Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Protože je člověk tvor hravý, nebo mě to alespoň ba, tak když jsem dělalala slad na chleba a na pečení vůbec, tak jsem si to rovnou šoupla i s žitem. Dělám meltu z čistě praženého žita, ale  tak mě tak napadlo, že sladované žito je to pravé ořechové. Zajímalo by mě celkem, zda pražské kávoviny také sladují, či zda používají jen žito pražené, nicméně ať tak nebo tak, stálo to za zkoušku.

Co je melta, netuším zda ví každý. Mnohem více rozšířená je instantní káva,  ale melta se už možná nepoužívá tak často, jako se používala dříve, kdy naopak káva byla na okraji zájmu. No, možná i zájem byl, ale …. :) Více o kávě a její historii v tomto článku věnovaném přímo jí.

Zpátky k meltě.  Základní surovinou pro kávovinovou směs bylo vždy žito. Jeden druh melty se jmenuje přímo žitovka a je pouze z praženého žita. Melta jako taková je směsí žita, čekanky, ječmene a cukrové řepy. A celkem zásadním prvkem směsi je právě čekanka obecná, která obsahuje velké množství inulinu, což je potvora, která u určitých čeledí nahrazuje škrob jako zásobní látku. Je to bílý prášek, chuťově je spíše sladký, ale neumí ho využít živočišný organismus a ve střevě se tedy chová jako rozupustná vláknina. Dokáží ho však rozštěpit bakteriální enzymy a proto je zdrojem pro střevní bakterie. Má tzv. prebiotický efekt, což znamená, že díky tomu, že se ve střevě vyskytne, podporuje růst střevní mikroflóry a to je více než pozitivní.

Navíc, melta se odjakživa dává samicím králíků po kocení, stejně tak by se měla podávat ženám po porodu a na zvýšení laktace. Horší je to s žitem v období reprodukce, to není už tak košer :-)

Čekanka je krásná modrá kytka a její jediný problém je, že se většinou nenachází tam, kde bychom jí chtěli sebrat a už vůbec ne doma na přípravu melty :), ale když člověk ví předem, co chce, často se situace změní. Žito a ječmen nevidím jako zásadní problém, horší a podobné jako s čekankou je to s cukrovou řepou. Já však mám čekanku – , díky paní Eliškové i řepu ještě stále ve sklepě a žito i ječmen je také k dispozici, dokonce nasladovaný. To co nemám, je poměr. A tak to stále a stále zkouším – zkuste to schválně a můžeme se dopracovat k poměru nejlepšímu :-)

Čekanka by měl být druhý nejzastoupenější prvek – však se za války pouze z ní pražila tzv. cikorka, ale já jí mám málo, tím je můj experiment celkem limitovaný. Vzhledem k tomu, že jindy je to bez čekanky, už tak to vidím jako pokrok :)

A jak je to s chutí ? Udělala jsem klasický snídaňový test. Dvě konvice, stejné množství vody, stejné melty, stejně mléka – Jentl – naše malá aristokratka si suveréně sáhla po konvici s kupovanou, řekla – ta je kupovaná, pak z musu ochutnala domácí a zůstala u kupované, další dva předpokládali, že kupovaná je domácí a naopak.Pan domácí pravil, že jedna je jemnější a méně výrazná – domácí, jedna je cítit spáleninou – kupovaná. Hugo neviděl rozdíl:). Tudíž za mě – celkem výhra- nebylo to poznat :-). Jak pravil pan domácí, dělaná je trochu méně výrazná a tam vidím největší zádrhel v malém množství čekanky. Příště to tedy bude o dost lepší.

Jinak na 700g domácí melty je tedy třeba 350g nasladovaného žita, 200g nasladovaného ječmene, 150g cukrové řepy, 100g kořene čekanky.

Vše šrotuji na domácí mlýnku, ale po krátkém pražení celého zrna lze použít i mlýnek na kávu. Cukrovou řepu oloupu, nakrájím a pražím.

Čekanku nakrájím a opražím.

 

 

Když má vše podobnou konzistenci, sesypávám a pražím společně. Na plechu, na kraji kamen, pokud jsem u toho a míchám tak i více na ohni. Vedle mám mističku s originál meltou pro srovnání. Trvá to opravdu chvíli :)

Samotné vaření melty je pak už jen rutinní záležitostí. Je potřeba ve vyšším hrnci nechat vařit vodu- melta ráda utíká! V momentě varu přisypat meltu, cca 2lžíce na litr vody a nechat 5 minut povařit. Pak už stačí jen slít přes cedník, přilít 1/4 množství mléka, lze přidat mletou skořici či kardamom pro obměnu a pak už jen pít, nebo si do kávy máčet nakrájený krajíc chleba, jako moje babička – nebyly implantáty no :)

Začíná jaro, celý rok můžete koukat, kde roste čekanka, protože kořen se sbírá až v září. Hledejte tedy modrou kytku a hurá na meltu při dlouhých zimních večerech.

Zdroj: wikipedia

 

 

 

 

 

 

9 Odpovědi to “Melta”

  • Jirla:

    Čekanka je dobrá i do šťávy do vody. Jeden rok jsem bydlel jinde a neměl možnost dělat šťávy do vody s pvoce. Uvažoval jsem jak si zajistit dobré úití na zimu a protože v okolí rostlo dost čekanky zkusil jsem to z toho. Do hrníčku jsem natrhal půlku hrnku květů, dolil vodou a nechal 24 hodin stát. Pak citr´ún a cukr a ochutnal. Výsledek byl dobrý a tak jsem natrhal kýbl květů a udelal několik litrů šťávy do vody. Pak jsem ještě dělal z třezalky a bodláků. Doporučuji, uvláště z třezalky je moc dobrá. Přeji hezký den

  • michp:

    na meltu mám spomienky z vojenčiny – nebolo lepších raňajok :-)
    pamätáte sa ešte na ruský čaj? ja moc nie, len že sa používal na tráviace ťažkosti pri diétach… ale objavil som stránku http://leva-net.webnode.cz/products/o-prospesnosti-ruskeho-caje/
    a tu je návod na domácu výrobu http://leva-net.webnode.cz/products/priprava-ivan-caje-vrbovky-/
    pôvodne som si myslel že ruský čaj je nejaká odroda čínskeho – ale ono to vlastne ani pravý čaj nieje :-)

  • Veska:

    Super receptík,koukám že melta vede … já ji mám ráda od dětství kdy se snad nic ani jiného nepilo,
    uvařila se melta s cikorkou a ta stála na sporáku pořád vlažná a připravená k použití stejně jako čaj v další nádobě neustále se ohřívající … pak se naplnila do čutor a hybaj na pole na celý den … je pravda ,že metla zahnala spolehlivě žízeň … vyzkoušeno osobně, při každém výletě jezdila s námi nádoba s meltou pečlivě vychlazená a opečovávaná …

  • LINET:

    kláro,prostřední dívenka je přesně na titulek nějakého časopisu…připomíná mi cindy crawford,snad jsem vás nenaštvala:-))

  • Tytka:

    Náhodou jsem se dnes dočetla, že se místo čekanky dá do „kafe“ využít i kořen pampelišky, to by vyřešilo váš problém s nedostatkem, té je všude dost:o))

  • Na meltu se chystám poměrně dlouho. Zatím jsem v přípravné fázi: sehnat obilí, vypěstovat cukrovku a čekanku. Napadlo mě totiž jestli by jako nešla použít čekanka na rychlení. Ta má veliké tlusté kořeny na kterých se při rychlení tvoří puky. Jen nevím bude-li to chuťově ono. Nasbírám pro srovnání i tu planou, u nás je jí opravdu hodně. Děkuju za článek!

Přidejte komentář na michp