Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Zima, virózy, zvláště po návštěvě nějakého lidmi přeplněného místa, na což nejsme zvyklí. Ideální je mít doma černý bez a tužebník na horečku, petrklíč, jitrocel, yzop, diviznu, podběl a šalvěj na kašel, čas na ležení v posteli a hezkou diskuzi někde na netu:-) nebo  na webové nalezení Matta Damona a jeho akční trilogie k velkému nadšení nemocných chlapečků a ne už takovému u pana domácího, ba přímo zděšení při zjištění, že to má tři díly :-))). Ovšem – stává se, že nasušené byliny chybí, člověk to podcenil a udělal málo jitrocelového sirupu, zvlášť, když má čtyři dět. A pokud  venku -10 a bratru metr sněhu, 2km jen k silnici a pak ještě 5 k doktorce, takže není divu, že jsme tam za těch 15 let, co jsme tu, fakt moc často nebyli a využívali spíše vlastních prostředků než těch zaručených od farmaceutických firem.  A tak jak tedy na kašel, když sirup došel ?

Pomoc je celkem snadná, jako účinné expektorans si lze vyrobit doma cibulový sirup. Jsou dvě možnosti. Jedna je velmi obyčejný,  který pomáhá při kataru horních cest dýchacích a při nachlazení. Je velmi rychlý, netřeba ničeho kromě cibule, cukru, misky a nože.

Cibuli oloupeme, nakrájíme  na malé kostičky, vložíme do misky, zasypeme krystalovým cukrem, zamícháme, přikryjeme a necháme alespoň dvě hodiny odpočívat. Cibule pustí šťávu, kterou pak lze užívat po lžících. Tohoto sirupu by se nemělo dělat mnoho, protože by neměl stát déle než 24 hodin.

Druhý sirup je o něco složitější. Je to sirup od pana Janči a Zentricha z jejich herbáře.  Je na něj třeba 500 g cibule, 400 g cukru, 1/2 litru vody a 100g medu. Místo 400g cukru lze dát polovinu cukru a polovinu pampeliškového medu.

Nejprve je třeba oloupat cibuli a nakrájet na větší kusy do hrnce.

Cibuli buďto pomlít na masovém mlýnku nebo projet ručním mixérem na kaši.

Přidat cukr, případně cukr a pampeliškový med . A nakonec přidat vodu.

Přiklopit pokličkou a dát na dvě hodiny vařit na kamna. Po půl hodině dávám na kraj plotny. Po dvou hodinách je hotovo. Pak už jen přimíchat včelí med, řádně rozmíchat a uložit do dobré nádoby.Sirup je třeba uchovávat v chladu a užívat 4x 1 polévkovou l žíci denně.  Tři děti ze čtyř ho jedí pravidelně celkem v pohodě, jedno ho musí mít pouze do čaje.

A proč vůbec cibule?

Protože obsahové množství cibule je velmi pestré. Obsahuje hlavně vitamíny řady B, zejména riboflavin, vitamín C, antibioticky působící fytoncidy, silice, cukry, organické kyseliny, flavonidy a další látky.

Cibule je značně  antibioticky aktivní, zvyšuje sekreci trávicích šťáv ve střevech, v žaludku, sekreci žluče i tvorbu pankreatických enzymů, působí sedativně na nervový systém a jako výborné expektorans při větším zahlenění. Stimuluje srdečně-cévní systém, působí antiskleroticky a desinfekčně ve střevech.

Cibule je  zároveň velmi oblíbený lék ve formě tvarohového zábalu s cibulí – čerstvý tvaroh s nakrájenou cibulí se vloží na dva pruhy vaty, chvilku nahřeje, přiloží na hrudník, přikryje ručníkem a nechá hodinu až dvě působit.

Jedna místní daleká sousedka nám také doporučila kdysi cibuli jako přípravek na snížení horečky, kdy se kolečka nakrájené cibule vloží na patu dítěte a zaváží kapesníkem. Zatím bohužel bez větší odezvy, tužebníkový a bezový čaj, spolu se zábyly byly vždy účinnější. Ale dávám k dispozici dále.

19 Odpovědi to “Cibulový sirup”

  • Monika:

    Dobry den, chtela jsem se zeptat, jakou ma sirup trvanlivost. Je mozne ho pouzit I po mesici a dele? Dekuji Monika

  • Bobo:

    Cibulový sirup /// Já jen (nic ve zlém), chci požádat pisatele různých dobrých rad a receptů: dodržujte prosím více Český jazyk, ať čtenáři nemusí luštit, co je v komentářich uvedeno a o čem je komentář. Moc děkuji za pochopení dotčených autorů. Přeji úspěšný den. Bobo.

  • Anna:

    Zdravím všechny na kopec a měla bych dotaz k jitrocelovému sirupu. Píšete, že ho děláte z jara, máte taky zkušenost s tím ho udělat teď na podzim? Já jsem si ho udělala totiž začátkem léta (ale nezakopávala jsem ho, dala jsem ho do tmavého sklepa), ale zapomněla jsem na něj a teď jsem se na něj koukla a smrdí jako odlakovač na nehty, tak jsem ho radši vyhodila. Ale zkusila bych ho ještě znovu. Děkuji moc za odpověď. Anna

    • Zdravim,samozřejmě můžete,ale je dobré si vždy uvědomit co z bylinky hlavně chcete dostat a tudíž kdy je toho v bylině nejvíc. U jitrocele je dobré sbírat listy ještě před kvetením.

  • dolomiti:

    Miluju akcní trilogii… :-)))))

  • dolomiti:

    Nejlepší je horský recept z Dolomit, jedno deci horký Echte (slivovi nebo grappu), večer naráz vypít a rano pohoda. Chte to ale dost odvahy to do sebe dostat… :-)))

  • dadaz:

    ja is pamatuji, jak babička si vždycky svařila plzeňský pivo s cibulí a medem a jedla po lžičkách – nikdy jsem to neochutnala, nebyla odvaha:-)

  • Mirabelka:

    Ano, bezinkový ocet jsem vyzkoušela, funguje skvěle! Tu majoránkovou mast udělám asi manželovi.

  • smijana:

    Nám mamka dávala na horečku octové zábaly na chodidla a na rychlé sražení klasické ručníky namočené ve studené vodě (a námi velice neoblíbené!:)). Jinak cibulovou šťávu na kašel nám dělala vždycky babička a dělám si jí dodnes. Zabírá skvěle, jen pak nepřijímám návštěvy:)

  • ještě přihodím mastičku na rýmu :)
    5 ml včelího vosku, 2,5 ml lanolinu (nemusí být), 5 ml zinkové masti (dá se běžně koupit v lékárně za cca 40 Kč), 40 ml oleje (ten mám letos majoránkový z léta), 10 ml třezalkového oleje, 3 kapky eukalyptové silice, 6 kapek majoránkové silice. Vosk a lanolin rozehřát ve vodní lázni, do toho oleje stále ve vodní lázni, metličkou zašlehat zinkovou mast. Zkusit na vychlazeném porcelánovém talířku hustotu, pokud je mast moc pevná přilít trochu oleje a prošlehat. Nechat schladnout ve studené lázni za stálého míchání. Silice přidat, když má směs 40°C (dá se v ní udržet prst). Mažeme na odřený nos při rýmě – hojí a zároveň trochu uvolní ucpaný nos. Je vhodné máznout lehce i na sliznici uvnitř nosu. Nepálí!

  • Mě se u dcerky (syn na horečky netrpí) osvědčil květ černého bezu v jablečném octu. Šest týdnů v teple vylouhovat (popřípadě až do chvíle, kdy jsou zralé plody a těch tam pár přihodit), pak scedit a při horečce potírat dlaně a chodidla. Přidávám to při teplotě i do koupele. Zrovna taky stůněme, pijeme bezový čaj i sirup a já navíc zázvor. Jitrocelového sirupu je taky letos nějak málo, takže dojde na cibuli.
    Ale loni jsem vyvinula stříkadlo do nosu a hojně ho využíváme. Kupované nosní spreje mi přijdou zbytečně drahé. 250 ml vody, hrst přesličky, lžíce majoránky – vařit 10 minut. Nechat chvíli stát, přecedit. Do zcezeného půl lžičky soli, 2 kapky majoránkové silice, 2 kapky eukalyptu a 1 kapka TTO. Silice tam být nemusí, ale konkrétně majoránková je docela účinná. Skladuju to v lahvičce z tmavého skla v chladnu, nalévám do stříkací lahvičky od nosního spreje Vincentka, protože je plnící a skleněná. Chce to dávat vždy jen trochu a denně měnit, přeslička velmi ráda kvasí. Trochu to v nose pálí, ale dá se to vydržet.

  • Marcela:

    Mně se osvědčily obklady ze studeného tvarohu, pokud ho je dost. Také na nožky a lýtka, jako u té cibule při horečce. Ale stejně raději sáhnu po lécích proti horečce. Když už mají děti přes 39, tak na to nemám nervy :-). Tak přeji rychlé uzdravení.

  • zlatunka:

    Prosím, můžu se zeptat podle jakého receptu děláte jitrocelový sirup?

    • Určitě, já sem zjara, až začne jitrocel dám všechny svoje způsoby, ale nejoblíbenější je pěchování veliké třílitrovky – prosypávané cukrem a zakopat na šest neděl do země nebo v prudkém létě dát na slunce. Země je většinou u nás jistější. Pak slít, zcedit a zavařit do malých skleniček.

Přidejte komentář na Jidáš