Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Někdo má rád zcela a nekompromisně tu svou, případně maminčinu či babiččinu vánočku – u nás je to tato, někdo dává přednost štole, někdo sfoukne obě a pak jsou tací, co mají rádi experimenty a třetí vánoční svátek už by chtěli zkusit také něco jiného. A pro ty je tento recept, který vypadá trochu složitě, ale opak je pravdou. Delší čas, který recept potřebuje neznamená vždy nezbytnou přítomnost kuchaře, těsto sice déle leží, ale zároveň může stejně dobře ležet i ten, kdo podle něj právě vaří :). Je jen potřeba to ohlídat a připravit si velmi jednoduché základní těsto den předem.

Je to vánočka podle receptu Cirila Hitze o kterém jsme psala jako autorovi v článku základní knihy na letošní zimu. Kdo zná pečení Petera Reinharta, je mu hned jasné, že se jedná o pečivo nadýchané, přes noc kynuté v chladu a silně připomínající – alespoň mně, Německo a jeho právě takové motané stuhy, pokrývané cukrovou polevou, které nám vozil dědeček od babičky – z obchodu od babičky :-).

Ciril Hitz nazývá tento recept jako „ruský cop“ případně „ruský pletenec“ a je zde velmi zásadní ulehčení pro ty, které štve pletení copů u vánočky. Pletou se pouze dva prameny a moučník se peče posléze ve formě.

V každém případě stojí za to, je jednoduchý,  lehký – chuťově lehký a dobrý. Navíc je zde dost prostoru k vlastní invenci -lze použít buď vlašáky,nebo lískové oříšky,případně mandle, sypat lze pistáciemi, já sypala vlastním strouhaným marcipánem, lez přidat do polevy citron, já přidala pomerančovou šťávu …..

Fakt je však jeden -pokud uděláte klasické české těsto, které je za dvě hodiny vykynuté, uděláte stejnou nádivku, stejnou polevu, nikdy to nebude tentýž moučník, který vznikne díky tomuto postupu – díky kynutí v chladu. Rozhodně netvrdím, že nebude také výborný, ale jsou to prostě a jednoduše dvě velmi rozdílné věci.

Na tuto vánočku je tedy potřeba na těsto: 365 g mléka, 1 celé vejce, polévková lžíce moučkového cukru s vanilkou, 660 g celozrnné přesáté pšeničné  mouky, 25g droždí, 70 g cukr krystal nebo krupice, špetka soli , šťáva z půlky citronu a 70g másla, hladká mouka na podsypání pracovní plochy

Začínám v předvečer pečení, lépeřečeno odpoledne, kdy si udělám nejprve kvásek z trochy mouky, droždí, trochy cukru a mléka. Vše zamíchám a nechám zhruba 10 minut nebo až kvásek nevzejde v pokojové teplotě. Poté přidám všechny ořísady kromě másla. Řádně uhnětu, velmi řádně a je třeba – pokud používáte robota, občas zastavit a těsto hezky ze stěn mísy urovnat uprostřed a robota znovu pustit. Když je těsto pěkně kompaktní, přidá se máslo-máslo,pokud je tuhé, lehce si odpomůžeme tím,že hotrochu utlučeme válečkem na těsto, otočíme, opět natlučeme.Máslo krásně změkně a je to přesně konzistence,kterou nyní do těsta  potřebujeme.  Máslo přidáváme po kousíčkách a necháme těsto opět řádně hníst. Hotové je tehdy,pokud se nám povede pozitivní tzv.okenní test -jedná se o to, že pokud vyjmeme kousek těsta, roztáhneme ho pěkně v ruce, není trhané a zrnité, ale je krásně tvárné a je skrz něj téměř vidět -krásně prosvítá pokud se skrz něj podíváme proti oknu.

Takto upravené těsto přikryjeme plastovým sáčkem a necháme dvě hodiny kynout v pokojové teplotě.

Po těchto dvou hodinách těsto, které krásně vyběhlo, trochu usadíme. Stačí jemně bouchnout mísou a těsto si okamžitě sedne, pak ještě jemně prohníst a takto „spadlé“ těsto vložíme přes noc kynout do lednice. Odpočívá těsto a je čas i na to, přestat na těsto myslet a nezapomenout na něj druhý den ráno.

Přehoupla se noc a nastává  fáze číslo dvě a totiž výroba nádivky – není nic jednoduššího. Já osobně ovšem zvyšuji nádivku o 100%, protože podle originálního receptu se mi zdá nádivky velmi,velmi málo.  Tak tedy na nádivku jsem spotřebovala 250g ořechů, 200 g cukru krystal, 120ml vody, dvě lžíce skořice.

Nádivka se udělá velmi jednoduše tak, že se umelou ořechy, promíchají se s cukrem a přidá se voda a skořice.

Vyndáme těsto z chladu, jemně si podsypeme pracovní plochu hladkou moukou a těsto rozválíme. Pracuje se s ním excelentně. Je nelepivé, hladké,krásné.  Když je těsto rozválené, pokryjeme ho po celé ploše nádivkou a od sebe ho jemně srolujeme. Srolované ještě vytahováním urovnáme.

Vznikne nám dlouhý pramen, který rozkrojíme na tři díly. Každý díl pak rozkrojíme podélně na dva a tyto dva prameny spleteme dohromady a vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček.

Těsto pomašluji rozkvedlaným vejcem a nechám hodinu kynout přikryté v pokojové teplotě.

Po této hodině dávám péci do 200°C vyhřáté trouby a hlídám – pozor  !!! peče se velmi,velmi rychle. Do půl hodiny je venku. A je také žádoucí mít po ruce alobal a v případě potřeby přikrýt.

 Po upečení těsto vyklopím a potřu cukrovou polevou, kterou dělám podle Cirila Hitze takto : 150 g moučkového cukru smíchám s lžící moučkového cukru s vanilkou, s 35 g mléka, trochou pomerančové šťávy a lžící pampeliškového sirupu. V originálním receptu je sirup kukuřičný.

Nakonec využívám uschované koule domácího marcipánu, který mi zbyl a strouhám ho na povrch na polevu. Ciril Hitz posypává pistáciovými oříšky.

Ciril Hitz přidává do své knihy i dvd s několika základními technikami a s různými vychytávkami – nikdy ovšem pro nikoho asi nebudou tak záživé, jako dívat se na ně s Eliškou a  s panem domácím. Přísahám, že příště si ho prohlédnu někde schovaná v koutě a úplně sama :-). No a protože se nechci dopouštět nějakých webových nepřístojností a dávat na web nelegální obsah, který navíc zcela neuvěřitelně patří do mé knihovny, jako by to Ciril věděl :-), dal právě svůj ruský cop na youtube a je vám všem tedy k dispozici.

 

 

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

12 Odpovědi to “Trochu jiná vánočka”

  • Tereza:

    Tak jsem se vrhla na tenhle recept. Supr mi vyhovovalo, že těsto se udělá večer a ráno se hned peče…musím říct, že vánočka nám jestě nikdy ze stolu nezmizela tak rychle, jako tahle! Možná jsme byli utahaní a vymrzlí z venku, ale byla úžasná…prošla jen pár obměnami (prostě co dům dal:-) Celozrnnou mouku jsem zrovna neměla, tak jsem smíchala hladkou pšeničnou s trochou špaldové. Ořechy se letos moc neurodily a ty loňské spapkaly Vánoce, tak jsem to potřela třešňovou marmeládkou….trošku větší obměna, já vím! Ale už jsem taková a peču z toho, co doma je. Ale asi to ničemu neuškodilo, protože s těstem se pracovalo skvěle, ráno lehce smrdinkalo a výsledný produkt rychle zaplnil bříška:-) A navíc, príjde mi to takové lehčí než klasická vánočka a hlavně i levnější. Takže děkuji moc za recept!!! Mějte se a brzy se uzdravte! Hlavně ti mužského pokolenní, ti trpí více:-)

  • fyzikova:

    Krása.Jsem nadšená.Mě taky kynula 24 hodin,s těstem se opravdu pracovalo excelentně,vyválela jsem placku přes celou pracovní plochu,děti říkaly,že nikdo takhle velkou placku nemá,Upekla jsem 2 krásné copy a Fyzik byl unešený jak vzhledem, tak chutí.Má opravdu alkoholovou vůni i chuť,ačkoliv tam žádný rum není.Tak ten „alkohol“ vznikl asi tím 24-hodinovým kynutím.Na to abych pekla hned ráno si budu muset ještě nějaký čas počkat,než mrňata odrostou.Jinak dobrý.

    • Heleno díky, to jsem ráda, že jsem Marušku nezklamala. Na fotku slízávajícího Huga borůvky ze země pro Marušku myslím a úkoluju pana domácího kudy chodim :-). Ale právě jsme se vrátili od silnice, protože Eliška jela brzy ráno domů a krávy se vydaly za ní :-) Hrozně jí milujou:-)

  • katka:

    Tahle mě moc zaujala, už mi kyne v lednici, ale mám problém, že ji budu moci dodělat až přijdu zítra z práce, snad to nebude vadit…jinak mám váš portál moc ráda a občas se sem přijdu inspirovat. Přeji Vám vše nejlepší v novém roce!

    • Díky Katko, nestihla jsem vám odpovědět, nevadí, bylo by asi lepší ráno těsto trochu srazit rukou, by do odpoledne zase vyběhlo, ale u tohoto těsta nevadí. Napište, jak se povedla,když se nechá až 24 hodin kynout. díky

      • katka:

        Tak tahle vánočka byla doopravdy tak trochu jiná, ale že bude zas tak jiná než ji tady máte na obrázku, jsem nečekala:-). Těsto na rozdíl od vašeho příšerně lepilo a bylo takové rozblemclé (ikdyž těsto bylo při hnětění krásný) a byl z něj cítit alkohol :-)). No ale neva, tak jsem ho horko těžko dala do formy a upekla první várku (mám malou troubu, tak se mi to tam celé nevejde). Vypadá spíš jak chleba:-)). Druhou várku jsem už do formy nedala, protože je skleněná a nedopatřením jsem ji rozbila :-)). Tak jsem druhou a třetí várku nasoukala do formy na bábovku a už je upečeno :-)). Sice to není tak krásné jako ta vaše, ale chutná dobře, trochu alkoholově :-).Tak jsem si udělala pěkný večer. Doufám, že příště to dopadne o něco lépe… :-)

  • Ája:

    Nádherná vánočka!!!!
    mně se letos teda moc nepovedla pekla jsem v elektrické troubě a zrovna v půli pečení vypli proud, no co už , dopekla jsem , ale silně připomínala papuč. no hafani si pochutnali. Ale vánoce si tím nekazíme ne?
    tak přenádherné svátky Vám přeju.

  • Nevanka:

    jé, tuhle vánočku dělávám, ale říkám ji cop. :-)))) je moc dobrá, povedla se ti!

  • Kikus:

    Klári, to je bezvadný recept…po dnešní úspěšné vánočce – jak jinak než podle místního receptu – jsem asi trochu zpychla :-) a mám pocit, že už vím, co upeču na rodinné setkání příští týden. Děkuji!!!

  • lida:

    To by bylo vyborne s makovou nadivkou.

  • Veska:

    Ježiš ta vypadá famózně ,super se ti povedla a ten nápad s nastrouhaným marcošem … to by mě nenapadlo
    už jsem přemýšlela,že ho dostanou prasátka jako vánoční nadílku … máš ji ještě hezčí jako originální

Přidejte komentář na Kikus