Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Je tu neděle a tak je čas na nějakou malou, pro většinu asi pravděpodobně zcela jasnou hádanku. Není to tak dlouho, co jsem viděla krátké video o tom, jak malé děti ve škole nedokáží rozeznat různé druhy zeleniny. Byly to sice děti, sice americké děti, sice je to dost daleko, aby nás to tížilo, ale nezadržitelně se to blíží asi i k nám a tak je čas se jen nesmát, nedivit případně nežasnout,  ale čas od času si pohrát s vlastním úsudkem. Postupně se zlepšovat ve „zbožíznalství“.  Pouze podle vzhledu, ty děti taky nemohly ochutnat :-).

Je asi evidentní o jakou surovinu se jedná, možná i ne, není však už tak jednoduché určit druh a tak se ptám, co to  je?

31 Odpovědi to “Co to je? … malá nedělní hádanka”

  • Tak je po neděli a už je dořešeno :-). Vítěz je Petra a až přijede, může vzít za odměnu tatínkovi, který je celoživotní včelař a pampeliškový med ho irituje- tedy to med, tak píšu stejně jako Petra – sirup/med :-), tak může mu vzít za odměnu hezkou sklenici – tedy skleničku :-)

    Hádanka proto, že málokdo zná pampeliškový med v této podobě, Karol včera strkal prst do kameňáku a hádal a hádal a hádal – ten med, ten med, ten , ale neuhodl .-)). Konzistenci to má skutečně medovou, stejnou, je více citrónový a je výborný. Pro tuto konzistenci je však třeba víceho – nejprve zbavit co nejvíce vody, ale po nalití do kameňáku je stále ještě celkem řídký – stále více podobný sirupu.

    Ovšem po pár měsících v kameňáku, který stojí v místnosti, celkem, v teple, přikrytý papírem na pečení udělá ze sirupu toto. Do čaje i na chleba vynikající.
    Původní produkt je takto připravený pampeliškový med z 9. května. https://conovehonakopci.cz/?p=2964

    a samozřejmě děkuji všem za tipy a krásný den !

    • petra štípek:

      ahoj :o) Já to musím trochu uvést na pravou míru, aby táta nebyl za zlosyna. :-) Pampeliškový ehm ehm med má moc rád, jen ho irituje, když se mu říká med, páč je to prostě sirup… Zrovna tak nadskakuje při užívání výrazu „zcukernatělý“ med neb med přece krystalizuje!!! Takže pardon, v tomhle jsem prostě vycepovaná :oD Jinak sama jsem pampeliškový sirup v téhle podobě neznala, ale loni sem asi na půl roku kamsi zašantročila jednu otevřenou skleničku a pak jsem taky chvíli soutěžila sama se sebou, co to kruci je :o)

      • Přesně tak,mělo to tak vyznít, jen jsem tam nenapsala ještě ne med samotný, nýbrž ten název, ale přesně tak jsme to mysleli. Je nám to jasný, že se jedná jen o název, co Karla rozčiluje, ostatně to chápeme :-) A navíc, po celou dobu, co jsem tu hádanku dávala na stránku jsem myslela právě na Karla :-) Kdykoli se řekně, nebo pomyslím na pampeliškový med, vzpomenu si na Karla – netuším proč .-))

        • petra štípek:

          :oD a to jsem si myslela, že sem vycepovaná jenom já.
          No nic, přeju krásný slunečný den a budu se těšit, že se nám snad zadaří si pro tu skleničku v dohledné době přijet :o)

    • Veska:

      Tak přeci jen med,jen pampeliškový

  • Tereza:

    Psala jste, že děti neumí poznat různé druhy zeleniny…takže je to něco ze zeleniny? No…tak to mě napadá akorát ta dýně..marmeládka?

  • Určitě květový…vzhledem k tomu, jak podle fotek vypadá okolí vaší chalupy, bude asi z pampelišek, ovocnejch stromů, měsíčku, lučního kvítí, možná z malin…:) A pastovaný asi není…

    • Tak nic, omlouvám se za můj komentář, nezobrazily se mi ty ostatní, tak jsem nevěděla, že med jste už vyloučili :)

      • Vůbec není omluva na místě, naopak by bylo prima, kdyby se ostatní komentáře zobrazovali až po vlastním tipu, bylo by to mnohem zajímavější .-)

  • soptik85:

    „Něco“ z dýně?

  • petra štípek:

    pampeliškový sirup/med?

  • Helena:

    Že by med medovicový?

  • Herma:

    Sirup (něco) z cukrové řepy?

  • Dagmar:

    ..povidla z mišpule ?

  • Tak zatím samá voda….

  • petromilla:

    hrušková povidla?

  • Tak jo, foto číslo 2:

  • kdoulové želé? Ale proč jsou tedy zatím ty plástve?

  • Veska:

    Med to je jasný,ale asi lesní předpokládám

  • alaska:

    Med pastovany, kvetovy.

    • Prima, díky moc za odpověď, to je výborná odpověď na to, aby se člověk ve zbožíznalství zlepšil, protože právě pastovaný med by byl krémovější, takový mechový, kompaktní, nikoli na pohled krystalický. Také více do běla.

Přidejte komentář na blongie007