Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Občas se člověku stane, že když nese jídlo na stůl, slyší už z dálky věty typu „nemám rád rejži a špenát!!“  No tak alespoň jedno plus- v tomto jídle není rýže, jinak je to pro dotyčného dost smůla :-)) Pak taky není dobré nechat nablízku původní recept, ze kterého si člověk bere inspiraci, v tomto případě z knížky The best-ever vegerarian od LindyFraser.  Protože pak během oběda každý otevírá knížku, hledá recept a celý oběd se nese v duchu- ale tady ty nudle mají bílý a tohle je tam červenější a tohle je jinak naaranžovaný atd. atd.:-)) Nicméně recept je to záživný, dost zábavný, na fotce vypadá ještě o něco zeleněji než ve skutečnosti – i tak je ta zelená opravdu hodně sytá :-)) a noky se dají jíst i druhý den studené. Špenát prostě vůbec nemusí být nudný a jednotvárný. Navíc ho mám na záhoně ještě docela dost :-)))

Na nudle, které budeme dělat podle tohoto postupu potřebujememe 450 g celozrnné mouky, 4 vejce, trochu soli a 100 g čerstvého špenátu. Čerstvý sýr na posypání. Místo vody si namixujeme do těsta špenát- doporučuji dělat tak, že se špenát nemixuje nasucho, ale s vejci a pak celou hmotu přidáme k mouce se solí a uhněteme těsto. Těsto vyválíme, necháme oschnout a nakrájíme dlouhé nudle. Lze samozřejmě využít i strojek na těstoviny.

Těstoviny pak vaříme v dostatečném množství dobře osolené vody ne úplně do měkka. Slijeme a prokapeme olivovým olejem a   promícháme.

Mezitím, co se vaří těstoviny si připravíme noky. Na noky je třeba :300 g čerstvého špenátu, sůl, 100 g balkánského sýru, 300 g tvarohu,trochu muškátového oříšku, stroužek česneku,  75 g celozrnné mouky a 115 g strouhanky

Nejprve je třeba rozmixovat špenátové listy i s řapíky, přidáme sýr, tvaroh, sůl, mouku a strouhanku,, přidáme česnek a muškátový oříšek-nastrouhaný. Vznikne nám pěkné tvárné těsto.

Z těsta vytvarujeme rukou noky takové velikosti, jakou si přejeme a vaříme je ve vroucí osolené  vodě, zhruba 10 minut. Po uvaření noky zcedíme.

Zároveň s noky připravujeme rychlou rajskou omáčku na kterou potřebujeme 8 rajčat, velkou cibuli , sůl, olej a čerstvou bazalku. Nejprve nakrájíme cibuli, kterou osmahneme na oleji, přidáme nakrájená rajčata a sůl, promícháme a dusíme, dokud rajčata nezměknou. Po změknutí přidáme lístky čerstvé bazalky a ještě chvíli dusíme.

Nakonec dáme na talíř těstoviny, na těstoviny noky, omáčku a posypeme kostičkami čerstvého sýra.

7 Odpovědi to “Špenátové nudle se špenátovými noky”

  • Veska:

    Ty jo,tyhle noky zelené jsem zazdila … u nás je to stejný „nemám rád špenát a rejžu“ !
    Takže špenátem krmím jen sebe a syna a pak jen sebe … sem si donesla obrovský kbelík a tak přemýšlím co s ním
    Ale jinak ty nádherné fotky mě dostaly ,prostě zelená je zelená ,a ty nudle zelené jsou úžasné …
    Prostě ať žije špenát(a Pepkovi svaly,díky nim jí syn špenát).

  • amina:

    To jsou barvy! Špenat moc nemusím (asi kyselina štavelová), ale co mě zajímá, jak se prosím jmenují ty kytky. my jim doma říkáme orlíčky ale to asi nebude spravný nazev. Děkuji :)

  • Marcipanka:

    Super recept, zelená je jednoducho OK. Ja sa už niekoľko rokov neúspešne pokúšam v nadmorskej výške 550 nm. pestovať špenát, ale bezvýsledne, vždy iba kvitne, uvítala by som pestovateľskú radu – ako na špenát, chcem mu dať ešte jednu šancu, domáci špenát je jednička.

    • Díky Marcipanko moc, chtěla jsem odpovědět do komentáře, ale bylo to obsáhlejší, tak jsem to rovnou dala jako článek :-)

  • danadufkova:

    Tak zrovna dnes jsem vařila špenát :-) Teď lituji, že jsem nejukla dřív na stránky, mohla jsem rodinu,tedy spíš třičtvrtě rodiny (mladší syn pořád špenát odmítá), překvapit něčím novým. Vypadá to báječně.

  • Niva:

    Jednou, to už je dávno, jsemk dumala, co asi s přebytkem vajec. Bylo to na jaře, slepice nesly jako divé, naložených na zimu bylo dost a tak že udělám na pak nudle. Pěkně do flašek dobře usušených. Na zahradě špenát, ve špajzu rajčatový protlak i mouka a tak jsem začala. Některá placka šla dodře, jiná hůř, nudlovače za komančů nebyly a já válela a válela. Až jsem měla plnou jídelnu těch povedených i méně povedených placek. Byly ale opravdu všude. A jak to tak bývá, když je uklizeno nikdo nepřijde, ve dveřích návštěva. Zírala no tu žluto,červono,zelenou záplavu a že prý nevěděla, že se zabývám výtvarnou činností. A tak to je i s tou krásnou zelenou barvou. Kláro, díky za připomenutí výtvarných nudlí. Slepice už bohužel nemáme(snad až příští rok), ale špenát ano.Vejce koupím a budou zelené nudle.

  • to je tak luxusně zelený. Musím začít s ochucenými/obarvenými těstovinami.

Přidejte komentář na Niva