Občas se člověku stane, že když nese jídlo na stůl, slyší už z dálky věty typu „nemám rád rejži a špenát!!“ No tak alespoň jedno plus- v tomto jídle není rýže, jinak je to pro dotyčného dost smůla :-)) Pak taky není dobré nechat nablízku původní recept, ze kterého si člověk bere inspiraci, v tomto případě z knížky The best-ever vegerarian od LindyFraser. Protože pak během oběda každý otevírá knížku, hledá recept a celý oběd se nese v duchu- ale tady ty nudle mají bílý a tohle je tam červenější a tohle je jinak naaranžovaný atd. atd.:-)) Nicméně recept je to záživný, dost zábavný, na fotce vypadá ještě o něco zeleněji než ve skutečnosti – i tak je ta zelená opravdu hodně sytá :-)) a noky se dají jíst i druhý den studené. Špenát prostě vůbec nemusí být nudný a jednotvárný. Navíc ho mám na záhoně ještě docela dost :-)))
Na nudle, které budeme dělat podle tohoto postupu potřebujememe 450 g celozrnné mouky, 4 vejce, trochu soli a 100 g čerstvého špenátu. Čerstvý sýr na posypání. Místo vody si namixujeme do těsta špenát- doporučuji dělat tak, že se špenát nemixuje nasucho, ale s vejci a pak celou hmotu přidáme k mouce se solí a uhněteme těsto. Těsto vyválíme, necháme oschnout a nakrájíme dlouhé nudle. Lze samozřejmě využít i strojek na těstoviny.
Těstoviny pak vaříme v dostatečném množství dobře osolené vody ne úplně do měkka. Slijeme a prokapeme olivovým olejem a promícháme.
Mezitím, co se vaří těstoviny si připravíme noky. Na noky je třeba :300 g čerstvého špenátu, sůl, 100 g balkánského sýru, 300 g tvarohu,trochu muškátového oříšku, stroužek česneku, 75 g celozrnné mouky a 115 g strouhanky
Nejprve je třeba rozmixovat špenátové listy i s řapíky, přidáme sýr, tvaroh, sůl, mouku a strouhanku,, přidáme česnek a muškátový oříšek-nastrouhaný. Vznikne nám pěkné tvárné těsto.
Z těsta vytvarujeme rukou noky takové velikosti, jakou si přejeme a vaříme je ve vroucí osolené vodě, zhruba 10 minut. Po uvaření noky zcedíme.
Zároveň s noky připravujeme rychlou rajskou omáčku na kterou potřebujeme 8 rajčat, velkou cibuli , sůl, olej a čerstvou bazalku. Nejprve nakrájíme cibuli, kterou osmahneme na oleji, přidáme nakrájená rajčata a sůl, promícháme a dusíme, dokud rajčata nezměknou. Po změknutí přidáme lístky čerstvé bazalky a ještě chvíli dusíme.
Nakonec dáme na talíř těstoviny, na těstoviny noky, omáčku a posypeme kostičkami čerstvého sýra.
Ty jo,tyhle noky zelené jsem zazdila … u nás je to stejný „nemám rád špenát a rejžu“ !
Takže špenátem krmím jen sebe a syna a pak jen sebe … sem si donesla obrovský kbelík a tak přemýšlím co s ním
Ale jinak ty nádherné fotky mě dostaly ,prostě zelená je zelená ,a ty nudle zelené jsou úžasné …
Prostě ať žije špenát(a Pepkovi svaly,díky nim jí syn špenát).
To jsou barvy! Špenat moc nemusím (asi kyselina štavelová), ale co mě zajímá, jak se prosím jmenují ty kytky. my jim doma říkáme orlíčky ale to asi nebude spravný nazev. Děkuji :)
Super recept, zelená je jednoducho OK. Ja sa už niekoľko rokov neúspešne pokúšam v nadmorskej výške 550 nm. pestovať špenát, ale bezvýsledne, vždy iba kvitne, uvítala by som pestovateľskú radu – ako na špenát, chcem mu dať ešte jednu šancu, domáci špenát je jednička.
Díky Marcipanko moc, chtěla jsem odpovědět do komentáře, ale bylo to obsáhlejší, tak jsem to rovnou dala jako článek :-)
Tak zrovna dnes jsem vařila špenát :-) Teď lituji, že jsem nejukla dřív na stránky, mohla jsem rodinu,tedy spíš třičtvrtě rodiny (mladší syn pořád špenát odmítá), překvapit něčím novým. Vypadá to báječně.
Jednou, to už je dávno, jsemk dumala, co asi s přebytkem vajec. Bylo to na jaře, slepice nesly jako divé, naložených na zimu bylo dost a tak že udělám na pak nudle. Pěkně do flašek dobře usušených. Na zahradě špenát, ve špajzu rajčatový protlak i mouka a tak jsem začala. Některá placka šla dodře, jiná hůř, nudlovače za komančů nebyly a já válela a válela. Až jsem měla plnou jídelnu těch povedených i méně povedených placek. Byly ale opravdu všude. A jak to tak bývá, když je uklizeno nikdo nepřijde, ve dveřích návštěva. Zírala no tu žluto,červono,zelenou záplavu a že prý nevěděla, že se zabývám výtvarnou činností. A tak to je i s tou krásnou zelenou barvou. Kláro, díky za připomenutí výtvarných nudlí. Slepice už bohužel nemáme(snad až příští rok), ale špenát ano.Vejce koupím a budou zelené nudle.
to je tak luxusně zelený. Musím začít s ochucenými/obarvenými těstovinami.