Jdeme dělat tobogán, ale než bude, než zase pojedeme do špitálu – minule to odnesl pan domácí – to jsme slavili antisilvestr 2000, kdy mu to větev nandala přímo do spánku ve zcela neočekávaném místě – 50 metrů po konci tobogánu, tak ještě řádná ochutnávka hustého jogurtu. Ozývá se místností „tý jo, ten chutná jak kupovanej!, chutná stejně jako ten od babičky a od Saši, co nám koupili, ten chutná stejně jako |4Max, jako smetanovej !“. Chápu, že pro mnohé to není úplně kompliment :) – toto se týká jednoznačně kupovaných bílých hustých smetanových, abych to uvedla na pravou míru. Je to naprosto klasicky udělaný domácí jogurt podle tohoto receptu, ovšem následuje dost zásadní procedura – nalití celého jogurtu do plachetky, noc vykapává na gastronádobě a pak se zatíží.
To co vznikne je fakt dokonalý jogurt, dokonalé konzistence, nikoli pro redukční dietu, protože už jen vložením lžičky s jogurtem do úst je zcela jasný, že není light. :)
A tak, až budete mít navíc 10 litrů jogurtu, bude ne úplně hustý, že byste ho i rádi zahustili, nalijte ho do plachetky a užijte si tu dokonalou dobrotu, fakt stojí za to.
Dobrý den, Kláro.
Mám na vás prosbodotaz. Včera jsem nějak zazmatkovala a podchladila mlíko na jogrurt, až když jsem pátrala po příčině nezdaru, uvědomila jsem si, že jsem zaočkovala při 41st. … No a teď z toho mám to jogurtový mlíko :( není to kyselý, není to tuhý a je toho dvacet litrů. Dala jsem to kapat na sýrařskou plachetku, ale … nefunguje to.
Pěkně prosím, poradíte mi co s tím?
Asi jsem lakomec, ale prasatům se mi to dát nechce. Dá se to ještě nějak napravit?
Děkuju
Terezo, ta prasata můžou přijít až nakonec, nic nebrání tomu to rozhodně zkusit. Osobně bych udělala následující – přihřejte to na 25 °C, zaočkujte syrovátkou, asi 500 ml nebo i klidně 700 nebo přihřejte malinko víc a přidejte mezofilní kulturu a nechte v pokojové místnosti do zítra. Měl by z toho být takový malinko chuťově jiný tvaroh.
Děkuju, zkusím to.
Dobrý den paní Kláro.Musím Vám nejprve moc poděkovat za Vaše stránky a hlavně za Vaše cenné rady.Měla bych pár otázek ohledně domácího jogurtu.Jsem úplný začátečník.Koupila jsem si jogurtovač a zatím jsem dělala jogurt 2x z mléka z mlékomatu (obsah tuku 4,2%)První jsem dělala z 1 l mléka + 2 lžíce bílého jogurtu.Druhý stejné složení + 2 lžíce sušeného mléka.Oba jogurty ale mají poměrně dost syrovátky.Tak jsem ji opatrně ze skleniček vylila.Hustota ok,ale pořád je tzv.vyvločkovaný(není krémovitý) a po přidání marmelády je hodně řídký :-( Dnes mi přišla jog.kultura z Ekokozy,tak jsem se chtěla zeptat jestli mohu k té kultuře přidat ještě 1 lžíci bílého jogurtu ?
Jelikož nemám mikro váhu,chtěla jsem Vás poprosit jestli byste mola na vážit kulturu,která je určená na 1 litr mléka a vyfotit toto množství např.na čajové lžičce:-) Zní to možná bláznivě,ale já nemám vůbec potuchy,jak taková „pidi dávečka“ vypadá :-) Shrnu otázky,které mám:1*-mohu dát do mléka kulturu+lžíci jogurtu ? 2*Jak zabránit vyvločkování jogurtů 3*mohu přidat do mléka také trochu smetany z krabičky,popř.že ano,tak ve které fázi výroby a 4* nemáte náhodou receptík na JOGURTOVÉ OVOCNÉ MLÉKO,nebo něco podobného jako bývalo dříve JOVO ?
Moc Vám děkuji za odpovědi a ještě jednou děkuji za web „conovehonakopci“
Marunko, zdravím vás. Určitě vyfotím, jen jsem to nestihla. Na lžičku to ale nečekejte, spíš na špičku nože. na cca 1/3 kávové lžičky to je na 10 litrů, ale vyfotím, jen co se k tomu dostanu.
1*-mohu dát do mléka kulturu+lžíci jogurtu ?
Můžete, zcela bez problémů. Jen zachovejte poměr – na 1 l mléka cca 2 polévkové vrchovaté lžíce a dodržte nejprve takoé ohřátí mléka na 95 °C, násedné zchlazení a až pak očkování jogurtem. Také dodržte to, že si takový jogurt udělejte zvlášť do skleničky a tu neotevírejte, dokud nebudete očkovat. Dá se to obejít tak, že můžete udělat do větší sklenice, kterou otevřete v okamžiku, kdy chcete očkovat mléko a zbytek pak necháte na konzumaci. Ne opačně!
2*Jak zabránit vyvločkování jogurtů 3*mohu přidat do mléka také trochu smetany z krabičky,popř.že ano,tak ve které fázi výroby a 4* nemáte náhodou receptík na JOGURTOVÉ OVOCNÉ MLÉKO,nebo něco podobného jako bývalo dříve JOVO ?
Se sušeným mlékem neporadím, nepřidávám. Vyvločkování se vyvarujete, pokud 1) ohřejete mléko na 95 °C a pak držíte nejlépe 30 min kolem 85-90°C a pak teprve zchlazujete. 2)dodržíte teplotu očkování jogurtu. Jednoduše, že nebudete přešvihávat doporučenou dobu očkování. Pokud je doporučená 42 °C, nedávat 47 apod. (čímž vám rozhodně nepodsouvám, že to děláte :), jen popisuji, co má na to vliv).
JOvo
Jovo uděláte velmi dobře z jogurtu, který se vám povede krémový. Přidáte do jogurtu jahody, např. kompot nebo mražené, případně i jahodový džem a ponorným mixérem vymixujete. JOgurt zřídne do konzistence právě Jova. Můžete udělat jogurt i tak, že na dno skleniček před zalitím očkovaným mlékem vložíte marmeládu. HOdně štěstí a případně napište, kdybych na něco zapomněla.
Klárko moc Vám děkuji za Vaše cenné rady…přeji hezký den ;-)
Jů, já chci mít navíc těch 10 litrů jogurtu :-)
Tak takhle podobně se dělám labneh. Možná to znáte, ale třeba tím někomu udělám radost :-) Dělával to kdysi můj taťka, protože si to pamatoval z domu a já to nedávno našla v receptu. Jen je to verze na slano – do jogurtu se přidá lžíce soli, pak do plachetky, nechat vykapat 24h a zatížit se ani nemusí. Výborný je to zakáplý olivovým olejem s rajčaty a olivami, ještě lepší je udělat z hmoty kuličky, obalit v oblíbeném koření, dát do sklenic, zalít olivovým olejem a nechat uležet v chladu min. 14 dní, řekla bych čím déle, tím líp. Jen radši nedávat do ledničky, tam olivový olej zatuhne a sýr se pak dobře neproleží, chce to chladnější místnost, ideálně spížka nebo tam, kde necháváte zrát sýry :-)
do jednoho jogurtu přidáme lžíci – tedy polévkovou soli? není to pak moc slané? zajímají mě ty kuličky naložené v olivovém oleji.
@vlasta: No oficiálně je to myslím jedndá lžíce na 1l, ale já dávám tak 2 lžíce na 5l. Chce to vyzkoušet a taky záleží, pokud to budete nakládat, tak v jakém koření. Já dělám nejčastěji grilovací s bylinkami a česnek tymián, popř. bazalka, oregáno. Pozor právě na kupované směsi jako grilovací – tam už většinou sůl je, proto dávám i míň soli při výrobě. Jo a když se to jí jen tak, jako takový hodně hustý tvaroh s oliv. olejem, je výborné to posypat sušenou mátou :-)
Až se večer dostanu k fotkám, zkusím sem dát foto naložených kuliček.
@hanaka: Tak a zde slíbené foto kuliček, fotila jsem to v lednici, protože jsem nějak nenašla lepší světlo :-)
http://nd05.jxs.cz/544/946/7a7598c75e_83304013_v1.jpg?1328700864
Moc hezký, moc moc hezký, jdu na to! :-) díky
@Klára: No tak to jsem ráda, že jsem mohla taky trošku inspirovat :-)
Dobrý den, také dělám nějakou dobu domácí „lučinu“ , ale tak tuhá, aby se z ní daly dělat kuličky jsem ještě neměla, nechavám v plátýnku vykapat přes noc. Co ještě mám udělat?
Slunce v duši Alena
Dobrý den, po vykapání dejte na plátýnko prkýnko a závaží, hodně závaží :-)