Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Mnoho komentářů přinesl článek „chlebová motivační na duben„, který snad dosáhl cíle, kvůli kterému jsem ho sem dávala, a to podpořit ty, kteří si nejsou zcela jistí, aby viděli, že každý někdy začínal, že lze skočit do všeho a postupně se s tím vyrovnat a další cíl – totiž na jednom místě si vybrat pro sebe nejlepší recept, nejlákavější fotku.  A tak přidávám druhý motivační článek – tentokrát štrúdlový.  My doma máme moc rádi štrúdl podle receptu mé babičky, který není ani tažený, ani listový,  je to takový rychlý, křehký závin.

Suroviny na něj jsou následující : 250 g másla, 420 g mouky celozrnné pšeničné, 12 lžic vody. Nic jiného. Vše se smíchá, těsto se rozválí a naplní klasickou náplní pro štrúdly, potře svrchu máslem a dá péci. Klasická náplň: jablka, moučkový cukr, skořice, rozinky naložené v rumu, strouhanka.

Pokud potřebuji nasytit rodinu na déle, rozhodně se ubírám ke štrúdlu kynutému, pokud si chci hrát, dělám si doma listové těsto a závin listový, případně závin z těsta podpořeného pivem.

Ovšem klasikou základní, která dostala  nový rozměr po ukázce Rachada, je jednoznačně štrúdl tažený. Na tažený štrúdl dávám vždy nejdříve do mísy cca 400 ml vody, 3 vejce, sůl, asi 50 g oleje, trochu octa a tolik mouky, aby vzniklo pěkné, hladké, jemné a nelepivé těsto – na toto množství ostatních surovin je to většinou ke kilu mouky. Mouku lze vzít jak hladkou, tak celozrnnou, ovšem z hladké mouky vznikne skutečně hodně tažený štrúdl, z celozrnné to bude vždy o něco horší s těsta táhnutím, chuťově však vynikající. Náplň stejnou, jako je nahoře. 

Na tažený štrúdl tedy uhnětu řádně těsto – ale opravdu řádně – pokud si myslíte, že je to již hotové, je nutné rukou hníst těsto ještě nejméně čtvrt hodiny, těsto dám odpočinout a to čím déle, tím lépe, klidně přes noc. Nechávám odpočinout těsto již stočené do bochánku tak velikého, kolik budeme potřebovat na jeden závin a potřeného olejem, zabaleného v igelitu. Po odpočinku vytuji na stole, pokládám jablky – dle chuti – buď strouhané, nebo na plátky, posypávám cukrem, skořicí, rozinkami v rumu a strouhankou. Zatáčím, potírám máslem a dávám péci.

Sem s recepty, s fotkami, těším se moc, protože nové jabloně už plodí, staré také, je hodně letních jablek a je jich na zemi škoda! Navíc, každý má na ten svůj tažený jiný poměr surovin, někdo nedá dopustit na úplně jiný – nechci po vás počet upečených štrúdlů, naopak – neposílejte prosím recept na štrúdly z kupovaného těsta, protože k dnešnímu dni snad už neexistuje žádné, ve kterém by nebyl lecitin a ty ve kterých byl i dříve, ho mají zase o trochu víc :), a který by neseděl na jazyku. A tato motivační  je zaměřená na to, aby bylo lze si doma lehce a s grácií udělat něco, co na jazyku nesedí :)

Kdo je z Prahy, ať si hlídá Rozinky a Mandle, až bude mít zase Michal Rachad Hromas nouzi nebo bude zádumčivý a bude potřebovat společnost a otevře další štrúdlování. Ten kdo se k Michalovi nevejde či je samostudijní typ :-), ať se pochlubí svým štrúdlem a dá tak podnět dalšímu, od kterého bude čerpat na oplátku on.

Fotku lze vkládat buď podle tohoto návodu nebo může napsat  komentář s poměry a fotku poslat mailem na my@conovehonakopci.cz a já jí do komentáře dovložím.

Za srpen se štrúdlem z domácího těsta!

 

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

20 Odpovědi to “Štrúdlová motivační na srpen”

  • rettigova:

    Na téma štrůdl: I z celozrnné /doma mleté/ a nepřesívané mouky lze vytáhnout téměř do ideálního stavu,kdy je nutno přes štrůdlovou placku “ přečíst milostný dopis“. Přesné složení těsta nepovažuji za nejdůležitější,ale nejvíce je třeba se věnovat vypracování těsta. Zejména tzv. „vytloukání“,kdy s koulí již vypracovaného těsta zprudka mlátíme do nudlpretu. Několikrát uhodit,krátce přehníst, znovu vytlouct.Člověk cítí,jak se mu pod rukama mění struktura těsta. Myslela jsem,že je to jen nějaká legrácka zděděná po babičkách,ale nově jsem četla,že vytloukáním se mění glycin v mouce na gliadin a něco,jako při kynutí.Tím se značně zlepšuje vaznost a tažnost těsta.

  • prajzule:

    Jsem pravidelnou čtenářkou Vašich úžasných stránek, hromada inspirace na jednom místě :) Děkuji moc za recept na listový závin, samostatný článek jsem četla již dříve, ale až štrúdlový motivační mě nakopl ho vyzkoušet a je jednoduše geniální. Netrhá se, krásně se s ním pracuje, velmi dobře lístkuje. Zařazuji do zlatého štrúdlového fondu. U nás frčí záviny z taženého, křehkého, pivního, tvarohového… a pozoruji, že je to vlastně jedno. Štrúdl nestačí ani vychladnout a je s prominutím sežrán :) Přidávám inspiraci na závin z plundrového těsta (50dkg hl. mouky, půl hrnku mléka, 4dkg cukru, 25dkg másla, 2 vejce a 1 žloutek, 2kdg droždí zkynutého ve 4 lžících mléka, 1/2dkg soli, 1 bílek na potření. 10dkg mouky se zpracuje s máslem na tukánek, zbytek zpracovat do těsta – kyne hodinu. Pak se překládá jako těsto listové, ale jen 2x), dělám s jablky, nebo taky jako šátečky s džemem. A ještě mě napadá křehký závin, ale s droždím místo prášku do pečiva (30dkg mouky, 8dkg cukru, 10dkg másla, 1 vejce, 1 a 1/2dkg droždí, 2-3 lžíce mléka, citron. kůra, vanilka: zpracuje se v těsto – droždí nechat vzejít předem v kvásek, hned vyválet, udělat štrúdl, před pečením nechat 50 minut kynout, potřít vejcem nebo mlékem). Těsto není tak hutné jako klasické křehké, droždí to „zvedne“.

  • Milka:

    Přidávám jedno vyzkoušené „univerzální“ těsto, které je možné použít na sladko i na slano: 500gr. hladké mouky, 500 gr. Hery a 200 gr. zakysané smetany. Těsto se zpracuje a nechá se 2 hodiny v chladu odpočívat. A ještě jeden tip. Pod jablka na těsto podsypávám místo strouhankou, tak drcenými piškoty a o to míň potom dávám cukru.
    ….Kláro, obdivuji, kde berete ten čas na tak dlouhé příspěvky, super stránky, čerpám inspiraci,ale i odpočívám, těším se na nové, zdravím.

  • Anonym:

    Zkuste se zelim, nasladko, vyborne, taky dělám s višněmi a makový
    Dita

  • Ivastepan:

    Ahoj,opět díky za motivaci.Přidávám recept ze své hojně používané(a je to vidět) kuchařky.
    400g hladké mouky ,já dala půl celozrnné pšeničné
    30g rozpuštěného másla
    1 vejce
    1/8l vlažné vody
    sůl
    lžička octa
    Náplň:strouhanka,jablka na měsíčky,rozinky,skořici

    Musela jsem fotit hodně rychle:-),letos byl už dvakrát a určitě ne naposledy.
    I když má velkou konkurenci v podobě nové sušičky,a jablka sušíme na křížaly.

  • Náš nejoblíbenější štrůdl je tady http://www.danielinblog.eu/?p=431 Úlně nejlíp se mi ale vytahovalo těsto phyllo. Zkusím ale i jogurtový a pivní, vypadají velmi zajímavě :)

  • hanaka:

    Tak my máme po babičce taky jednoduchý recept – 30dkg původně hladké mouky, 1 vejce, špetka soli, trochu vody – jak je potřeba, lžíce sádla (může být samozřejmě i máslo, ale je fakt, že se sádlem se táhne nejlíp) a tak půl lžičky octa. Vypracovat těsto a pak s ním 100x bouchnout o vál :-) Opravdu se krásně propracuje, pak dáme pod nahřátý hrnec odležet a pak už jen táhneme :-) Je to takové hodně chudé, ani moc nesladíme, záleží na jablíčkách. Ale letos nejsou žádná, tak se budu muset kouknou zítra na trh.

  • Přidávám svou troškou do mlýna, na vlastních stránkách http://www.magrata.com jsem zrovna publikovala recept na jablkový závin, který jsem podědila po mamince. Nejhorší je se naučit válet tenké těsto, nevím jak vy! A představte si, že závin není naše jídlo, ale je původem z Rakouska, kde se jmenuje Apfelstrudel!

  • Tereza:

    Moje babička dělávala úplně nejlepší závin a já, ať se o něj pokouším, jak chci, prostě: NENÍ TO ONO:-))) Těsto: 30dkg hl. mouky, špetka soli, trochu octa, 1 vejce, 3/4 hrnku vody..dovnitř vždycky dávala vymačkané nastrouhané jablíčka, cukr, skořici, mleté vlašáky a polila máslem..nikdy jí to nevyteklo a bylo to MŇAM!!!

  • Golda:

    Moje maminka dělávala z tvarohového těsta, dělám ho také, je křehké a moc dobré. Jednou se mi stalo, že jsem měla tvaroh hodně suchý a v těstě pak udělal po upečení tvrdé kousky, takže je lepší dávat tvaroh ne moc vyždímaný. Poměr je stejný díl tvarohu, másla a mouky, navíc špetka soli. Štrůdl neroluji, jen přeložím přes sebe. Je výborný i s hruškami a mletým mákem.

  • Klaris:

    já mám jeden pivní, ale se ztuž 100% tukem, a taky ho nemám zovna v lásce (ten tuk, jinak ten štrúdl miluju), asi by šlo použít i máslo, musím to zkusit, zatím jsem konzervativně dělala jak jsem z domu naučená. Poměr na 1,5dl piva půl kostky tuku nastrouhaného na jemném struhadle a mouky přiměřeně :) (málokdy co vážím, tak nevím a originální váhu z mámina receptu si nepamatuju) Je toho na dva střední štrůdly. Do mouky na válu se nastrouhá tuk, zaleje po troškách pivem, vypracuje hladké těsto. Nahřeje se porcelán.miska a na půl hodiny jí bochánek zaklopí. Pak klasický postup. Já dávám jablka na kostičky, skořici, třtin. cukr, jako „vsakovadlo“ inst. jáhlovou nebo kukuř. kaši a nakonec slunečnicová semínka (místo ořechů, které tam můj muž nerad)

  • Katka:

    Před víkendem jsem pekla náš velmi oblíbený štrůdl. Těsto je výborné a dá se s ním krásně pracovat a vytahovat do tenka. Rozpis je na tři štrůdly, které okamžitě mizí z plechu. 400g hladké mouky pšeničné(s úspěchem by určitě šla použít pšeničná celozrnná nebo špaldová celozrnná nebo špaldová hladká), 1 celé vejce, 125 ml teplé vody, 1 lžička octa, špetka soli, 2 lžíce domácího sádla. Asi 150g másla na potírání. Těsto zaděláme nejlépe v robotu a necháme dobře propracovat. Rozdělíme na 3 bochánky a pod mísou necháme odpočívat asi půl hodiny. Na náplň používám navinulá jablka na plátky, kvalitní skořici vanilkový cukr s pravou vanilkou a nakonec popráším trochou pudinkového prášku (dávám BIO). Jablka potom netečou. Zavinu a potírám máslem. Poslala bych fotku, ale už je snědený.
    Kláro, moc krásné stránky na nichž často hledám inspiraci. Díky :-))

  • Pipi:

    Ahoj Kláro, tak ten minimalistický babičkovský předpis o třech surovinách mně zaujal nejvíc. Napsala jsi, že se jedná konkrétně o celozrnnou mouku PŠENIČNOU. Má to v receptu nějaký efekt, nebo mohu bez obav sáhnout i ke špaldě?

    Děkuju,
    Pipi

  • hela:

    My máme nejradši štrůdl jogurtový (protože mi přijde nejsnazší a nejrychlejší a navíc mi chutná) – méně dietní verze je 150gmásla, 150g jogurtu (myslím, že by šel s úspěchem použít i řidší tvaroh), 300g mouky – náplň obvyklá – jablíčka, ořechy, hrozinky, skořice, cukru jen troška vanilkového, když jsou sladká jablka nedávám vůbec, hotové štrůdly potřu rozkvedlaným vajíčkem. Když se chci zavděčit mojí mamince a udělat štrůdl méně „mastný“ dělám těsto ze 100g másla, 200g jogurtu a mouky je třeba víc než těch 300g, těsto je víc vlhké. Dávám půl na půl hladkou a celozrnnou mouku. Množství těsta stačí na 3 štrůdly, takže je to snědené raz dva, u vás by se, Kláro, muselo určitě násobit :-))). Můj manžel ještě prosazuje variantu, kdy se namísto ořechu a případné strouhanky podsypou jablka mletým mákem – dělala to tak jeho babička, takže jsem slíbila, že příště už to určitě taky vyzkouším :-))).

  • Děkuju za recept na netažený, nelístkový štrůdl! Babička dělá hodně podobné těsto, ale se ztuženým tukem, který já nepoužívám ani v nouzi nejvyšší. A s máslem mi v obvyklých poměrech nevyšel, takže se mi Váš recepis velmi hodí :-)

    • Vůbec není zač. Babička navíc nemá krávu :) a dělá ho proto běžně spíše s herou, než s máslem. Se ztuženým tukem nikoli, ale s margarinem běžně. Pak ještě potírá tukem svrchu před pečením. Je velmi dobrý a u nás po taženém nejžádanější – mimochodem, také velmi jednoduchý a rychlý.

      • Já právě margaríny a podobné věci nerada používám, tedy když peču sama, tak jsem to chtěla něčím nahradit. Ale samozřejmě babiččiny štrůdly miluju, neptám se, z čeho jsou a cpu se ;)

Přidejte komentář na Klaris