Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Už pomalu začíná docházet na taková jídla, jako je dušená mrkev a kedlubna. Co se dá dělat, sněhu je stále tolik, že nejsou vidět ohrady, to znamená minimálně 130 cm. Jestli někde taje, prima, tady to není :). A protože je ten sníh navíc těžký a mokrý, nechce se nám nikam i přesto, že zásoby brutálně docházejí. Ale gigantů a mrkve ve sklepě ještě spoustu a tak došlo i na obyčejné dušení. Pokud člověk zkusí přidat sumach, který nevěděl jistě na co je a dostalo se mu rady, že na vše :-) a pokud přidá hrst barevného pepře a citronový pepř a tymián, nemůže to prostě dopadnout špatně. Navíc jsem Verunku dostala do nepěkné situace, protože na Scuku jsem si přečetla jednu z dalších recenzí na pana Sapíka, alias restauraci U koně, kdy scukařka píše o tom, že tak dobrou posypovou cibulku ještě nejedla. A protože rodiče bydlí velmi blízko pana Sapíka a mají dobré vztahy, proprosila jsem Verunku, aby mi v pátek, kdy k němu šla, zjistila dvě věci. 1)  Jak se dělají šišky v kožichu – to se mě totiž mailem zeptala jedna paní, co čte tento blog, že to bylo oblíbené jídlo babičky, která již nežije a ona neví přesný recept. Hledala jsem všude, ve všech svých knížkách, v knihovně, ale nikde nic. Víme, že to jsou bramborové šišky polité smíchanými vejci se smetanou a cukrem a zapečené, ovšem  poměry vážení, poměry…… a pan Sapík nevěděl. Je to tedy na vás, kdyby kdokoli věděl, jak se dělají šišky v kožichu, sem s tím, budu moc ráda.

No a 2) jak pan Sapík dělá cibulku. A ten se podíval na Verunku a pravil “ no prostě jí usmažím“ :-))). Tak mi pak volala, nejen, že jsem sketa, že jí píšu, že o ní píšu v článku a ona se pak natěšená  dočte, že mi volá i kvůli namáčení čočky :-)), ale navíc stojí v hospodě u SApíků a ptá se na jak jí přijde po odpovědi úplně dementní dotaz a to kvůli mě :). Takže nemám ani recept na šišky v kožichu, ani recept na dokonalou cibulku, ale přesto dlužím napsat – mám nejlepší sestru na světě :), kterou tu stírám nejen já, ale udělá to pro mě i ona sama dobrovolně :-) (Ona ale nakonec podotkla, že jí jenom řekl, že jí prostě usmaží a pak prosolí, což já nikdy nedělala -přiznávám a ode dneška to tedy dělám :-)), protože fakt dobrý!)

No a tak dnešní recept na naprosto jednoduchý, naprosto zdravý a pro milovníky odkyselování organismu, když přejdou, že se jedná nikoli o čerstvou nýbrž o dušenou zeleninu – navíc hlavní jídlo celé komplet zásadotvorné. (Pokud použijete mořskou sůl).

Suroviny: Tři cibule, stejné množství mrkve a kedlubny – nyní v zimě gigant. Není už tak dokonale šťavnatý, ale nevadí. Mořská sůl, sumach, citronový pepř, směs černého, bílého a zeleného pepře- kuliček, tymián. Slunečnicový olej, olivový olej a na cibulku 3 menší cibule a 3 střední mrkve. 

 

Nejprve rozpálit olej, vložit na kostičky cibulku, na kolečka omytou a oškrábanou mrkev a oloupanou a na kostičky nakrájenou kedlubnu. Vše chvíli dusím,přidám sumach a stále dusím .  pak osolím a podliji vodou – jemně, přiklopím a dusím. Když je chvíle po přikrytí, přidávám hrst barveného pepře -zelený a bílý a trochu černého, citronový pepř  a tymián.  Když je zelenina měkká, rozmixuju jí ponorným mixérem a nechávám ještě na kamnech řádnou chvíli propařovat.

Mezitím si oškrábat mrkev na cibulku a oloupat a na plátky nakrájet cibulku. Mrkev nastrouhat. Oboje vložit do rozpáleného oleje a když už je téměř hotové, osolit a řádně promíchat. Touto cibulkou se pak posypává dušená zelenina.

11 Odpovědi to “Dušená mrkev, kedlubna a sumach”

Přidejte komentář na Klára