Když jsme se před patnácti lety přistěhovali sem na kopec, navštěvoval nás hodně často náš kamarád Ondra a po celotýdenní práci v obchodě si k nám jezdil pro bonusy typu popálenin několikátého stupně, když dával s panem domácím na střechu lepenku, docela dřinu v lese, v chalupě i před chalupou. A za možnost takového pěkného relaxu nám jako úspěšný podnikatel vozil dobroty, které tady kolem neseženeme a kdybychom je náhodou sehnali, tak bychom na ně asi zase neměli. Takže to byla taková hezká a milá reciprocita :). A jednou z těch lahůdek byla pomazánka ze slunečnicových semínek s bazalkou.
Jenomže Ondra už má svojí rodinu a nejezdí tak často :-) a když se sejdeme všichni, oddáváme se konzumaci mnohem jednodušších a mnohem více objemných jídel. A tak nastala doba, udělat si pomazánku sami. Stačí k tomu kvalitní mlýnek na mák, slunečnicová a sezamová semínka- vyloupaná!, sůl, olivový olej, slunečnicový olej, pepř, citronová šťáva a jakékoli bylinky a voda.
Vyloupaná slunečnicková semínka, spolu se sezamem umeleme na mlýnku na mák, přidáme vodu – velmi opatrně, abychom pomazánku nepřelili. Přiléváme postupně a zároveń mícháme, dokud nemá pomazánka hezky příjemnou, stále všeak hutnější konzistenci. Rozhodně nemá téci. Pak osolíme, opepříme, přidáme trochu olivového a trochu slunečnicového oleje – oboje dle chuti a nakonec zakapeme citronovou šťávou.Do pomazánky můžeme vmíchat jakékoli byliny. Ta dnešní je s tymiánek, lze však přimíchat čerstvou bazalku nebo oregano. Pomazánka je velmi dobrá na chleba s rajčetem.
No a co se zeptat přímo dětí! Jsou to bytosti jako jsme my, jen mají ještě malé tělo, ale moudrost v sobě zatím nesou, dokud jim nevnutíte (společnost)nesmysly. Jsou to hotové , rovnocenné bytosti, nepodceňujte je! Mohou Vás naopak velmi obohatit. Nemají zatím povětšinou závoje zapomnění, ví , nebo alespoň tuší , kdo jsou.
Vím, že je to dost pozdě (našla jsem tuto debatu přes pomazánku, kterou zrovna zkouším) – maso mi cpali až do nějakých sedmi nebo osmi let. Když s tím přestali, tak jsem se konečně zdravotně srovnala. Ne, nikdo mi nenamluví, že je to zdravá potravina. A dokud mé děti nebudou ve věku, kdy budou mluvit a dělat rozhodnutí, tak jim maso dávat určitě nebudu.
Maminka je chudokrevná, protože má nějakou autoimunitní nemoc žaludku a nevstřebává se jí proto B12, má to nějakou vazbu i se štítnou žlázou. Dřív jí lékaři říkali, že je to z vegetariánství, a zanedbali to. Teď dostává B12 injekčně a je po problému. Já si na železo dávám pozor, nikdy jsem ho neměla moc (ani jako malá, když mi ještě to kuře kamuflovali strouhaným jabkem, abych ho vůbec pozřela), ale když ho vezmu 2 tablety za měsíc, tak je to hodně :D
Dobrý den všem,
mám dotaz ohledně zavaření této pomazánky. Chystám se na delší cestování a jelikož nemám problém s váhou ani objemem bagáže a zásob, napadlo mě zavařit nějaké pomazánky z různých semínek, oříšků a samozřejmě zeleniny (všechny vegan). Máte s tím někdo zkušenost? Můžu takové pomazánky zavařit v troubě například, neztratí třeba konzistenci nebo tak? A bude na to stačit trouba? Zavařovací hrnec nevlastním.
Díky všem za jakékoli tipy.
K tomu masu ještě : já ho nejím dvacet pět let a chudokrevná jsem celý život, i když u mých rodičů jídlo bez masa nebylo jídlo. V dětství a dospívání jsem snědla masa na několik životů a železa jsem přesto měla málo. Můj doktor doporučuje červené víno – dělám tedy, co můžu :)
Mám pět zdravých dětí, které maso nejedly nikdy. Dětská doktorka je kontrolovala, nevěřila mi, že to půjde, ale měly vždycky železa dost a oproti jiným dětem byly výrazně zdravější – což samozřejmě nemusí s vegetariánstvím vůbec souviset. Nejstarší dcera před dvěma měsíci porodila krásného zdravého chlapečka.
Měla jsem to vždycky pro sebe ujasněné a byla jsem si v tom, proč odmítám maso, jistá. Pokud máte nějaké obavy a měla byste být ve stresu, bude-li děťátko zdravé, asi bych radila občas nějaké bio maso uvařit.
dobry den,
nevim kam to mam napsat…tak to pisu sem
vim,ze jste vsichni vegetariani,davali jste nekdy detem maso?
ja jsem vegetarianka od 4 let,ale bohuzel jedina v rodine,krome pritele,ktery je vegetarian kvuli me.
mam 6 mesicni holcicku a vsichni mi rikaji,ze ji mam davat maso…
tak premyslim a premyslim,
jestli bio kure a nejaka ta ulovena ryba z potoka od kamaradu ze sumavy by se mela brzy objevit v diete holcicky.
zajimalo by me,jen jestli vasim detem nic nechybi,pokud jste jim nikdy maso nedavali.
ja sama jsem chudokrevna a musim uzivat hodne potravin se zelezem a hodne mlicnych produktu momentalne.
dekuju
Zdravím vás, ale asi mnoho nepomůžu. Nemůžu napsat ani tak ani tak, protože to, co funguje u naší rodiny a našich dětí není žádná záruka toho, že je to tak v pořádku :) No a tak bohužel je to nakonec stejně na vás.
Zkusím popsat situaci u nás doma – to protože nám testy na železo dělali.
Maso „nejím“ od tří let – dle tvrzení rodičů. Sama vím že čas od času mě přinutili něco sníst. (ale doby kdy mi u oběda vyhrožovali už jsou dávno pryč) Železo mi kontrolovali nedávno a mám jej při horní hranici (moje všežravá máti skončila na kapačkách kvůli jeho nedostatku a tak testovali všechny přímé příbuzné, včetně mých dětí)
Moje děti – mladší v té době plně kojené. Železo u spodní hranice (u kojence prý běžný normál) Starší – maso jí u babičky, vyjímečně když tatínek uvaří doma – byla na průměru.
A teď se omlouvám a poruším zásadu: nemluvit o mase: U nás mrňata začali jako první maso jíst králíka (babička je chová).
no tak diky ;)
ja prave sama nemam zatim zadny problem,ale zase vim,ze jsem do 4 let maso dostavala,dokud jsem rekla,ze ho jist nebudu..
jsem rada,za kazdy nazor od vegetrarianske rodiny,jen tak abych si udelala obrazek ;)
ja chapu ze je to na me,spis me strasila doktorka,ze znala par deti vegetariany,ktery behem 2 let byly hodne nemocny…
ale taky vim,ze zase zalezi na pestrem jidelnicku.
Mně je jasný, proč se ptáte, v mailu bych se asi rozepsala víc, ale tady, když nejsou souvislosti, je to strašně těžký. Ano, naše děti nikdy maso neměly, železo v pořádku. Ovšem…. a to je velmi důležité, mají denně k dispozici ohromné množství tvarohu, sýrů, mléka, poměrně pestrý jídelníček, hodně vajec, hodně zeleniny. Žijou hodně venku, atd. atd. Proto nemohu psát, že to, že je to v pořádku u nás, tak jinde proběhne stejně a naopak. Chce to pozorovat je a zdravý rozum, ale chápu i, že člověk má strach.
zdravim,
hodne zeleza ma amaranth ci petrzel..
Dělám podobnou, ze slunečnicových semínek a pár mandlí, s citronovou šťávou, olivovým olejem a s česnekem a čerstvou majoránkou, chutná to jako paštika :) Semínka a mandle rozdrtím na prášek v mixíku nasucho, pak už mixuju ponorným mixérem se zbytkem, ale mlýnek na mák je moc fajn nápad na jiné moje recepty, kde to kombinuju, jak se dá, díky… a hezký zbytek víkendu :)
PS: Sýry mi nedají spát, i když jsem doteď byla tak s tím mým spokojená… Váha z aukra a kultury už mi přišly, přečtu ještě jednou všechno tady o sýrech, snad na to přijdu, co teda je na mém sýru podle Milana špatně… :))
NO, není nic, ale až zkusíte sýr z kultury, bude Vám jasné, že je to fakt trochu jiná káva. Jsou chutnější a to znatelně. Nicméně, prostě když to nejde, chutnají i ty bez :).