Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Včera jsem psala, že topím poprvé přes noc ve skleníku. Pokud tady občas někdo napíše, že mu to popisování skutečnosti připomíná Vejce a já , tak věřte tomu, že já se tak včera přesně cítila. Ještě o půlnoci jsem si tam zaskočila :). Už jsem rezignovala na větve okolospadlivší a normálně jsem ukradla panu domácímu u cirkulárky kyblík pilin. Že z těch našich kamínek – super devil – udělám piliňáky. Máme doma teď takový pěkný konsenzus – pan domácí vůbec nemručí, vždy se jen vyrovněně pousměje a prohlásí jako včera například, „hraj si, hraj“ a já si jdu na ten píseček s radostí, že mi to úplně nezakázal a s malou nadějí, že když to nezakázal, nerozčílil se, nepodíval se na mě s výrazem, kdy je každému naprosto jasné, že nepřemýšlí o ničem jiném, než o IQ člověka na něhož se dívá, že si třeba myslí, že by to mohlo být k něčemu. Pak tam ráno ve čtvrt na šest přijdu, je tam -1, smrdí to tam kouřem od těch pilin (no, já ty papriky pro jistotu o půlnoci donesla domů – už jsem tušila :), a člověk zase, po kolikáté už? pochopí, že to věděl, ale má mě tak rád, že mi tu radost nezkazil. Zastrčený pocit, že se uchýlil poslední dobou k tomuto chování, aby měl pokoj mě sice napadne, ale nepřikládám mu žádnou důležitost :). Kdyby to mělo klapnout, tak se toho zúčastní, ale díky tomu, že mi vlastně dodává optimismus před akcí, přijdu spokojeně domů a jsem ráda, že mrzlo, protože dělám croissanty a ty mají v receptu  pořád nějaký mrazák a lednici a tak vlastně by to bez mrazu vůbec nešlo. Zkusím se ještě letmo zmínit o tom, že místo těch kamen starý válec na vodu…. ale to fakt jen letmo… :)

A tak se pouštím v rámci psychické hygieny do plundrových hřebenů. Ona tedy idea byla udělat zase croissanty, ale…..celozrnná mouka, absence mrazáku a lednice   mě vrátily zpět na zem.  Ty Croissanty dal pan Cuketka na svou fb stránku- video viz. níže pro pokochání  – čímž mě potěšil, protože tam je dělá chlapík, který není Ciril Hitz. Círa, jak říká Eliška. Círa je totiž absolutní estét, preciza a milimetrový maniak. A já jsem jeho antonymum. A proto jsem taky vždy otevřela knihu, shlédla video a když došlo na to, jak tam stojí v té naškrobené zástěře , s dokonalýma pěstěnýma rukama, s PRAVÍTKEM a všema dokonale zaříznutýma těstama, přijde na mě vždy deprese, knihu zavřu, dvd vystrčím z pc  a jdu dělat buchty.  No, ale tenhle francouský frajer na videu, ten sice taky naznačuje, že to musí být rovný a dokonalý, ale ležérnost jeho pohybu a mé sympatie k němu to nějak přechází a tak zase jdu laminovat těsto. Taky vás napadá, že mít doma elektrický mandl nemusí být někdy k zahození ? :-) Já ho naštěstí nemám, to už by mě pan domácí zabil, vida, jak tam strkám těsto.

Tak ty dnešní hřebeny – recept jsem vzala z tohoto videa , protože je je to jednoduchý recept  a když jsou dobré housky z vody, bude určitě dobré i toto těsto. Výhoda pro mnohé – žádné mléko, žádné vejce.    Dělím, aby mi suroviny vyšly pouze na kilovku mouky, i tak je to nakonec 500g másla, což mi nedělá vrásky, másla dost – ovšem nevýhoda pro mnohé.Pototýkám – podle videa je recept – majitelé lednice mohou pokračovat kromě receptu i ve výrobě, já jsem odkáozaná pouze na to, jak je v chodbě a s tím se spokojuji.  Dělám 27 vrstev, podle knížky Círy, ale nelístkuje – k výše uvedenému – jen trochu. Ale je to tak dobrý, že tak kilovka zahučela, jen tak tak si stihnul pan domácí schovat svůj talíř na skříň, jak už to musí hezkou chvilku dělat. Jinak by měl prd.  Takže je mohu doporučit, i když to nejsou nafouknuté potvory. Měla jsem chuť udělat i z hladký, jenže došla a cesta stále zavátá, ale příští týden, už příští týden…..

Vypočítané suroviny jsou tedy:1kg celozrnné pšeničné přestáté mouky, špetka soli, 50g droždí, 130g cukru a 0,65l vody. Máslo 500g. Maková nádivka : mál. trochu mléka, moučkový cukr, moučkový cukr s vanilkou, citronová kůra a skořice.

Nejprve dělám těsto – mouka, sůl, kvásek z droždí, cukr a voda – pozor, s vodou opatrně. Moje mouka vzala skoro 700 ml. Těsto nechávám vykynout v místnosti a po vykynutí ho rozválím na obdélník – bez pravítka. :)

Následuje nabouchání studeného másla zpoza okna válečkem na nudle, vložení másla mezi dvě půlky pečícího papíru a rozválení na potřebný čtverec. Jde to bezvadně.

Rozválené máslo dám mezi dvě těsta a vkládám poprvé do chladu. Po zhruba hodině poprvé rozvaluji a takto do noci ještě 3x. Pokaždé to zvládnu zhruba 3x přeskládat a rozválet.

Velmi brzy ráno těsto vyndavám naposledy, rozválím a rovnou točím rohlíky a plním hřebeny. Hřebeny plním makovou nádivkou, kterou dělám tak, že uvařím namletý mák v mléce s cukrem vanilkou, skořicí a citronovou kůrou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotové nechávám odležet na máslem vymazaném plechu zhruba tři hodiny v pokojové teplotě, nakonec pomažu rozkvedlaným vejcem  a dávám péci při zhruba 190°C.

14 Odpovědi to “Makové hřebeny”

  • jani:

    Ahoj všem :)
    Po pár měsících pravidelných víkendových pokusů a po mnoha návodech a videích se nám už croissanty daří více než uspokojivě, takže si dovolím vložit, co jsme vychytali:
    těsto: 400g celozrnná doma jemně mletá a prosátá + 100g hladké, troška soli, 100g medu, 1 žloutek, 23g droždí, 250ml vody napůl s mlíkem
    – zadělat, nakynout
    – mezi folií rozválím teď už jen půl kostky másla, nemá být úplně studené, aby líp s těstem „splynulo“, ale ne zas úplně měkké
    – pak klasicky čtverec těsta a na to čtverec másla a skládat jako obálku, ale válím to hodně opatrně, od středu spíš válečkem bouchám, aby se to spojilo, ale přitom ta vrstvička másla zůstala – dlouhý obdélník, složit na třetiny
    – zabalím, nechám v chladu – v ledničce je ale zima moc, máslo ztuhne a pak to není ono
    – pak rozválím na dlouhý obdélník – zase opatrně, složím zase na třetiny a zas do chladu
    – pak ještě jednou a na noc do chladu
    – ráno croissanty, potřít vajíčkem a péct, přesně tohle video jsem kdysi taky objevila, takže je točím stejně, vytahuju špičku :)
    takhle opatrně třikrát válené od středu a skládané pak při pečení vážně pěkně lístkují a jsou moc dobré

  • Tytka:

    Právě jsem to nezvládla a naládovala do sebe dva croissanty:o))). Dala jsem do nich srabácky jen 1/5 celozrnné mouky. Nedá se říct, že by lístkovali jako ve videu,techniku nemám prostě ještě zmáknutou, ale jsou ukrutně dobrý i tak!Takže díky za vložený recept! Jsem zvědavá co řekne manžel až se vrátí z práce, do půlky jsem dala totiž nugát:o)

  • Tytka:

    Klára Mc Donaldová:o))), ne vážně něco napište a vydejte! Málokdo umí tak poutavě a vtipně psát o běžných činnostech každodenního života.
    Jinak ty croissanty vypadají luxusně, škoda jen, že už nemůžete jeden vytrhnout panu domácímu a nafotit ho i rozpůlený, předpokládám, že už nejsou…
    Toho másla teda půl kila? není to v receptu zvýrazněné jen v textu, díky.

  • Já je chci vidět rozrojené! Ta poslední fotka – na ty naducané rohlíčky se jen srdce směje:)

    • Já je chci taky vidět rozrojené !!!! :-))) kéž by!!! Rozkrojený ukážu, ale nečekej nic moc, klasika kynutá, s lístkováním to nemá nic společnýho
      http://nd05.jxs.cz/613/916/d08baaced2_84223032_v1.jpg?1331905482

      • Tytka:

        Telepatie… nebude to tou 100% celozrnnou moukou?

        • Je to víc věcí, ještě nikdy mi nenalístkovala stoprocentní mouka, navíc nemám mrazák a nemám ani lednici. Venku je sice dost zima, ale jak Círa, tak ten kluk francouzskej mají jasný proslov- dlouhé a studené fermentování, tak že nic a zase příště :-). Myslím, že zase opráším Sandtnerku a půjdu do toho znovu a znovu a znovu :).

          • jani:

            Objevila jsem tohle video: http://www.youtube.com/watch?v=vMfZBFQQ_es
            Ciril tam nechává v lednici první noc jen těsto, druhý den přidá máslo a dělá vrstvy – a zase přes noc.
            Třetí den to vytáhne hotové k zpracování, ale pod videem v komentářích píše, že po té noci v lednici to těsto nechává ještě tři další hodiny při teplotě 75 F, což je 24stupňů, nebo tomu blbě rozumím? :)
            Dnes ráno jsou k snídani makové hřebeny, vážně díky za inspiraci, tohle přesně chybělo mému muži k dokonalému ránu :) Příště zkusím jablkové a teda udělat to těsto ještě o den dřív a bez másla přes noc v lednici, jestli to bude nějaký rozdíl..

  • hanaka:

    Já chci elektrický mandl!!! :-) Teda Kláro, proč mi to děláte, do konce pracovní doby ještě hodina, navečer v plánu Banditčina tvarohová buchta, když je konečně ten tvaroh a teď tohle! Francouzský frajer mě naprosto odzbrojil a finální výrobky – krásné, nadýchané, lístkové – kručí mi v břiše a zaháním nutkání vyběhnout někam pro česko-francouzký croissant. Tenhle recept zatím ukládám do šuplíku dlouhých zimních večerů, což jsem minimálně na rok prošvihla :-) Představa, že to válím ručně….no jo, chce to nadšení, máte můj neskrývaný obdiv :-)
    Jinak u nás taky pěkný mrazík, já zas včera do půlnoci dělala sýry :-)

  • Martina:

    Jste úžasná,nad vašima stránkama se tak krásně relaxuje :) Jste pro mne dobrou inspirací.Přeji vám všem na kopci krásné dny březnové,M

Přidejte komentář na Anonym