lze aplikovat obě definice :-) Tedy k našemu sendviči- pevně doufám, dle definice bé. Potřeba není skoro nic :-)  1 kg hladké mouky, 350 g mouky celozrnné pšeničné přesáté,40g droždí,100 ml mléka,    3 kávové lžičky soli, tři lžíce oleje, to je na těsto. Na náplň- veliká mísa čerstvého špenátu, veliká cibule, olej, sůl a sladká paprika. Vejce na tvrdo, čerstvý salát a majonézová šafránová omáčka s kefírem- na tu pak 1 vejce, 100 ml  kefíru, lžička šafránu, 3 dlouhé natě čerstvé cibulky, sůl, lžíce hořtice, 250 ml oleje.

k tomu navíc kuskusový salát, na nějž je potřeba hrnek kuskusu, dva hrnky vody, lžička kurkumy, lžička černého kmínu, lžíce sladké papriky, lžíce shoyu.

Postup je následující – nejprve je nutné promíchat obě mouky a do důlku na povrchu rozdrobit čerstvé droždí, zalít mlékem a nechat vzejít kvásek.  Když vezjde, osolit, přidat olej a tolik vody, aby vzniklo pěkné vláčné těsto, které se ovšem lehce lepí v ruce a těsto ihned nanést vařečkou do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček, kde bude následující cca půl hodiny v teple kynout.

Po vykynutí dáme do dobře vyhřáté trouby a za chvilku už se z trouby vyndavá hotový, hezký hnědý a křupavý- peče se krátce,necelou půl hodinu.

Na náplň je třeba osmahnout cibulku na oleji, přidat natrhaný špenát na větší kusy – jeden list asi na čtyři části. Osolit, lehce poprášit sladkou paprikou a zamíchat. Špenát po změknutí ještě chvíli trápit, pustí malinko šťávy a necháme jemně vypražit. Pak odstavíme a uvaříme vejce na tvrdo.

Upečený toastový chleba nakrájíme – klidně teplý, ale musí být dopečený -na plátky, které nechávám pár  minut přímo na plotně, nebo na mřížce v troubě. Spodní a vrchní vrstvu tvoří tedy plátek chleba, mezi pak přijde špenátová náplň, nakrájená vejce na tvrdo a přeložený velký plátek krásného křehkého californského salátu :-)) – nezbytné !

Na vrchní chleba pak majonézu, která je podle tohoto receptu,nebo toto video,  je do ní však přidaný šafrán a kefír. Šafrán před mixováním, kefír až po.

Ještě zbývá salát z kuskusu. Nemám skleněnou mísu, aby to bylo vidět, navíc si každý pak nandaval sám, co chce, proto je to na velikém talíři. Kuskus je třeba rozdělit do dvou mís. Do jedné přidám sladkou papriku, shoyu a sůl, do druhé pak kurkumu, černý kmín a sůl. Obě mísy zalévám dvojnásobným množstvím vody, než je kuskus- vroucí vody, přiklopím a nechám deset minut odpočívat.  Kombinuji pak se špenátem, který se dává též do sendvičů, se salátem a nakrájeným vejcem na kostičky.

13 Odpovědi to “Kuskusový salát a špenátový sendvič”

  • Veska:

    Neohlášené návštěvy … jsou vítany taky to je jasný a tyhle neohlášené jsou vždycky super,jen přijedou v nevhodnou dobu většinou když doma není ani chleba natož sušenky …
    takže skončíme u zavařených zásob – okurky feferonky ,naložené papriky,domácí zeleninové tousty a vaječná amoleta …
    V neděli protože nikdo nebyl doma jsem pekla sušenky ze zbytku arašidového másla co každý ochutnal a víc si nevzal a druhý druh s tuňákem,tyhle sušenky byli určeny
    pro psa … a jakobych to tušila dojela návštěva … je tady to voní co to je a než jsem stačila něco ze sebe vymáčknout,tak sušenky mizeli rychlostí blesku se slovy jé to je dobrý takový netradiční …

    • takový netradiční :-)), to mi trochu připomíná Myosotis u příliš nepovedené baklawy – její cukroví – to tvrdý :-))). No u nás jsou návštěvy taky vítané. Podobně jako s cenovou politikou se to doma trochu bije – já křičím „Bůh do domu“, pan domácí „hůl do ruky“ :-))), ale vzhledem k tomu, že každá návštěva je „většinou“ vytržení z nějaké milé povinnosti, je to nakonec Bůh do domu pro oba :))… dokud zase nesní to, co zbyde po dětech:-)))

  • janka:

    No tak u nás to s tím deštěm taky nepřehánějí…ale včera mě trochu vylekali, hlásili, jaké nebudou bouřky a vichr, a jen se v noci asi okolo 22hod zvedl vítr, tak jsem začala lítat jako blázen, Ondrovi řekla ať jde zavřít foliáky…a já s kýblem slimáků hledala něco čím je zakrýt aby neutekli…, pak jsem běžela sklidit ještě cukety , aby popř. neskončily pod kroupami…no a ta bouřka se prošla někde jinde, byla jen slyšet…
    No ale ti slimáci Ondru už docela naštvali, tak k nám dnes přibyli dva indičtí běžci..:)), Ondra jim vymyslel a udělal naprosto neuvěřitelný příbytek, že jsem mu řekla , že bych taky chtěla být tou kachnou…a on, že když začnu jíst slimáky, tak mi taky něco takového udělá…:)))no nic, do toho tedy nejdu…
    No jinak na ty tvé stránky se chodím jen kochat, jsem nemožná, nic nestíhám, tak kuchtím jen samé staré recepty..ty tvoje si opisuji a třeba na ně někdy dojde…no vlastně nedávno tu byla špenátová omeleta, tak to bylo skvělé…to jsem zvládla a mělo to i úspěch..:))

  • Bara:

    tak u nás taky ne a ne zapršet, ve středu jsme uklidili seno, tak dobrý, ale teď prosím déšť, asi zkusím tanec deště :), všechno nám tu sežere přehrada
    a co se týká návštěv, tak tedy žádné zásoby nemám, je tedy pravda že neohlášené nemáme a pokud jo, tak jim musí stačit bezová šťáva a případně chleba se sýrem, většinou jsou všichni spokojení, protože domácí chleba a sýr (navíc kozí) berou jako pochoutku, kterou běžně nemají :-), pokud mají štěstí, tak se trefí do dne kdy peču něco sladkého.
    a když se mi bude chtít.tak příště budou mít štěstí a dostanou i domác sendvič, díky za další inspiraci

    • Tak už jsem na to vlítla, začla nový sušenky- dost povedený a připravila si asi pět třílitrovek – je hodně másla, a že to vyfotím, až je naplním. Ovšem – chyba lávky – dnešní várka už je zase v čudu :-))). Jasně, u nás taky návštěvy dostanou chleba a sýr a tvaroh a bábovku a co zrovna je, ale to co je zrovna ráno, nebývá už v poledne :-)))

      • SarkaCGY:

        Taky dělám sušenky – zjednodušené vánoční. Jenže je schovám, zapomenu na ně, děti je nenajdou … za týden si na ně vzpomenu a tajně je sním. Návštěvám natočíme pivo. Co jiného také návštěva očekává ve Velkých Popovicích, že :-)).

  • farfalla:

    Já za Vámi chci vyjet:) Pomoct s pojídáním salátů a plít. jen dodělat zkoušky a přemluvit ještě jednu část.

    • MIlá Farfallo, přemlouvej, protože mužská síla taky potřeba – teda jestli to dobře chápu, navíc budeš vítaná, jak jinak, když se ti líbí Moskva Petuški zpáteční :-)))

      • farfalla:

        Chápeš nejvíc:) já dnes dodělala poslední, tak ještě musí dodělat „část“ a pak dáme vědět. Salátům zdar!

Přidejte komentář na janka