Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Ne každý má dostatečné množství kvalitního hnoje, kompostu, ne každý chce používat chemické postřiky. A právě jako výborná alternativa zmíněnému se hodí bylinné odvary, zákvasy – jíchy, výluhy. Jícha, neboli zákvas je výborné rostlinné hnojivo, které obsahuje dostatek dusíku a není vůbec složitá na výrobu.

Jícha, neboli zákvas se používá buď jako posilující hnojivo ke kořenům, v tom případě ředíme výsledný zákvas 1:10 nebo jako postřik a pak volíme poměr ředění s vodou 1:20. 

Je poměrně velké množství bylin, které se na zákvas používají, ale většinou si člověk připraví nějaký širokospektrý :-) anebo přímo z takové byliny, kterou potřebuje. Jsou i tací, co mají na zahradě x sudů různých zákvasů, ti ale mají také velikou disciplínu a jsou pečliví, tudíž mně trochu vzdálený naturel  a ne nadarmo se říká – zlatý střed :).

My děláme jíchu kopřivovou, protože kopřivy by se měly chválit kudy se chodí, obsahují železo, hořčík, vitamín C, kyseliny mravenčí, křemičitou, citronovou a tak, když kopřivy na jaře suším na zimu, děláme kopřivový kompost, není od věci si sem tam i nějakou kopřivu zakvasit.

Lze použít i studený výluh, ovšem tam je třeba, aby vůbec kvasit nezačal – většinou se používá do čtyř dnů od založení a tento se pak používá právě v poměru 1:20 na postřik proti mšicím. Takže kdo pěstuje bob zahradní, už aby začal, kdo košťáloviny, má ještě chvíli čas :)

Nicméně je na místě dodat, že kdo používá herbicidy, těžko s nimi rostlinné jíchy srovnávat. Je to skutečně mnohem slabší kalibr a je lépe je vždy používat preventivně, než když už hoří, ale obohacují půdu dlouhodobě, či lépe řečeno, kooperují s půdou a tak jako herbicidy jí dlouhodobě nepoškozují. Co je také výhodou, že zákvasy půdu těžko přehnojíme.

Jak tedy na jíchu?

Na zákvas je potřeba nějaká nádoba. Pro  nás je nesmysl používat menší nádoby než sudy, ale lze si udělat zákvas i v kyblících. Pak samozřejmě daná bylina.  Zde je malý seznam nejdůležitějších bylin a zákvasy lze samozřejmě kombinovat, například ideální zákvas je kopřiva+kostival+smetanka.

  • Kopřiva … pro posílení rostlin, jako rostlinné hnojivo, k ozdravění rostlin a jako postřik proti mšicím (ne na fazole, hrách, cibuli a česnek)
  • Kostival … má vysoký obsah draslíku a dusíku a hodí se tedy hlavně pro na dusík náročné plodin
  • Česnek …  0,5 kg stroužků na 10 l vody, přímo na půdu a je  proti houbovým chorobám
  • Rebarbora…  0,5 kg čerstvých listů na 3l vody proti mšici makové, proti housenkám
  • Řebčíček …  20g sušených květů na 10 l vody – studený výluh  na rostliny jako prevence proti houbovým chorobám a proti hmyzu
  • Smetanka… 10l vody 2kg čerstvých listů – zákvas na podporu a kvalitu plodů

Rostlinu jsme vyybrali, u nás je to zatím základní kopřiva a pak je třeba jí natrhat. Bez hlíny a bez semen! Natrhanou kopřivu je dobré ještě v rukavicích roztrhat ve svazcích na kousky a vhodit do sudu. Lze samozřejmě vážit a přesně dodržet doporučený poměr. Já jsem trochu megaloman a tak většinou nevážím a poměry silně nadhodnocuji :-)

Pak už jen stačí přiklopit, ale pouze na volno a mezi víkem a sudem by mělo být ještě nějaké dřevo, aby tam byl prostor. Sud by měl zůstat otevřený, nicméně kdo má na zahradě hodně hlodavců, lépe otevřeně přiklopit. A každý den řádně promíchat.

Odebírá se podle toho, zda člověk potřebuje studený výluh nebo zákvas.

Je to příjemná činnost, lze si nastudovat jak která bylina působí a zkoušet a zkoušet….

Pro ty, kteří chtějí více informací vřele doporučuji knihu  „Biozahrada“ od RAdomila Hradila.

9 Odpovědi to “Jícha”

  • Schle:

    Dobrý den, zůstalo mi asi půl sudu kopřivové jíchy, letos ji již nezpracuji. Bude fungovat i po přemrznutí, příští rok? Děkuji Schle

  • Ellen:

    Mám naloženou jíchu z ostřihaných buxusů,nepřiotrávím si zem? Jíchou totiž nepostřikuji, ale hnojím. Děkuji.

  • anna:

    Dobrý den, máte někdo prosím zkušenost s nějakým zákvasem na plíseń na rajčatech? Každý rok totiž díky plísni vyhodím půl úrody, ale letos jsem jich zasadila docela dost a tak bych to chtěla vyzkoušet jinak, než jen chemickými postřiky. Jíchou zalévám rajčata a zkusila jsem si koupit nějaký bio postřik, ale paní mi řekla, že to moc nefunguje. Tak bych k tomu chtěla zkusit ještě nějaký další metody, jestli máte někdo vyzkoušeno. Díky moc. Anna

    • Lenka:

      Dobrý den, naše sousedka si chválí postřik z mléka (1:5), ale musí se udělat jako prevence, když už je plíseň je už pozdě.
      Lenka

  • Klaris:

    Díky! tak už se louhují (kopřivy) a doufám se nám podaří zatočit s těmi mšicemi (na které já ekolog jinak radši neberu nic, akorát jednou jsem zkoušela mýdlovou vodu ;) ehm nic moc, nelíbilo se to spíš těm mravencům, co ty mšice tak rádi doprovází )

  • zuzkao:

    Chybí tu jedna základní informace – totiž že ta zakvašená kopřiva smrdí. Ale neskutečně. Ale rebarborové listí proti mšicím je dobrý tip, to vyzkouším – škoda že většinu už jsme zkompostovali při sklizni na koláč ;-)

  • kaczka:

    ahoj, zrovna dnes ráno jsem začala rozmýšlet jak a do čeho jíchu udělám, díky za info o ostatních použitelných rostlinách! Naše těžká půda je i po terapii kompostem a hnojem místy celkem marná, takže jsem zvědavá, jaký to bude mít efekt.
    mám otázku k těm postřikům – máte to ozkoušené jen proti hmyzím škůdcům, nebo i proti něčemu jinému? díky a zdravím z Moravy

    • Veska:

      @kaczka: já proti plísni,rostiny tímto zákvasem zalévané jsou odolnější proti plísni bramborové … zalévám většinou jen kopřivovým výluhem i květiny balkonové většinou muškáty jako hnojivo přímo ke kořenům a postřikem na list …
      jasně jakýkoliv zákvas smrdí,to je jasný dá se to srovnat ke skvašenému slepičímu trusu … což je nejideálnější přírodní hnojivo na všechno od okurků,přes rajčata a papriky a i muškáty …

Přidejte komentář na Veska