Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Taky máte na zahradě přehršel různých salátů? Přebytky špenátu? Mezi jahodama zimní pórek, ve sklepě gastronádobu plnou domácích hermelínů a zavařené jeřabiny? Bezva – ideální zpracování je tento včerejší salát. Navíc je na něj třeba ještě nějaký kvalitní olivový olej, trochu balsamikového octa, sůl, pepř a sumach, citronový pepř, lžičku másla, citron a lžičku cukru a vyjde z toho pak ideální chuťové rozpoložení.

Nejprve je nutné vše posbírat po venku a opláchnout. Samotné listy zeleného i červeného salátu vložit do mísy, prokapat balsamikovým octem a olivovým olejem, zakapat citronovou šťávou, osolit a opepřit, přidat jemně sumachu a citronového pepře, promíchat  a ochutnat, zda to stačí.

Na suchou pánev vložit lžičku másla a lžičku cukru a obě nechat rozpustit a míchat do jemně hněda. Pak přidat nakrájenou pórkovou nať, osolit  a když je pórek měkký, pokapat citronovou ťávou z půlky citronu a vložit na dvě minuty oprané špenátové listy.

Salát z mísy vložit na talíř, posypat nakrájeným hermelínem, jeřabinami a zcela navrch pórkovou  naťí se špenátem.

 

7 komentářů to “Červnový salát”

  • jani:

    Kláro, jak prosím děláte domácí hermelín? Buď špatně hledám, nebo tu opravdu recept není… :) Jen jídla už s hotovým. Jak velké je děláte? Děkuju! :)

    • jani:

      Jen chci upřesnit, že nemyslím celý recept, dlouze popsaný, samostatný článek. Jen ve zkratce mě zajímalo, jestli máte samostatné formičky na cca 100g sýry, nebo je děláte třeba v kelímcích? Uvažovala jsem, že je zkusím pro začátek z 5 litrů, to by teoreticky bylo 5 menších hermelínků v pěti 400ml kelímcích od jogurtů. Uchováváte je pak tedy naložené v gastronádobě, v jakém nálevu? Polotvrdé se začaly dařit, takže přichází i chuť na nějaké další :)

      • Jani, moc se omlouvám ,nějak jsem se k tomu nedostala. Uchovávám ve sklepě v gastronádobě. Mrkněte tady v gastronádobě https://conovehonakopci.cz/?p=6928. Dělám jen vždy max. po šesti v kelímcích a pak uchovávám v gastronádobě.

        • jani:

          Moc děkuju, přesně o tohle mi šlo. :) Není třeba se vůbec omlouvat, nechtěla jsem vás nijak popohánět. Jen jsem se pak bála, ať kvůli mně něco dlouhého nemusíte sepisovat.

  • Smím poprosit o radu, jak nakládáte jeřabiny?

  • Jen tak pro pány, vím, že tohle jídlo často nebude připadat jako lidská strava, ale když přesvědčíte svou partnerku, že jenom blázen vaří ze zásady zdravě, a že zdravě neznamená mdle a nechutně, tak si sice nebudete připadat méně králíkem, ale fakt se to bude dát jíst, dokonce to bude i dobrý :-)))

    • A to už skoro zní jako velká pochvala, Kláro, vidíš to?:) Jidáši, napsal jsi to pěkně – a hezky by se to dalo přeformulovat pro vegetariánství celkově. „Vegetariánské jídlo neznamená mdle a nechutně, případně „po orientálsku“. Čekám, kdy to pochopí víc lidí:)
      A myslím, že už podobný předsudek neboli jídlo pro králíky pomalu mizí, aspoň když se nad tím ten, kdo doma trochu vaří, zamyslí.

Přidejte komentář na jani