Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posledních pár dnů bylo trochu hektických a tak není divu, že když jsem včera psala k Rachadovi komentář na jeho bramborové noky, zmínila jsem se o tom, že dělám nadívanýho zajíce. Přišlo mi to divný hned jak jsem to napsala. Reakce v hlavě na to byla – že by to byl králík? Stále mi něco neštymovalo, ale nedokázala jsem přijít na to co a tak jsem to pustila z hlavy. Teprve když jsem to nesla na stůl, začala jsem se smát a bylo mi jasný, proč mi to bylo divný. Ta forma už je několik let samozřejmě  na beránka. Zda se mi spojilo to, že u nás na velikonoce chodí zajíc, nebo proč prostě mám v hlavě nadívanýho zajíce – netuším. Tak Rachade, teda promiň – Hu Go!  bylo to skopový :-)

A proč hektický?  Pan domácí totiž sehnal toho koně, ale o tom on sám. Já jen napíšu to, co on nikoli :) Když se jede od nás pro koně do Plzně, znamená to, že se musí naštelovat všechny budíky, které doma jsou. Máme doma dvoje stejné hodinky. To jsme si koupili s panem domácím, když jsme začali běhat. Dvoje proto, že jsme si nemohli měřit mezičasy každý zvlášť, což stejně bylo jedno, protože běhal se mnou, někdy, aby mi stačil, tak i pozadu. :-)) A přitom jak běžel pozadu mi vyprávěl, že si na ten maraton vezme kletr, aby na  těch občerstvovačkách vzal domu pro děti nějaký banány :-).

Aby mi ukázal, že na rozdíl ode mě nemusí dělat takovou kravinu jako na něco trénovat, první den dal 13 km, za tři dny 19 km a pak měl tak našrot svůj kotník, ve kterém měl 11 šroubů, že toho musel nechat. Nicméně, máme tedy alespoň hodinky. Běžně visí na posteli a nikdo si jich nevšímá – dokud se někam nejede. Pak je na mně logistika. Vezmu ty svoje hodinky a telefon a na obou přístrojích nastavím budíka na 3.00. Ovšem pouze na hodinkách přenastavím letní čas. A to už asi tušíte, co přijde. Svévolně se vzbouzím v 1.56 podle telefonu – hodinky jsem nenahmátla. Za čtyři minuty zvoní budík – hodinky. Podívám se na telefon a tam 2.00. Vyletí pan domácí – „klid“ hlásím, to je nějakej aktivovanej budík z minula, máš ještě hodinu! Uléhám a za tři minuty mi to dojde – naštěstí ! zvonily přenastavené hodinky, nepřenastavený telefon ukazuje o hodinu méně. Začínat den dvojím vzbuzením ve tři hodiny je už samo o sobě nepříjemný :-)

Já jsem celý den nervózní, vstávání ve tři, za sebou diskuzi s panem C na FB (to se hezky rýmuje:), nervy jak dopadne nakládání a cesta a jaká bude Sára a co policajti, protože techničák od vozíku je toho času v Americe – omylem a tak není divu, že si spletu zajíce s beránkem no :), ale povedl se a tak když se oba i s kobylou a pak ještě na otočku s poníkem vrátí, je co nabídnout k večeři. Jen Kvídovi je u stolu skoro do pláče, když se rozkrojí a on zjistí, že není sladký!

A tak nadívaný beránek

Na beránka je potřeba několik málo surovin a to křehké těsto a na něj : 250g másla, 420 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, sůl, 2 vejce, tymián. Na nádivku pak upečená veka podle receptu na housky, aby to bylo fofrem :) – té veky je třeba 400 g, 5 vajec, 1 sáček sojových kostek, 2 lžíce uzené papriky – koření, tymián, 2 malé cibule, 4 stroužky česneku, dvě hrsti čerstvých kopřiv, sůl, 250 ml mléka a tři lžíce celozrnné mouky.

Nejdříve ze všeho je třeba zalít sáček sojových kostek vroucí vodou a nechat stát čtvrt hodiny. Mezi tím je třeba udělat křehké těsto smícháním všech přísad a tímto těstem vystlat vymazanou a moukou vysypanou formu na beránka. Těsto je potřeba rozetřít do fory stejnoměrně a celkem tence. Část těsta je však potřeba schovat na poklop. Do těsta pak nandat nádivku, která se vyrobí takto:

na kostičky se nakrájí cibule, houska, na malé kousky kopřivy, přidá se mléko a nechá chvilku stát. Pak se přidají slité sojové kostky, které se však nejprve osolí a rádně promíchají s uzenou paprikou. A zcela nakonec se přidají dobře našlehaná vejce se solí a tymiánem a utřenými stroužky česneku. Vše zahustím třemi lžícemi celozrnné mouky. Nedávám kypřící prášek.

Zaklopím plackou ze zbylého těsta a boky k sobě hezky přilepím. Nepomašlovávám a dávám péci do trouby na 200°C. Doporučuji postavit beránka na dno trouby na plech- nádivka má tendenci občas někde trochu utéci.  Nedávám horní víko.

Zhruba za dvacet minut kontroluji a ztlumím teplotu na 180°C a dopékám. Po vyndání z trouby nechám malinko vychladnout, objedu nožem a vyklopím. Podávám s bramborem majonézou.

Jedna odpověď to “Nadívaný beránek”

Přidejte komentář na dolomiti