Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Máme většinu sena – sice ještě něco zbývá, ale už je veseleji. Také jsme měli návštěvu, částečně plánovanou, nevěděli jsme však, co nás čeká a tak nastalo nervózní očekávání, které k sobě pojí zákonitě úklid, jenž ovšem nemůže být úspěšný. Navíc je známý, co je nedaleko na chatě, potkal  na půl cesty  z nádraží a tak je dovezl o půl hodiny dříve – o tu exponovanou půl hodinu, kdy by se třeba dalo ještě něco uklidit :-)). Ovšem návštěva ukázala se býti pravým požehnáním. Milý, pracovitý a inteligentní pár, který zaujal pana domácího, což je více než zásadní výhra :). Z mého pohledu malé dejavu, neboť Klára je z mnoha dětí a je zajímavé, že když jsme se setkali vloni s Farfallou, shledávám u obou velmi podobný, velmi zásadně pozitivní vztah k dětem, cit a praktičnost.  Za dva dny jsme dodělali malou ohradu, natrhali pár třešní, pan domácí dobalil a návštěva pomáhala svážet balíky, česat děti, vařit, mýt  nádobí…….  Bylo to příjemné, bylo to milé.

A protože není příliš mnoho času, nechávám si pro mě zásadní a důležitý soubor vegetariánských receptů, zeleniny – prostě vaření na pozdější podzimní a zimní čas a nyní zatím přidávám po sladkém pečení Chleba a pečivo. Stránka s e-recepty je zde.

2 Odpovědi to “e-recepty Chléb a pečivo z Kopce”

  • Marie ze Sedloňova:

    Dobrý den, moc děkuji za Váš názorný obrázek jak na kvásek, moc mi pomohl. Prosím o radu, zda se má chléb před strčením do trouby něčím potřít, skoro vždy mi praskne. Nebo byl málo vykynutý? Děkuji. Marie.

    • Dobrý den, díky moc. Praskání – chléb potírat můžete, ale nemusíte. Potírání je hezká glazura, ale pro nepraskání není nezbytný. Nezbytné je, aby byly tři věci –
      1) chléb byl dost vykynutý – pokud si nejste jistá, podívejte se na video Víti, co udělá. Udělá prstem doprostřed bochníku hlubokou díru. Pokud je chléb dost vykynutý, budte mít v chlebu hezký oranment pokud ne a budou obě další skutečnosti naplněné, díra se vyplní těstem a chleba nepraskne.
      2) musí!!! být horká trouba. POkud není dostatečně vyhřátá trouba, chleba praskne. Dostatečně vyhřátá znamená 250°C či více již značně před sázením, min. 10 min. vyhřát.
      3)trouba musí být zapařená. Jakmile vložíte do trouby chléb, je nutné vroucí vodou z hrníčku polít dno trouby, pokud se bojíte o troubu, vložit dostatečně předem na dno trouby nějaký pekáček nebo plech, rozpálit ho a vlít to na něj. Po půl minutě otevřít dvířka trouby, aby vyprchala pára a to bohatě stačí, co se týká vody ohledně chleba na pečení- lze ještě v průběhu pečení opakovat, ale není to nutné.
      hezký den K.

Přidejte komentář na Anonym