Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pan domácí seče otavy, jsme docela utahaní a tak byl výhled na 17 km túru na narozeniny naším osobním strašákem. Naštěstí pro nás pršelo a v takovém případě je jednoznačná záchrana nedaleké muzeum a bowling s koňma. Ohromně báječný, odpočinkový den.

Ti dva nejmenší a pan domácí mají novou, velmi záživnou zábavu. Učí se dobré stabilitě na koni a na rozdíl ode mě, nepovažují například silnici za jakýkoli problém. Děti mou námitku “ že i na silnici ….“ nechaly zcela bez povšimnutí a jen otočily hlavy svorně na pana domácího, který pouze zvedl obočí. Tímto se u nás řeší většina mých neopodstatněných problémů, proseb a strachů :-)). Ovšem na silnici to bylo zajímavější, než jsme si mysleli, neboť když člověk jede pouze s vozem s koňma, většinou prázdninová auta s dětmi zpomalují, ale když na těch koních ještě jedou děti, stalo se nám, že se auta na celkem přehledné a volné silnici málem i srazila. Tentokrát pozorovalli své okolí i oba protijedoucí řidiči.

Narozeninový dort jsem uchránila, aby ho nikdy neviděl, přemýšlela jsem, jak moc mám před fotkou umývat ten upatlaný talíř od čokolády, ale nakonec jsem ho nechala autentický. Je to recept na dort od Petry, který se nevyskytuje v komentářích mého prosebného dortového apelu, který ještě třikrát využiji :) a je to dort vynikající. Většina ochutnavších ocenila, že není sypký, ani hutný. Je velmi příjemné konzistence.  Původní recept bude mít možná malinko jinou konzistenci neboť ponechávám všechny bílky a dort je tak v konečné fázi lehce vlhký, není sypký.                   Z vlastního popudu je to dort neplněný – nechávám pouze základní korpus a čokoládový vršek a právě proto, že je neplněný, přidávám na dort vršek z domácího hrubého marcipánu.

Na dort na velikou dortovou formu  je třeba: 200 g másla, 200 g hořké čokolády, 200 g pískového cukru, 10 žloutků, 10 bílků (v původním receptu je to pouze bílků 8), 160 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 40 g naturamylu – kukuřičného škrobu, trochu cukru s vanilkou.Na polevu – 100 g hořké čokolády, 2 lžíce moučkového cukru, trochu vanilky a 50 g másla. Na marcipán – 100 g mandlí, 100 g cukru, hořkomandlová esence přírodní 3 kapky, trochu vody. 

Máslo spolu s polovinou cukru utřeme do pěny, přidáme žloutky, čokoládu, kterou necháme změknout v kastrůlku na plotně nebo v troubě, cukr s vanilkou a třeme. Mezitím ušleháme z bílků sníh s cukrem a přidáme do utřené hmoty. Přidáme jemně mouku a škrobovou moučku a jemně promícháme.  Naplníme do vymazané a moukou vysypané velké dortové formy a pečeme na 170°C asi hodinu. Nepečeme prudce, spíše zvolna.

Po vychladnutí vyjmeme z formy a potáhneme polevou, kterou uděláme tak, že necháme rozměknout v kastrůlku polevu, přidáme do ní cukr, vanilku a máslo.

Nakonec ozdobíme marcipánem. Mandle nespařujeme, necháváme je se slupkou. Rozsekáme je na velmi jemno v mixérovém sekáčku nebo nameleme, přidáme cukr, přírodní hořkomandlovou esenci – asi tři kapky a malinko vody dle potřeby – kávovou lžičku. Rukou hněteme, dokud nemáme hotovou kompaktní hmotu. Do části lze přidat kakao. Vytvarujeme jakýkoli požadovaný tvar a tím dort zdobíme.

http://www.youtube.com/watch?v=LLAXEb7QvL8&feature=player_detailpage

8 Odpovědi to “Čokoládový dort z celozrnné mouky”

  • Golda:

    To video si pouštím pořád dokola, tak krásné dětství má málokdo. Ale ve vaší roli bych být nechtěla, asi bych zahynula strachem. Děvčátko sedí v sedle, nebo jen na dece? Kdysi jsem na tažném koni občas bez sedla jela, měli jsme krásnou belgičanku, ale s kopce to bylo docela náročné, udržet se a nepřeletět koni přes uši.

  • Tereza:

    Já bych chtěla být dítětem u vás!!! Ne že bych neměla krásné dětství, to jsem měla, ale tohle by byl pro mě zážítek! Tak všechno nejlepší k těm osmým narozeninám! krásný dort!

  • Arion:

    tak koukám, že dělám úplně stejně :) jen jsem si zvykla postupně trochu experimentovat, tak jsem naposledy třeba dala jen 150g mouky a doplnila 50 g kokosu, jsme dost kokosoví :) A opravdu můžu potvrdit – je to vynikající výtvor. Tenhle je ke všemu strašně milý, taky chci být dítě a mít pečící maminku :)(o to jsem byla nějak ochuzena)
    jinak strávila jsem teď nějakou dobu ve Švédsku, kde koně i s korbou na silnici vjíždí snad zcela běžně či co. My seděli na korbě plné sena, koně spokojeně klusali vpředu a kolem se proháněla auta. A takových jsme potkali více :)

  • hanaka:

    No a já mám doma krabičku zelenou :-) Tak raději zapátrám po tom kukuřičném, ten bramborový se dá na něco použít? Do slaného? Nebo i tam je lepší kukuřičný? Já tyhle zahušťovadla moc nemusím, ale holt občas se na něco hodí…

    • Jasně, používám bramborový na čínu na zeleninu, poprášit zeleninu jemně, nebo cuketové bramboráky, tam rozhodně dávám bramborový škrob. Na slané dávám bramborový, na sladké kukuřičný. Zkus Hanko z půl litru mléka puding z bramborového a uvidíš bezvadně chuťový rozdíl. Kukuřičný, to je klasický puding. Na druhou stranu, mnoho lidí dává přednost bramborovému proto, že je právě z brambor a nikoli z kukuřice, což taky chápu.

      • hanaka:

        Díky moc za radu, zkusím sehnat i ten kukuřičný a pak udělám pokus s pudingem, uvidím, jestli drahá polovička pozná rozdíl :-)

  • hanaka:

    Ahojda, tak já nejdřív shlédla video na FB a docela mi právě zatrnulo a říkala jsem si, jak jste odvážní :-) Tak teda opravuji, pan domácí je odvážný :-) Dort vypadá krásně :-) A mám prosbu, já nedávno řešila Naturamyl – koupila jsem si ho v domnění, že se jedná o kukuřičný škrob a včera večer koukám, že je to bramborový škrob. Trošku jsem gůglila, použití by mělo být stejné. Nevíš, je v tom nějaký rozdíl? Já to chtěla použít do různých tvarohových buchet, kde se většinou přidává vanilkový puding – ale tuhle jsem se zastavila nad složením pudingu a byla jsem překvapená, co vše kromě kukuřičného škrobu tam je. Tak proto to vlastně řeším.

    • NO, mají to dost blbě vyřešený.- Dělá oboje natura a v hnědý krabičce je kukuřičný a v červený je bramborový a místo solamylu dali oběma název naturamyl. Takže hlídat barvu krabičky, jestli i tu nesjednotili :-) A chu\´t, podle mě je výrazně jiná, používám raději kukuřičný do sladkých věcí.

Přidejte komentář na Golda