Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Stává se vám občas, že na vás padne můra dokonalosti? Neptám se těch, co jsou dokonalí, pečliví, precizní a v pravém slova smyslu hospodyně či hodpodyňové. Protože ti to mají prostě od přírody a není to tudíž žádná ctnost :-). Ptám se těch, co jsou jako já. Nepečliví, ne moc pracovití, především netrpěliví a jednoznačně nesystematičtí – a nemusí mít ani všechny tyto mé přednosti :), bohatě stačí jen jednna. No a pak se stane, že přijde můra, vy máte pocit, že za nic nestojíte, že je všude nepořádek, což co si budeme povídat – on je – a to co vás nechávalo po dobu dnů , týdnů… dokonale v klidu, najednou se rozhodlo, že vám udělá těžkou hlavu. Vidíte každou věc, která není na svém místě několikanásobně zvětšenou a několikanásobně špinavější, zaprášenější, ošoupanější a ošklivější, než opravdu je. A všichni kolem za to můžou :)) a nikdo vám nepomáhá!

Jsou dvě cesty, jak z toho ven. První zastává pan domácí. Sednout si, uklidnit se a počkat, až to přejde. :) Na tu ale musíte přijít sami, protože pokud vám jí někdo poradí, je většinou první na ráně. Druhá možnost je vrhnout se na generální úklid. Štěstí je, že ta můra většinou přejde dřív, než člověk přejde do fáze druhé, totiž vytvořit systém, který posléze budu pečlivě praktikovat. To totiž člověku s mou náturou hrozí, že po šťastných pár dnech, kdy systém člověk dokáže udržet, přijde zákonitě deprese a  systémový pád :).  Ale opakování matka moudrosti, že :-) a tak je dobře si to hezky nacvičit a postupně se dostat do toho, že to nějak půjde samo.

A tak jsem si pro to, aby to šlo líp, přichystala takových pár rad z roku 1930 z knihy Učebnice domácích nauk od Ferdinanda a Anny Tomanových. A pevně doufám, že se kniha stane alespoň u někoho spouštěčem, ať v tom nejsem sama:)

A protože máte určitě praktickou kuchyni, kterou byste neměnili pořádek nepořádek, na kterou jste zvyklí, tak byste se mohli taky pochlubit a já bych se měla čím kochat. Stačila by mi fotka kuchyně – to mám ráda a pak něčeho, co je fakt vychytávka. Třeba já mám na stropě karisíť na které je zavěšené maximum potřebného nádobí. Výborná praktická věc, od Ikei , která to má železné, ušetřeno mnoho peněz a ani jsem nepotřebovala pana domácího :) Tedy – já jsem nepotřebovalal jeho pomoc, ale pak jí musel on sundat, předělat a znovu nandat :))- tak je to vlastně skoro vždy. Tak takové pěkné vychytávky, se kterými jste spokojení a které jsou praktické, které máte rádi a co fakt v kuchyni neoželíte – to mě opravdu zajímá. Za fotky díky a za komentáře bez fotek, co je vaše číslo 1 případně 2 budu taky moc ráda.

A přidávám tedy jako první to, bez čeho se v kuchyní vůbec nejsem schopná obejít, na co jsem si zvykla a neumím si představit být bez toho :) Tyhle potvory zakroucený se dělají v různém provedení. První jsem měla třicet let starou ze Švédska a ta mi odešla a tak jsem letos dostala druhou, opět švédskou – u nás ne a ne sehnat.

Od táty mačkač brambor a tuhle vychytávku na halušky vřele doporučuju – mám štěstí, že táta dělá halušky na tenisové raketě :), a že mi jí tedy věnoval.

Pořádný mlýnek na pepř a designově dokonalý stojánek na nože. Ten musím tajně, protože jakmile to spatří pan domácí, okamžitě uslyším „prosim tě, to tam  nedávej !!!, nebo si každej bude myslet, že jsem to dělal já ! „:-)  Nedělal, takto dokonalé výtvory pan domácí neumí. Jemu většinou vyjdou pěkně symetrické. S Eliškou jsme se shodli, že tento můj dokonalý stojánek je ideální galerijní položka a světe div se, slouží již šest let :)

A jak tedy na to podle učebnice domácích nauk pro školy měšťanské?

No a za ty fotky tedy pár rad z roku 1930, které když se vryjí pod kůži, půjde to vše jako po másle :)

Pořádek a čistota v kuchyni jsou zrcadlem ctnosti ženy. Aby pak pořádek byl udržován, třeba, aby hospodyně s největší přísností sledovala dvě hlavní zásady :

  • Každá věc nechť má své místo
  • Každá práce nechť se koná v pravý čas (pan domácí to tu bonmotuje – to už máme dvě, co nefungujou, kolik jich ještě je?, po zjištění, že jen tyto dvě praví – tak to jsme v ,,,,,)

V dobré spořádané domácnosti má každá i sebemenší věc své určité místo, nechť je to již špendlík nebo  sklenice, náprstek nebo kartáček na zuby, trepky nebo zápalky. Nemají-li jednotlivé předměty svého určitého místa a položí-li se jednou sem, podruhé tam, uloží-li se jednou na tom a podruhé na jiném místě, třeba věcí těch neustále hledati. Kdo musí teprve hledati náprstku nebo nůžek, chtěl-li šíti, zápalek, chce-li rozsvítiti, pera, che-li psáti, nemůže zůstati vždycky při dobrém rozmaru. – Moje řeč. Zvláště, pokud má náprstek, nůžky či zápalky permanentně osmero nožiček.

Hospodyně nechť dbá těchto pokynů:

  • Všechny potraviny k vaření se snesou před vařením ze spíže, ze sklepa i z trhu na kuchyňský stůl, kde z nich budou připravovány pokrmy. Tím ubude zbytečných cest sem a tam po kuchyni, do spíže, ke kupci nebo k hokynáři, čímž si hospodňka uspoří mnoho času a námahy. Co kroků a tím i práce hospodyně ušetří, když má přípravní stůl blízko kamen, polici s nádobím a umývací stůl hned po ruce! Připojený obrázek výmluvně ukazuje tuto úsporu času i energie , jež se lehce pořídila pouhým přistavením nábytku a přemístěním dveří do jídelny.:))

  • Palivo, láhev na petrolej neb líh, smeták, kartáče, koše a podobně nepatří do kuchyně ani do světnice. Nutno-li je tam však ukládati, mají býti dobře uklizeny a nikdy se nalézati na takovém místě, aby při vstupu do místnosti každý je hned spatřil. Na smetáky, oprašovadla a pod. buď se pořídí zapažení v koutě, anebo pod schody, nebo někde v postranní místnosti, dá se k témuž účelu police nebo zvláštní koš. Obuv se umístí ve stojanu.
  • Uhlí a brambory patří do sklepa nebo tmavé komory. Tam buď též uloženo kyselé zelí a veškerá zelenina. Uzené maso, slanina a jiné pokrmy masité buďte obaleny papírem a uloženy v chladné, vzdušné místnosti, nikoli však v bytě nebo ve sklepě.
  • Veškeré náčiní a nádobí kuchyňské má býti vkusně uspořádáno i rozvěšeno a na vykázaném místě uloženo.
  • Zbytky vařiv a pokrmů mají se po vaření z kuchyně odnésti a na příhodné místo uložiti, aby se v teplém vzduchu kuchyně nekazily.
  • Chléb, máslo a zbytky jídel nemají se nikdy nechávati nepřikryté na stole neb jinde v bytě. Mají se uložiti v kuchyni do skříně nebo do hrnce, v létě pak pokud možno k ledu. Ukládejme chléb zaobalený v šatě nebo v plechové krabici s kameninovou vložkou. Máslo přikryté u ledu nebo v sutdené vodě, též v nádobě, jež se vodou neprodyšně uzavírá. Sůl ve slánce uzavřené na suchém místě.

Veliká péče se má věnovati úklidu kuchyně. Ona jest chemickou dílnou, odkudž poskytován má býti život a zdraví způsobem pokud možno šetrným a uspokojivým. Každodenně se má zrána vybrati popel z kamen, nespalitelné škváry z plotny a popelníku, poněvadž zrána je chladný a tolik nepráší. Vidíme-li, že v kamnech špatně hoří, dáme ihned vymésti saze z kamen i trubek . Po každém vaření se kamna i plotna otrou vlhkým hadrem a veškeré lesklé části se řádně vyleští.

Při vaření vzniká pára, která kapalníc v dotyku se studenými stěnami, činí je vlhkými. Ve vlhké a teplé kuchyni brzy pokrmy kysnou a mokré zdi nepropouštějí výparů kuchyňských. Proto je potřebí, aby hospodyně otvírala při vaření v létě i v zimě ventilaci nebo okno.

Vedle vaření jest umývání nádobí práce na pohled nepatrná a lehká, kterou namnoze i děti zastanou, ale hospodyňka má sama přísně dohlédnouti, aby nádobí bylo co nejpečlivěji omyto a osušeno. (Rozuměj – nestačí nejprve nahlásit – umýt nádobí, pak totéž méně přívětivěji, pak zvýšený hlas a pak nějaké ultimátum- toto vše jistě, ale navíc stát u toho a pečlivě to hlídat .-)

Nádobí umývá se většinou třikrát denně, mimo to však vždy, kdykoli jest toho potřeba. Porculánové a hliněné nádobí umyje se dříve než plechové a železné. Sklenice umývají se ve zvláštní nádobě, podobně i nože. Nejobyčejnější prostředky čistící jsou písek, soda a mýdlo.

  • Zašlé nádoby porculánové čistí se otrubami, vodou a octem.
  • Pozlacené věci nesmí se při umývání tříti – na to obzvláště pamatujte – zlato v kuchyni netřít ! :-))
  • Sklenice mají se umývati vlažnou vodou ve zvláštní nádobě, ve které se nic mastného nemyje. Umyté mají se řádně vytříti. Zašlé láhve od vody vyčistí se, dáme-li do nich rozkrájený  syrový brambor, trochu sody a vody, a postavíme vše na teplé místo. Po několika hodinách objeví se na povrchu pěna a možno láhve vymývati. V mnohých domácnostech , zvláště však v hostincích , panuje starý zvyk čistiti láhve a džbány na pivo a víno  pomocí  olověných broků. Tak na to taky pozor !!!:). K čištění láhví je nejlepší písek s horkou vodou. Také možno láhve vyvařovati sodou.
  • Broušené lahve čistíme octem nebo rozředěnou kyselinou solnou neboť pískem by se poškrábaly.
  • Kovové nádoby myjí se zvláště anebo napřed, a nikdy ne v mastné vodě.
  • Nádobí  plechové a pocínované se nejlépe vyčistí jednou v týdnu sušenou přesličkou v roztoku vody, sody a mýdla. Pak se dobře v čisté vodě opláchne a suknem nebo flanelem očistí. Někde čistí se nádobí to kašičkou z křídy a lihu, ale pak se nesmí oplachovati, aby se nepozbylo lesku. Jest třeba důkladně je vytříti, aby se křída odstranila. Pískem se nesmí nádobí plechové umývati, neboť se cín velmi brzy odře.
  • Nádobí mosazné leští se vídeňským vápnem a lihem , podobně také kliky u dveří. Mosazné nádobí čistí se též velmi lehce mýdlem nebo pastou na čištění kovů.
  • Nádobí železné a mastné  může se vydrhnouti jemným pískem.
  • A to nás zajímá velmi – po zlatě a brokách – nádobí stříbrné :-) – umývá se ve zvláštní k tomu určené nádobě mýdlem na čištění kovů, také lze je čistiti mýdlovou vodou, do které přidáno bylo trochu lihu a čpavku. Opláchnuté stříbro v čisté vodě se hned utírá a spočítané se uloží na místo. :) Černé skvrny,jež vzniknou na stříbrném náčiní, jíme-li vejce nebo pokrmy vaječné, lze snadno vyčistiti kuchyňskou solí, jež se navlhčí, chvilku nechá na skvrně, načež se jí skvrna vytře, také možno skvrny ty čistiti jemnými sazemi.
  • Zbytky pokrmů, které ke dnům hrnců nebo plecháčů přilnuly, odstraníme tak, že nalejeme do nádob těch studené vody a postavíme je na plotnu, tím se zbytky odvaří. Zašlou polevu v hrncích – nikoli cukrovou nebo citronovou, ale glazuru hrnce – vložíme-li je do velkého hrnku s vodou, trochou sody a lžící chlorového vápna  a dobře vyvaříme.
  • Vidličky a nože opláchnou se hadříkem ve vlažné vodě a do sucha otřou.

 

103 Odpovědi to “Jaká je vaše kuchyně?”

  • Míša:

    Dobrý den. To máte skvělé, jak to máte do toho staršího stylu :) Já se o to taky snažím a sbírám všechen možný starý nábytek od všech okolo. A podle vašeho nákresu to mám kuchyni správně – mám vše kousek od sebe, takže se nenachodím a mám ostrůvek, který mi taky moc pomáhá :) Když vidím, že je tu tolik zapálených kuchařek, tak mě napadlo, že by jste mi mohly pomoct :) Vím, že se to sem zrovna nehodí, protože tu mluvíme o „starých“ kuchyních, ale bohužel nemám pec, ani kamna, takže si potřebuju koupit domácí pekárnu na čerstvý chlebík. Máte někdo nějakou osvědčenou? :) Chci do ní investovat max 3000 :) Pomůže mi i osvědčená značka, pokud máte třeba model, který už se neprodává :) I osvědčený recept by se mi hodil :) Děkuju moc!

    • Hezký den, není třeba ani pece ani kamen, stačí obyčejná trouba. Ale určitě se najde někdo, kdo vám poradí s domácí pekárnou. Název, který jste (doufáme, že nezištně) uvedla v komentáři jsme vymázli, aby to zbytečně někoho nenutilo doporučovat právě ten. Krásnou sobotu, mějte se fajn.

      • Kolemjdouci:

        A v čem pečete chleba, když není trouba doma….? :-))

        (Snad se neurazíte za tento vtip, hodně síly „na kopec“ !)

  • David L.:

    Doma máme kuchyň plnou všelijakého harampádí, které nepoužíváme. Některé z nich jsou ale docela pěkné skvosty po prarodičích a možná že z nich jednoho dne bude pěkná starožitnost… Jinak dávám spíš přednost moderním kuchyním.

  • Mirek:

    Ahoj! Nedávno jsme s manželkou pořídili krásný, nový keramický dřez! Do naší retro kuchyně krásně zapadá, akorát máme trochu strach, abych neponičili glazuru…

    • Mirku prima, to vám s manželkou fakt přejeme. Glazura, ať se neponičí. Komerční link na váš obchod jsme smázli, případně přidejte foto svého dřezu doma bez linku do obchodu, to bude lepší. díky K.

  • pavlan:

    Tak to tu pročítám a hledám nějakou inspiraci na otázku, jaká kamna. V domě plánujeme kamna s výměníkem (tak na 200 m3) a když už topit, tak proč to nevyužít rovnou na vaření a proč jen vaření, když by se dalo i péct. Problém je ten, že nejsme schopni najít v té obsáhlé nabídce různých krbů, kamen a sporáků něco, co by tyto podmínky splňovalo a zároveň nám při pořízení nezruinovalo rozpočet na několik let dopředu. Nemáte tedy někdo nějaký tip?

    • No otázka je, jaký máte rozpočet :). Pokud jsou kamna nordica moc drahá, tak potom levnější varianta je jakýkoli sporák na tuhá paliva a nechat si do něj udělat podkovu. Další otázka, zda jednu místnost, nebo více atd. atd.

  • Tereza:

    Jo a ten váš stojánek na nože – ten je fakt božský!!! Vůbec by se neměl pan domácí za co stydět!:-)

  • Tereza:

    Krásné téma, Kláro! Vždycky jsem si představovala, jak si udělám kuchyň, až jednou budu ve svém. Pravda je, že když už přišlo na věc, tak jsme museli dělat kompromisy, protože nebylo tolik penízků, ani místa, ale myslím, že kuchyň se nám nakonec povedla. Je sice obyčejná, z Ikei, ale cítíme se v ní dobře a je funkční…a třeba jednou, až bude baráček, tak budu mít kuchyň krásně zděnou, kachlová kamna, okno nad linkou, atd..vymyšlené to mám krásně. Teď moc možností není, máme podkrovní byt v rodinném domě a kuchyň spojenou s obývákem…jinak speciální vychytávky nemám, ale určitě bych se obešla bez digestoře..u nás se používá jen na svícení:-) Fotky se mi nepodařilo nahrát do galerie.cz, pořád mi to hlásí chybu, a tak vám je alespoň pošlu na mejlik. Nejsou nic moc,fotila jsem mobilem a furt mi tam lezlo světlo..
    Mějte se krásně
    http://nd05.jxs.cz/214/408/fcba752bc3_83897738_v1.jpg?1330718118
    http://nd05.jxs.cz/124/779/28b4494c62_83897733_v1.jpg?1330718110

  • Petrula:

    Děkuji Kláro, to je to, že jsem na vašich stránkách nováček. Vždy někam najedu a zaseknu se….K receptům jsem ještě nedorazila.

  • Petrula:

    Jo…. a ještě jsem se vás všech chtěla zeptat – syn mě uhání na nějakou makovou buchtomňamku a kromě makovce nic neznám. Odkažte nebo poraďte něco osvědčeného, když už jsme u kuchyně………….

  • Petrula:

    Zdravím Zeměměřiče-odkud-třeba jen přibližně-jste?Nám už se taky Orlice rozlévá pod humny. Jinak tato diskuze mě chytla. S narozením třetího mrňousa mě chytl amok a pod tíhou mých depresivně zveličených myšlenek,že už se do domu nevejdeme, jsem polovinu toho drnčícího a hučícího harampádí a kravinek vyhodila. A jak se mi teď „dýchá“ a strouhá jablo s mrkvou na struhadle……Mojí jedinou vychytávkou je sporák uprostřed kuchyně.Můžeme kolem něho tancovat s manžou každý u své plotýnky. Jinak kamna s pecí bych si přála moc.Paradoxem bydlíme ve skanzenu,kde nás obklopuje kouzlo řemesla a obyčejnost starého věku, ale na pec koukám z okna.

    • zememeric:

      Bydlime mezi Chocni a Borohradkem. K Tiche Orlici to mame asi 5 km.

    • zememeric:

      U orlice je skanzen snad jen v Krnovicich. A mate to tam moc hezky, byli jsme u vas uz nekolikrat.

      • Petrula:

        @zememeric: Jo, to jsme my, mám čest tu bydlet. A teď konečně po letech pro mne toto místo přestává být pouze „kulisou“, do které jsem vpadla,respektivě,kterou jsem začala budovat,coby poloměšťka a začínám ho vnitřně vstřebávat. Ono mě připadalo, že nejde budovat „rodový statek“, kam ti proudí desítky lidí. Teď už vím,že to jde.Proto zvířata, do budoucnosti kravka, proto vlastní políčko, chleba…ať ta prťata,co k nám jezdí na programy, ať cítí vůni domácího….Díky za pochvalu.Já se vždy rozepíšu asi jinde,než bych měla….ať mi domácí těchto stránek pro příště prominou…

  • Zdravím všechny a ráda bych moc poděkovala za příspěvky a fotky. Mé srdce plesá :). Díky moc všem a těším se těším na další. Jsem velmi mile překvapená, ani náhodou jsem nečekala takové množství fotek ze – viděno očima dnešní společnosti- skromné kuchyně. Jsem úplně moc ráda, že ještě tolik lidí vaří pouze na kamnech, bez elektřiny a plynu. Taky si myslím, že ty fotky budou velmi optimistické pro lidi, kteří v pravidelných intervalech píšou buď do komentářů nebo do mailu s obavou,že se chtějí stěhovat a netuší, jak to zvládnou. Tady je podle mě bezvadná odezva, že žít se dá v obrovském spektru prostředí, a že všude mohou být lidé spokojení- potažmo ženy ve své kuchyni :-) a to je podle mě bezvadný.

  • zememeric:

    Zdravím všechny debatující. Fotku kuchyně jsme sem již dali, a ted pročítáme všechny komentáře a příspěvky, prohlížíme si fotky. Naše kuchyň je spojená s centrální místností našeho domku, kde je velký stůl se židlemi, klavír a krbový kamna. Z místnosti jsou francouzská okna ven. Ted ještě do velikonoc chceme malovat, veškerý nábytek je bud ze smrku, nebo z borovice, lavice je jednoduchá kovářská práce. Doposud jsme měli stěny jemně žluté a oranžové, topíme v krbovkách celou zimu, jako hlavní způsob vytápění, tak se musí co dva roky malovat. Trošku nás láká barevná změna, takže tady hledáme inspiraci. A budem rádi, pokud někdo poradíte. Zkusím sem večer dát fotky. Zdravím od rozlévající se Orlice

    • Jasně, dejte fotky. Já za sebe můžu radit jediné -máme také jen kamna a navíc všechny čtyři stěny jsou venkovní, takže se na nich sráží vlhkost – klasika staré chalupy. Tedy tam kde jsou stěny a podezdívka. Roubené části jsou v pohodě. U mě je to malovámí 2x ročně -ale nejsem si jistá, zda se tomu dá říkat malování. Prostě vápno. dojdu ven do vany pro hašené vápno, která je tam celý rok na vše, odeberu a za pochodu se vymaluje. Vápno je bezvadná desinfekce dá se kdykoli kdekoli přetřít, je hodně bílé, nedělá šmouhy. Ale také špiní oblečení, což nám nevadí :-). My musíme mít vše bílé, roubenky mají malá okna. Za mě tedy vápno :-)- jo a taky je evidentně nejlevnější :)

    • zememeric:

      Takže tady jsou fotky naší hlavní místnosti, kde trávíme většinu času.
      http://zememeric1.rajce.idnes.cz/Pictures#IMG_20120229_142659.jpg
      http://zememeric1.rajce.idnes.cz/Pictures#IMG_20120229_142731.jpg
      Když Klára psala o bílé místnosti, mluvila nám z duše, zatím se taky kloníme k bílé. Tak se těšíme na Vaše případné další rady. Díky

      • hanaka:

        @zememeric: Já jsem taky pro bílou, přijde mi to takový nejčistší, nejsvětlejší, ostatní už doladí nábytek a maličkosti…

    • Bara:

      zdravím, tak u nás také boduje vápno, obývák jsme sice natřeli konvenční barvou, ale rychle se to stejně okouká a hlavně zašpiní topením. U nás do kuchyně přijde rozhodně vápno, nejdříve tedy někdo musí šeškrábat a zase nahodit :-). Viděla jsem vápno s přídavkem barvy, dělají se speciální do vápna, chytne to jen takový nádech, takže člověk má pocit barevnosti i světla zároveň a jak jsem viděla veše fotky, tak se asi špinit moc nebudete, když máte lavici a já nevím, ale my se o zdi moc neotíráme – v zimě jsou studené a pořát u nich stejně něco je (malý dům a spousta hovadin ) a v létě jsme spíš venku. takže tam kde hrozí otření je nejlepší zeď zakrýt ať lavicí, obložením, nebo kolem postelí už asi půl roku :-) dělám synovy látkový kapsář a nám něco decentnejšího.

    • zememeric:

      Tak bílá u vas jednoznačně zvítězila. U nás taky. Je vymalováno a zítra pokud bude svítit slunce, dáme sem fotku. Dík za komentáře.

  • Kikus:

    Nádherný článek, nádherné komentáře a obrázky. Já sem svou kuchyň na obrázku asi raději dávat nebudu. Absolutně se nehodí svým charakterem. Ačkoliv náš dům má některé ze základů a zdiva staré více než 100 let, náš byt v podkroví je poměrně moderní. Ale nemyslím si, že není hřejivý. A tím více kuchyň. Myslím si, že na otázku „jaká je vaše kuchyň“ je vhodná odpověď – taková, jaká je kuchařka/kuchař a s jak přistupuje k vaření. Je pravda, že mé kuchyni chvíli trvalo, že se stala hřejivou a útulnou a důvodem bylo to, že když vznikala a vznikla, já byla vařením téměř nepolíbená. Navíc jsem neměla nejmenší představu o tom, jak by má kuchyň měla vypadat, jediné, co jsem věděla, bylo „pořadí“ pracovních ploch, spotřebičů, dřezu atd. Takže naší kuchyň prakticky celou vymýšlel manžel. A jsem mu za to vděčná. Já jsem typ, co se raději sžije s něčím, co již existuje, než abych si to sama vymyslela a pak si v duchu nadávala, že jsem na spoustu věcí zapomněla.
    Velikou výhodou mého manžela a tedy i kuchyně je výška – v kuchyni tedy pracovních ploch. Já, ačkoliv vzrůstu průměrného si velmi libuji ve zvýšených pracovních plochách, prostě žádné hrbení. Další báječná věc je okno přímo nad pracovní deskou…a u něj čerstvé bylinky.
    Jinak určitě všechny ony vychytávky již zmíněné, jako lis na česnek, tyčový mixér, domácí pekárna – také převážně na hnětení těsta.
    Naopak mám naprosto jasno v nejméně potřebné věci, tedy alespoň v mém případě. Tím je digestoř! Nesnáším ji a skoro nikdy jsem ji nepoužila. Tehdy byla automaticky součástí návrhu kuchyně, nyní bych ji už nechtěla. Ne, že bych vařila tak bezpachově, ale právě díky trojkřídlému oknu řeším pachy spíše tímto způsobem. Nesnáším hluk digestoře a mám pocit, že je beztak neúčinná, ačkoliv patří k těm výkonnějším. Už delší dobu přemýšlím o tom, že jí sundám a místo ní raději doinstaluji více polic, háčků, držáků atd.

    • Přesně tak, to je to , co psala i Šárka Škáchová, kuchyně musí být především příjemná. Zvláštní na kuchyních je, že nikdy samotné vybavení kuchyň kuchyní útulnou a příjemnou a nakonec i praktickou neudělá. Vždy je to jakási nadstavba, kterou nikdy není možné vytvořit programově. Přichází tak nějak časem. Vytváří se pomalu a jemně. Kikuš díky moc za komentář.

    • Také dost nemám ráda vrčící digestoře (a na žádnou tichou nevěřím ;-). Oknem to jde ven rychleji, dá se u vaření povídat, nic neruší a navíc to zbytečně nežere proud. Jsem ráda, že to tak někdo taky cítí. Jsou i zastánci digestoře (prý je užitečná a když už je, má se používat), kteří mi ten „zázrak“ občas vnucují používat. :-)

      • Anonym:

        Přidávám se na vaší stranu, též nesnáším digestoře. V našem domečku je pro ní stále jen místo s otvorem do komína a určitě u toho volného místa zůstane a zmizí až s novou kuchyní( tam s ní rozhodně počítáno nebude, máme přece okna). Všichni z rodiny mi radili, jak se mi budou potit okna, zápach po celém domě atp.Jako malá už jsem jí ale nesnášela, když jí pouštěla při vaření máma. Mám pocit jako by s tím hlukem a odsáváním unikalo i kouzlo vaření. Když se vaří jídlo, má být přece cítit jeho vůně, má to třeba i člověka vzbudit a přilákat ke stolu, když se třeba ráno peče nedělní koláč…..
        Jinak ty vychytávky do kuchyně, určitě robot na těsto, tyčový mixér, cedníky, ošatky na chleba, škrabka a šťouchadlo na brambory a alespoň jeden pořádně ostrý nůž a milovaný hrnek na kafe.

  • Jaká je vaše kuchyň? Tak to je opravdu krásné téma! Pokochala jsem se článkem a zasnila se v komentářích. O své kuchyni jsem vždycky spřádala nějaké plány, ale nakonec vlivem okolností nikdy nebyla taková, jakou bych ji chtěla mít. Jenže … udělala jsem si z ní vždycky místo, kde se dobře cítím a je mi jedno, že se nepodobá té, o které si sním (pořád mám někde zasunuté přání, jak by měla jednou vypadat, tím pádem jsem se nenechala o své sny připravit :-)

    Kuchyň musí být místo, kde nám chutná … ŽÍT. A takovou já mám :-)
    Jestli mohu o té své kuchyni něco málo prozdradit, tak tady je jeden článek, který se právě tímto tématem zabývá a trochu v něm o té své kuchyni povídám. Tak vás zvu!

    http://www.zivotnistyl.cz/clanky/bydleni/1428/na-navsteve-v-kuchyni-sarky-skachove.html

    P.S.
    Specielní pozdravení pro Klárku. Dlouho jsem tu nebyla, ale je tady tak útulno, že vyšplhat se sem „na kopec“ je vždycky ta nejlepší cesta z města :-)

    • Milá Šárko, moc milý komentář – díky. Zvláštní je, jak lidé staví veliké domy a ještě větší domy a pak stejně 90% společného času tráví v kuchyni :-). Děkuji moc za článek, za fotky vaší kuchyně a já jdu rozmrazit vápno, abych jí mohla taky vyfotit :)

  • Bara:

    tak jsem se rozhodla, že se taky „pochlubím“ a to tím jak vypadá původní kuchyň domu, který byl komunisty zabaven a prodán vojákovi jako chalupa, tím se zachovalo aspoň nějaké původní vybavení, tím se tedy chlubím a pak se pochlubím jak vojáci dříve byli věštci alias čechovietnamci nad kachláky: http://nd05.jxs.cz/236/491/a849370029_83818229_o2.jpg?1330424341

    a tady druhá půlka, která se nám konečně uvolnila na jídelní kout:http://nd05.jxs.cz/723/282/4e1edfd28e_83818207_o2.jpg?1330424262

    no to to bude až to bude zrenovované….

    • irresistible:

      Přesně tyhle kamna jsme měli doma na vsi v domě, kam jsme se přistěhovali, než si naši vedle postavili nový barák! Já i moje ruka na ně vzpomínáme. Ruka proto, že dvířka na přikládání měla porcelánový úchyt (pořád horký od tepla, že) a jako 5-letá jsem na to šáhla, no doteď mám jizvu:-)

      • Bara:

        @irresistible: tak ty naše mají kovovou úchytku a ta je jen lechce teplá a celkově ač to nevypadá, tak ty kamna pálí jenom tam kde mají a zbytek je jen příjemně teplý. a dvě trouby, no to je úplně nejlepší, teď se taky peče maso i koláč a zároveň 5 hrnců na plotně….

  • jej jak ráda bych ukázala tu svou milou kuchyň.. ale ještě není. ještě je ve hvězdách.. zatím provizoříme v apartmánku.. ale sníme si (sním si .. :-) inspirace mám spousty… z francie i čekých roubenek.. tady můžete mrknout na pár vychytávek z FR https://picasaweb.google.com/105903553219131346508/TrochaKuchynskeInspirace#slideshow/5714086315202143938

    .. a co nejčastěji asi používám? ono malé struhadýlko.. na všechno – kousek čokolády, stroužek česneku, trošku parmazánu…

    • jej jak tam dát ten odkaz hezky funkčně..?

      • Je to tam, jen nebyla mezera mezi Francií a odkazem :), opraveno a je to nádhera. Já mám taky ministuhadlo, takové fakt dvoucentimetrové na muškát, jinak to okno Kláro- jak se tam funguje, je z druhé strany nějaké střešní, nebo je to jediné osvětlení místnosti? To mě docela zajímá. A ta konvice – ach! :-)))

        • ty okna u země jsou tam dvě.. a kupodivu to dost stačí.. problém je, když je tam nějaké štěně… okno jsou najednou jen další dveře:-) ale světla je tam spousty, tím, že nejsou přesahy střechy.. a ta konvice.. ta se tak hladce leští :-) aby byla takováto.. je třeba 3x do měsíce.. :-) asi se mi smaltovaná bude líbit více :-)

    • hanaka:

      @artbook: Krásné, konvice a kamenný nebo granitový dřez…to je nádhera. A nebojte, já taky snila docela dlouho, a možná ještě budu, protože nic nejde tak rychle, když jsou jen 4 ruce. Ale jednou to přijde :-)

      • je to mramorový dřez.. jedna velká nádhera.. já si z FR dovezla alespoň velký keramický.. takže kousek kuchyně už máme :-)

        • hanaka:

          @artbook: Teda nad tím dřezem fakt slintám, takový by se mi hóódně líbil :-) Tak čištění konvice bych nemusela, já už byla kdysi rozhodnutá koupit podobou na aukru, i teď jich tam pár je, ale pak jsem se někde dočetla, že měď není úplně ideální a může se z ní cosi uvolňovat a způsobit až otravu? Nevím, hledala jsem tenkrát info, ale nechtěla jsem riskovat, i když tradiční nádobí měděné bylo…

          • Měděné nádobí je jistě tradiční a skvělé. Rizikem pro zdraví se stane jen, když se zanedbává jeho údržba. Dřív se nosilo pravidelně na pocínování, dnes prodávají i nějaké speciální vyložené nerezem. Všimněte si, že bývá zevnitř stříbrné. To je ta izolace cínem, aby se měď neuvolňovala do jídla.
            V malém (1-2 miligramy na den) je pro tělo potřebná, ale ve velkém se chová jako těžký kov – hromadí se v těle a může způsobovat problémy. V knížce Komplexní výživa od M. Sharon straší depresemi, arthritidou, hypertensí a infarkty.
            Navíc (pokud nežijeme v lesích), měď se nám do těla už dostává mnoha různými cestami: voda z měděných trubek, výfukové plyny, cigaretový kouř.

        • Mám úplně stejný dotaz jako Hanaka, moc se mi líbí měděné nádobí a kdysi jsem četla, že pravidelné používání není úplně v pohodě, tak se také přidávám k dotazu, zda o tom někdo ví trochu více. děkuji

  • Tedy, díky vám, to je paráda, nečekala jsem tak báječné komentáře a fotky. díky a jen houšť, hezky se to čte!

  • Taky přicházím s naší kuchyní http://tiky22.rajce.idnes.cz/kuchyne Po patnácti letech malého stolu máme konečně dvoumetrový dubový a vůbec nechápu jak jsem to bez něj tak dlouho vydržela! A z vychytávek je to asi domácí pekárna, kterou sice už nepoužívám na chleba, ale na knedlíky a další kynutá těsta se mi neskutečně hodí. Pak taky tyčový mixer. Zato mi chybí pořádný cedník, který by se dal postavit a vešly by se do něj těstoviny pro celou rodinu! A jsem zrovna s příchodem předjaří v rozkolísaném stavu z toho, že nemám dost uklizeno (dvůr nejde přejít suchou nohou, přelínává pes, všude je mouka a hlína – chleba + setí semínek))…proto „nesnáším“ severské blogy o bydlení, kde mají všude ty úžasné bílé místnosti, bílý nábytek a světlou podlahu. Vždycky mám pak ještě větší pocit zmaru.

    • Jednoznačný souhlas. Kdysi jsem se náhodou dostala na nějakou stránku, kde v oblíbených byla jedna severská kuchyně za druhou. Nejprve jsem na to fascinovaně hleděla, pak jsem se skoro rozplakala a pak jsem si zakázala severské blogy otevírat. Nejsem masochista vážení :-)). Také mě fascinuje, jak jejich staré skříně vypadají dokonale patinované. U mě stejná skříň vypadá oloupaná, olezlá a shnilá. Je to ovzduším, které si sem nenaimportuji :-) Věřím tomu :-))

    • hanaka:

      @LuckaF: SOUHLAS!!! Severské domácnosti vypadají naprosto sterilně, jednak opravdu potom člověk u sebe vidí jen nedostatky a navíc, snad to ani není útulné, bála bych se v takové kuchyni jen pohnout, abych svým neladným pohybem nenarušila ten dokonalý prostor. Francouská inspirace je mi mnohem bližší :-)

  • Jarka O.:

    Mně zarazila hned Vaše asi třetí věta o tom, že jste nepečlivá, ne moc pracovitá a blablabla. Proboha Vás prosím, kdo už by měl být pracovitý, když ne Vy ?? :o Kuchyni máte zařízenou moc hezky, s tou vodou a odpadem souhlasím. Pak ještě elektřina a dveře ven rovnou do zahrady, to je něco, co bych nedala ani za nic. To ostatní už jen zpříjemňuje vaření a stolování :) Přeju hezké dny na Kopec :)

    • Jarko, voda, voda nosit se ještě dá, ten odpad, to je prevít – kdo váhá, zda dříve odpad nebo přítok- volte odpad!!! :-)

  • hanaka:

    Jéé, tak to jsem se zase nasmála. A věta: „A všichni kolem za to můžou :)) a nikdo vám nepomáhá!“, tak to je úplně přesný, přesně takhle to jednou za čas mám a bohužel, odnáší to většinou můj pan domácí :-) Ale jsem ráda, že v tom nejsem sama. Tak jsem zvěčnila naši mini provizorní kuchňku: http://nd05.jxs.cz/155/194/94af931d60_83796114_v1.jpg?1330337413, která je provizorní už víc jak 2 roky :-) Ale snad se letos dočkám nové kuchyně i s kachláčema :-)
    Jinak souhlasím, nejlépe je mít minimum věcí, to bych měla, kdybych se mohla rozhodnout jen rozumem a praktickou stránkou. Ale protože jsem člověk emotivní, potřebuju kolem sebe spoustu krásných, nejlépe starých věciček, na které se tak krásně práší :-)
    A bez čeho se neobejdu – určitě bez lisu na česnek, mlýnku na pepř, stěrky na těsto, domácí pekárny – která u mě slouží už ne k pečení, ale hlavně k formování těsta a nově i másla :-) Robota bych si přála, ale tak třeba příští Vánoce :-)

    • Třikrát nádhera!! a ten mycák máte funkční, nebo ho máte předělaný na šuple na věci?

      • hanaka:

        @Klára: Je předělaný, jen šuple jaksi chybí :-) pořád je víc jiné práce, že? Ale i tak je fajn, mám tam vyřádkované kořenky a misky a ukládám tam chleba a kdovíco ještě. Byl na chalupě, kam jsme se přistěhovali, ovšem původní barva fialovo-béžová s umělohmotným cosi místo desky a železnými úchytkami. Pořád jsme si říkali, jak by na tom byla hezká deska s jednoho kusu dřeva a ejhle – po sundání umělé nádhery tam byla. Takže jen obrousit, přetřít, předělat úchýtky… :-)

        • sonna:

          Milá Hanako, ta vaše kuchyňka je opravdu úžasná, útulná, zabydlená, takovou podobnou jsme měli u babičky, nostalgicky vzpomínám.. :-)) A ty bramborový placky s jablečnýma povidlama, mňam, ty tam úplně jinak chutnaly.. :-))

        • Luciada:

          Já to říkám stále (hlavně mému muži :c)) že nejkrásnější poklady jsou schované pod nejškaredější slupkou :c)) Celá kuchyň je naprosto nádherná, já bych nic nepředělávala.

          • hanaka:

            @Luciada: Opravdu moc děkuju, potěšily jste mě :-) Předělávat chceme, protože stará původní kuchyně možná ze 17.stol je úplně jinde, ale zatím je vše otlučené a teď se pracuje na podlaze. Kdysi tam bývala černá kuchyne, pak pec, pak kachláče, ty nám zbyly, poctivě jsme je rozebrali do krabice a teď čekají na renovaci rukou kamnářovou…no a prostě duch domu je tam. Tam kde jsme teď, bývaly stáje a já si nemůžu pomoct, prostě to tam cítím. A taky se neskutečně těším na kachláče a klenutý strop :-) No ale zařízení tam bude stejné+spousta malých důležitých nepraktických věcí, které prostě miluju. Jen lednička asi zmizí, protože tam prostě nepatří, dávají nám to najevo proporce místnosti a niky, které přece nezaplácnu moderní ledničkou, že…ale to se dostávám úplně jinam, takže ať žije útulná a nepraktická kuchyně!

  • irresistible:

    V kuchyni nemám žádné náčiní na lince, ani na stěně, kromě vařeček, naběraček atd ve stojánku hned u plotny. Jsem od přírody hrozný bordelář, takže stačí, že se mi po lince pořád povaluje něco, co zrovna potřebuju mít vytažené já, dítě, nabíječka, mobil atd. Kdybych tam měla mít ještě nějaké kuchyňské náčiní, udělátka nebo tak něco, míra chaosu by asi přerostla míru únosnosti a lezlo by mi to na nervy a měla bych pocit, že je tam ještě větší zmatek, než tam bývá:-) Nehledě na to, že nejsem typ schopný udržovat v průběhu vaření pořádek, takže by mi z toho fakt hráblo:-)
    Neobejdu se bez parádně ostrého struhadla Microplane na kůru, skořici, muškátový ořech atd. V létě bez pasírovacího hrnce – spotřeba rajčat je neskutečná. A taky tyčového mixéru, nechápu, jak jsem bez něj mohla kdysi žít:-)
    Co mi chybí: zásuvka u sporáku, když je třeba šlehat nad párou. Něco, na co by se dal zavěsit ručník hned vedle dřezu. To jsou věci, které se daly ošéfovat při zařizování kuchyně.
    Co mi chybí a je to v současnosti nerealizovatelné: prostorově větší kuchyň, sporák s aspoň 5 plotýnkama s větším rozestupem jednotlivých hořáků,větší odkládací prostor kolem sporáku, mrazák, komora, sklep, zahrada a nějaký robot, Kitchen Aid nejlépe:-D
    jo ty šuplata s plnovýsuvy je super věc, unese to i 3 děcka a tak:-)

    • Parádní, mám to podobné:-))). Zapomněla jsem, že pro mě je v kuchani ještě absolutně nezbytné okno. Kitchenaid je výbornej, jde to i bez něj, ale jsem za něj vděčná. No, pro mě- to věšení na strop je právě veliká obrana proti tomu, aby to tu leželo, je to velmi jednoduše ukliditelné :))

      • irresistible:

        No jsem důkazem toho, že to jde i bez robotu, ale zpracovávat těsto na těstoviny (dělám 2x po půl kile za sebou) je celkem makačka, takže dělám spíš po večerech, když je doma manžel:-D A bez strojku na těstoviny by to u nás taky nešlo.
        Ještě jsem si vzpomněla na litinový hrnec s poklicí, jsem fanda pomalého vaření, ráno šoupnu do trouby maso a před polednem se jen udělá příloha a dodělá šťáva či omáčka k masu.

  • jari:

    výborné a přínosné téma, kari síť je perfektní nápad, škoda, že nemůžu uplatnit…
    já se v kuchyni neobejdu bez bambusových vařeček, velmi mi vyhovují, nepřebírají pachy z předchozího vaření, velice doporučuji a zdravím do všech zůčastněných kuchyní :-)

    • Bambusový vařečky, to je zajímavý, já měla asi stoletý a teď mám po dlouhé době nový, hlavně jednu hodně dlouhou na karamel :)

  • Anonym:

    tak já jednoznačně v kuchyni bojuji s výškou pracovních ploch. kuchyň ( jako 90%domu ) čeká na rekonstrukci a tím jak ji už několik let použávím v původním stavu, tak jednoznačně mi vadí nízká výška jak mycáku, tak stolu, který mám jako pracovní desku, u všeho stojím tedy spíš se hrbým. ale jsem ráda, že to tak je, protože se pustit hned do rekonstrukce znamená nezjistit ty chyby a už vidím jak dáváme nová okna a pak řeším, že nemůžu mít upravený mycák pod oknem, protože by nešlo otevřít, takhle až jednou na ty okna dojde, tak budou menší, aby plnily funkci a zároveň pod nimi něco mohlo být a v dlouhé nudli se třemi okny, jedněmi dvojkřídlými dveřmi a ještě kachlákami prostě nejde nemít pracovní plochy jinde než pod okny. ale o tyčovém mixéru taky hodně přemýšlím, pak mám nedostatek různých misek a forem na pečení, ale jinak ani nemám nějaké tendence něco do kuchyně pořizovat, krom dokupování talířů a hrnečků, to je u nás hodně spotřebním zbožím, začínám přemýšlet o smaltovaných aspoň hrníčcích, abych nemusela pořád řešit, že zase nemám hrnek s uchem. já vlastně krom nožů, hrnců a vařeček používám ještě šťouchadlo brambor a stěrku na těsto.

    • Bara:

      @Anonymní: a zase jsem se zapomněla přihlásit :)

    • Báro, absolutní souhlas, my jsme už 15 let rádi, že nemáme nic definitivní :))), a že tedy pořádně víme, jak to jendou bude. Ale pan domácí má své heslo „život je dlouhý, tak nač spěchat a pokud není, tak nač stavět barák? “ :-)) no a tak se tím tak řídíme. A taky souhlasím, pracovní plochy akorát jsou fakt důležitý.

  • Luciada:

    Promiňte, ale nejkrásnější pro mě jsou ve Vaší kuchyni stejně ty palice kukuřice Malované hory. Z těch barev jsem byla paf celý tento víkend, když jsme je s Alešem zpracovávali. Btw. pěstujete je, a pokud ano, jak se jim ve Vašich podmínkách daří?

    • Zdravím vás a naprosto s vámi souhlasím :))). Aleš – pokud je to Aleš, od kterého se k nám dostala semínka kukuřice oklikou díky milé nabídce Luďky, tak moc děkuju zpětně. Řeknu vám asi raděj až po letošní sezoně, protože jsem se vloni s Luďkou domluvila už dost pozdě a kukuřici sázela až v polovině května. Přesto všechny vyrostla a dozrála – byla ale docela nízká. Klasy moc pěkný, barvy nádherný- jsem z ní naprosto nadšená. Kaše z ní parádní. Prostě mám z ní hroznou radost :). A pokud je tedy případně od vás, můžu se zeptat, odkud je původně? Někdo říká z Canady, někdo z Ukrajiny, tak jen pro informaci. Díky moc a hezký večer

  • Prošla jsem několika kuchyněmi, všechny byly zatím cizí. Tu současnou vybavil spolubydlící.

    Mezi věci na které je spoleh, ale patří kvalitní velmi těžká pánev, kterou jsem si pořídila. A pak taky tu vaší potvoru šlehací mám osvědčenou. Jde to s ní nejrychleji a pohodlně. Nenapadlo by mě, že je švědská. :-) Ale protože tu už byla v setu s tou klasickou metličkou a většina vybavení tady má ten samý zdroj, její původ je jasný: ze švédského velkoprodeje http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50093172/

    A teď jednu kuriozitu. V kuchyni je většina spotřebičů a příslušenství designově exkluzivní a v chromové úpravě povrchu. (Na mě až moc sladěné. ;-)) Leč spolubydlící nemohl několik měsíců sehnat slánku s pepřenkou podle svých představ. Tak jsem vyrobila provizorium z lahviček od oliv. Používají se již pár let a nejspíš to tak zůstane až do šťastného rozestěhování. :-D http://nd05.jxs.cz/237/513/a31aba1b07_83783636_v1.jpg?1330284815

  • zememeric:

    Dobré skoropoledne. Posíláme fotku naší kuchyně, ted při výrobě nedělního oběda.

    http://img12.rajce.idnes.cz/d1201/6/6091/6091032_ef790ea641947d5bebb335f0d99b50ad/images/IMG_20120226_110844.jpg

    Uklizené kuchyňské linky najdeme na stránkách kuchyňských studií. My jsme nějak zjistili, že čím větší plocha na lince, tím víc se na ní vejde….Bereme kuchyň jako tvůrčí místo :-) podle toho je zařízená. U s tím úklidem – pan domácí má pravdu….

    • Hele, nedělejte si moc legraci, zda je toto neuklizená kuchyně v plné akci, neumím si představit, jak vypadá, když je po akci a je uklizená :-)) To vpravo mě moc zajímá. Už druhý den zkoumám co to je, vypadá to jako skládací dětská židlička, ale říkám si, ta by asi nebyla na lince- pak tedy mi to připomíná lis na sýr, ale to už vidím sýry všude :-)) je to dřevěný stojan – jsem trochu zvědavá :-) a díky vám za hezkou fotku!

      • zememeric:

        to dřevěné vpravo je malířský stojan na stůl, máme ho asi rok, je z LIDLu, dobře se na něj upevňují čtvrtky na kreslení, děcka u něj rádi kreslí…..

  • Máme s přítelem vcelku minikuchyň v minibytě – nebo možná není tak mini, ale je tak hloupě vyřešená, že toho úložného prostoru tam nakonec až tak moc není. Alespoň tedy ne na to, co všechno potřebuju, a já toho potřebuju hodně :) Nově jsem si pořidila tyčový mixér, bez kterého jsem zkrátka nemohla už déle žít, a ačkoli má držák na stěnu, nemám ani kus volné a rozumně přístupné stěny, ani pořádně místa ve skříňkách, takže jsem včera už asi potřetí od té doby, co tu bydlím (dva měsíce) přeskládávala polovinu kuchyně :)

  • Jana:

    Jestli můžu malinkou radu těm co to ještě mohou ovlivnit – 55 cm hluboká skříňka v kuchyni je zoufalství když člověku přibydou roky a kila – nikdy nevíte co je dole vzadu a když to musíte prohledat to je pak spartakiáda:-(
    Mám secesní kredenc, je to milovaný kousek nábytku (samazrenovovala po nálezu v kůlně u kamarádky), ALE: protože se do ní vejde opravdu všechno nádobí tak občas tu hloubku spodní části proklínám. MOC se mi líbí plnovýsuvy, kdo můžete a nepokazí vám to styl, tak si je zařiďte, podle mě jsou velmi praktické.
    Jinak miluji papiňáky, v zimě když se topí vaříme na kamnech (Golemek od Vernerů), v létě na plynu. V koutě u kamen máme něco jako bidla, je to báječná věc na sušení textilu a nahřívání ručníků. Na kamnech stojí 30ti litrový hrnec s vodou. Nemáme rozvod teplé vody a v topnou sezonu je super mít pořád při ruce teplou vodu „zadarmo“.
    Jak píše Klára – odpad je snad nejdůležitější věc, byl to pro mě den první když jsem mohla otočit kohoutkem a voda PITNÁ tekla bez nošení a do džezu a sama ven pryč………………ta úleva, že už bude v zimě dobře. Už je to nějaký ten pátek, ale dodnes si to nesmírně užívám:-)
    Ale opravdová vychytávka pro mě je tato škrabka http://keramic.cz/skrabky-na-zeleninu-a-ovoce/keramicka-skrabka-na-ovoce-a-zeleninu-modra.htm , samozřejmně to každý zná, jen já ne, dostala jsem ji jako dárek a jak si užívám, že mi drobky mrkve nelétají kolem jako při škrabání nožem:-) Navíc je to práce nesmírně rychlá.

    • zememeric:

      Plnovysuvy jsou uzasne. Kuchyn se diky nim prodrazila, ale za ty penize to stalo. Mame je skoro tri roky a jsme s nimi moc spokojeni. Mluvou nasich deti – je to jiny level.

    • hanaka:

      @Jana: Tak přesně takový kredenc mám v započaté renovaci :-) No jo, ale když to člověk našel na chalupě, tak to přece nevyhodí, že? :-) to se radši pěkně ohne…

    • Souhlasím s vámi, já dávám dozadu to fakt nejméně důležité, ale většinou mě to štve a souhlasím, že výsuvné je asi mnohem praktičtější. Hezký večer:)

  • Michaela:

    Dobrý večer. Pěkně Vás zdravím do daleka. Velkou výhodou kuchyně (obzvláště ve velkém kamenném domě) jsou kachlová kamna s troubou a plotnou, která mají ovšem přikládání z chodby. Další nesporně praktickou a práci šetřící věcí je – mít v kuchyni a celém domě co nejméně zbytečných předmětů. Se srdečným pozdravem a přáním zdaru. Michaela PS: Díky za Vaše recepty a další informace.
    http://www.thelenova.cz/kuchyn.htm

    • Táňka:

      To je vážně Vaše kuchyň? Týjo… Vaříte jenom na kamnech? Trvá to déle? A jak vaření řešíte v létě? Možná jsem až moc zvědavá…

      • Michaela:

        Milá Táňko, možná Vás trochu zklamu, ale máme i sporák (jako zálohu), který ovšem využíváme minimálně (v době velkých veder). Jinak i v létě se dá zatopit na vaření, protože náš dům je kamenný a funguje zde pravidlo – venku teplo, v domě chladno. Co se týče délky vaření, tak záleží na tom, jak dlouho v kamnech zrovna hoří. Pokud se zatopí ráno a kamna jsou rozehřátá, vaří se rychle. Výhodou je celkem velká plocha plotny, na kterou se vejde spousta hrnců. Velmi zajímavé je přesouvání z teplejších míst na ta méně teplá (tedy to je způsob regulace při vaření na plotně :-)

    • Michaelo, díky moc. Naprostý souhlas – není nad to omezit maximum věcí :)). JInak já znala kachláky s přikládáním zvenku pouze na topení nebo jako pec, nikdy jsem je neviděla na vaří, pro mě novinka. My máme jen kachlový přenosný sporák, protože topíme jen v kamnech a v létě je to neudržitelné, takže malý, ale se sporákem jako takovým jsem moc spokojená, za el. bych neměnila :)

      • Michaela:

        Milá Kláro, hezký večer. Jen tak pro zajímavost k těm kamnům. Jsme z oblasti Sudet (širší okolí Ústí nad Labem) a už v několika původních staveních jsme se setkali právě s kamny na vaření, která mají přikládáni z chodby. Také jsme zjistili, že původně za plotnou nebyla zeď, ale naopak byl ke kamnům přístup i z druhé menší místnosti, která sloužila jako přípravna jídla pro zvířata. Místnosti (kuchyň a přípravna) tedy byly oddělené, ovšem z obou z nich byl přístup k plotně. Dle archivu jsou základy domu ze 16. století. Ale to už zabíhám daleko od kuchyně :-)Mějte se pěkně.

  • Niva:

    Koukám článek přímo aktuální, že by už jaro-:))
    Já mám leta ještě bod 3 a světe div se, funguje: mít v záloze někoho, kdo je na tom ještě hůř. To pak po malém nahlédnetí máte hned pocit, že máte fakt uklizeno.
    A moje kuchyně? Je spojená s obývací částí bytu, terasové dveře na zahradu, takže vařím v kuchyni, rozložené jsem v obýváku na jídelním stole a podle počasí i venku(už se těším) na terase, ale pořád mám málo místa. Tak nevím.Vychytávky? Snad největší jsou ty dveře ven, to je fakt bezva. Hrnec s horkýma bramborama?Šup s ním nen. Je otřeba umlýt mouku? hurá ven. Jen to počasí jsem ještě nevychytala. Asi jsem za komančů dávala málo pozor.
    Přji na kopec více jarních nálad, dala jsem se do úklidu a na návštěvu jsem nešla-:)). Niva

  • LINET:

    bože můj já chci na samotu a klidně s pidi kuchyňkou:-)),přitom bydlím v tom nejcentrovatějším centru které může být…když v létě otevřu okno slyším jasně rozhovor omladiny která se vrací z baru v lepším případě cinkot výherních automatů a výpary z nonstop bufetu(((můj nej pomocník je pan „papiňák“

  • Táňka:

    Bydlíme v pidi domku na samotě, tak i moje kuchyň je dost malá.http://kyschu.galerie.cz/#83737295 Vychytávky ani nevím. Hmoždíř, tyčový mixér, mlýnek na koření, mlýnek na mák, keramická pánev (nic v ní nepřipálím a to jsem připalovač velice zdatný). Jsou to vůbec vychytávky? Co květináč s bobkovým listem na okně? Vždy připraven do polévky.

  • Ivana:

    Právě budujeme dvě kuchyně zároveň, jednu chalupovou, druhou bytovou a ten nápad s karisítí jsem měla v plánu udělat takto http://www.houseofturquoise.com/2011/05/retro-swedish-kitchen.html , ale vy to máte ještě vychytanější:) do chalupové nad kamna si s dovolením půjčím ten váš způsob :) Bohužel momentálně žádně typy na vychytávky v kuchyni nemám, v současných polních podmínkách zjišťuju, že je pro mě v kuchyni nepostradatelná snad jen tekoucí voda:)

    • Díky moc Ivano, švédské stránky jsou mor na duši ! Krásný starý nábytek – nádhera. Tekoucí voda je bezva, ale podle mě ještě důležitější je odpad. VYnášení té použité, to je dost „nepříjemné“ :)

Přidejte komentář na hanaka