Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Máme tady větší než malé množství cukrové řepy, kterou jsme dostali jako dárek a tak se pokouším jí zpracovat. A protože se konečně podařilo naplnit plán posledních 14 let- totiž rozesadit v říjnu jahody, letos dokonce z jara nové, dokonce 5 odrůd podle zralosti – ale zabij mě, jestli vím, která je která, navíc zasadit česnek, tak pořád odkládám sirup. On ale vydrží a jeho čas přijde :-).

Řepánky jsou tradiční buchty, které se dělávali po sklizni cukrové řepy a jeden si říká – je to s mákem, je to nádivka, co na tom je, ale je na tom mnoho. Klasickou makovou nádivku to dost zjemní, zvláční  a je to výborné.

Těst na řepánky je mnoho, postupně odcházejí prababičky a babičky, které je ještě dělaly běžně a tak už jen vyhledávat na netu, kde však koluje pár stejných receptů, nebo staré kuchařky. Když to ale člověk projde, zjistí, že klasické řepánky jsou dlouhé buchty, zařízlé jako hřebeny, a že lze použít svůj oblíbený recept na kynuté – něco mezi buchtami a vdolky. A protože pracuji s celozrnnou moukou, raděj se vrhám do receptu svého, než do neosvědčených, které třeba poupravit.

Na řepánky je třeba: 1 kg mouky celozrnné pšeničné, . 2 vejce, 90 g másla, 50g droždí, trochu soli, 150 g cukru, mléka 400 g až více podle potřeby, (nedávám citr. kůru)  Na nádivku pak : 400g řepy, 400g ,máku, 80 g másla, 250 g cukru, mléko 250 g. (nedávám skořici jako do klasické makoé náplně). Máslo na potření.

Postup více než jednoduchý – zadělám v důlku v mouce kvásek ze 180 ml mléka a droždí a přimíchám trochu mouky do důlku. Když kvásek vzejde, přidám vlahé máslo, vejce, cukr a tolik mléka, aby vzniklo pěkné, neřídké, ale ani netuhé těsto- těsto je třeba velmi dobře vyhníst, aby se nelepilo  a dám kynout. Tentokrát nedávám citronovou kůru, aby vynikla řepa.

Mezitím si dělám nádivku, protože potřebuji, aby změkla. Na másle si asi 15 minut dusím oloupanou a nastrouhanou řepu. Pak přidám   mák, mléko a chvíli míchám. Nádivka je hustá, není řídká.  Nádivku je třeba nechat vychladnout.

Po vychladnutí plním nádivkou těsto, zabalím jako hřeben a nožem naříznu okraj několikrát po jeho délce. Před vložením do trouby omastím a pak ještě po vyndání z trouby. Peču na cca. 190 *C a pečou se celkem rychle. Stejně tak rychle se snědí :-)

 

 

12 Odpovědi to “Řepánky z celozrnné mouky”

  • Jory:

    Dělám řepánky z bílé mouky, víc nám tak chutnají. Nádivku povařím v mléce, máslo nepřidávám, nepřislazuji cukrem, ale černým řepným sirobem. Do nádivky přidávám mletou skořici a trochu kypřícího prášku do perníku právě pro to, aby se potlačil nepatrný řepný „ňuch“, jak říkají děti. Když nemám čas tvarovat buchty nebo hřebeny, udělám jenom formou závinu. Záleží samozřejmě také na kvalitě vykynutého těsta. Pokud se zadaří, je to vynikají a lahodná pochoutka.

  • anka:

    U nas tiež repa nie je. Kedysi dávno som piekla z repy pagáče, presný recept nemám. Dá sa do misy polohrubá muka, jemne postruhana uvarena repa, nemletý mak,trošku cukru a soli, trochu masla alebo oleja, kvások z mlieka, droždia, cukru a s mliekom vymiesit cesto, nechat vykysnut, rozvalkat, vykrojit kolečka, ozdobit mriežkou kolečkom na krajanie uvarenych zemiakov a upiect.

  • Dobrý den Kláro, tak jsem to dnes zkusila a všem moc chutnají. Díky moc za recept. Nikdy jsem o něčem takovém neslyšela. Jen jeden dotaz, v receptu máte 400g máku, já ale měla jen jedno balení=250g a náplně ve finále bylo přesně na těsto. Opravdu jste použila 400g? Díky moc za vaše stránky,jsou nám velikou inspirací. Hezké podzimní dny. Lenka s rodinou

    • Zdravím Lenko, právě, že toto těsto je natolik tvárné a netrhá se, že snese u nás doma oblíbenou náplň, takže jí dávám, co se vejde. Nicméně v tom je krása vaření, že každému jak libo tam, kde to neničí recept a jde to jen na zlepšení či úkor chuti, což podle mě přesně tento případ je. Já tam nacpala o 150g máku více, pro nás množství zcela adekvátní :-)

  • luckydina:

    výborné řepánky a zelníky peče moje tchýně, taky je tvaruje jako buchty a mám dojem, že kusy řepy vaří a pak strouhá a smíchá s mákem, sehnat cukrovku je rok od roku těžší

  • Radka:

    Tak o řepánkách jsem nikdy neslyšela :) musím se na to zeptat babičky, jestli se to u nich někdy dělalo (měli statek) anebo jestli to je jen regionální záležitost.

  • Mirabelka:

    Řepánky máme rádi celá rodina! Jsme z Polabí, a tady je to klasický starý recept. Ale chodila jsem na střední školu do Mladé Boleslavi, a tam na mě koukaly holky jako na blázna, co to je:))) Máme tu poblíž cukrovar Dobrovice a řepu už začínají vozit, tak vždycky zastavím u zatáčky, nebo přejezdu, kde je napadaná. Určitě se do nich pustím příští týden. Díky za připomenutí.

  • Ovecka:

    U nás se dělají se stejnou nádivkou, ale jako zavřené buchty, potírají se několikrát během pečení máslem a babča mě učila je obracet a potírat po obou stranách. Výsledkem jsou nižší buchtičky s krásně křupavou kůrkou vonící po másle. Když jsem minulý týden jela pro krmnou řepu, viděla jsem na poli cukrovku a a měla jsem velké nutkání zastavit. Ale nedalo se…. Většinou sbírám po pankejtech spadlé z korby, ale omezením výroby cukru u nás už je to spíš rarita.

  • Frantiska:

    zavidim :) jak rada bych sehnala cukrovo repu

  • Nevanka:

    děláš chutě, pádím nakoupit droždí a mák, už se na ně těším!

Přidejte komentář na luckydina