Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Vážení přátelé – znáte to taky? Pokud jste poctiví sami k sobě a dokážete odhadnout své schopnosti a možnosti, tak neznáte. Já to také umím,být poctivá sama k sobě,  vždy do té doby, než mi okolnosti a vše kolem dají jasně najevo, že jsem zase vedle. Odbíhám z domova opět pravidelně, je mi dobře po těle i po duši a to vždy do momentu, než zjistím, jaký jsem tragéd. Včera jsem slovo tragéd zcela ignorovala a rovnou jsem se nazvala „blondýnou“.  Vše je obsaženo ve dvou termínech – dlouhý běh a orientační smysl. :-). Dlouhý běh proto, že kdo má čtyři a více dětí, je mu jasné, že odběhnout či odejít někam na doslech je zcela kontraproduktivní. Orientační smysl a to dokonalý, má pan domácí. Jenže neběhá. No a včera jsem zase zabloudila a nejhorší je, že ten orientační smysl není tak katastrofální, aby se člověk někde objevil a vůbec nevěděl kde je, ale je na minimální úrovni, což je horší, protože celou dobu člověk přesně ví, kde vyběhne, přesně ví, že je to o tři a půl kiláku dál, než vyběhnout chtěl a to už má jedenáct za sebou a nemůže s tím vůbec nic dělat.

Poslední týdny, více jak zkušenosti z nových kuchařských technik, knih a receptů, sbírám po lese povědomí o tom, jaké existují vyvážečky, odhaduji, jak daleko ta prasata asi jsou – tedy ne vyvážečky, ale ta divoká :-) a svádím denodenní boj na každé křižovatce – ještě dál nebo už směr domů?

Včera večer pak rychle po chlebu (on mě stejně nakonec nemine), šoupám do trouby dvě bábovky. Jeden poctivý makovec a druhou menší, v odlehčené verzi. Verzi veganské bez cukru.

Klasický makovec

Na klasický makovec jsou třeba 4 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 1 prášek do pečiva, lžíce cukru s vanilkou, lžíce citronové kůry, 250 ml mléka, 200 ml oleje, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, hrnek nemletého máku .

Nejprve je nutné utřít vejce spolu s cukrem, cukrem s vanilkou, citronovou kůrou a to vše do pěny. Následuje přilití oleje, dále přidáme mouku a prášek do pečiva a hrnek máku. Společně s moukou přilévám opatrně mléko.  Vše řádně utřeme a nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme při 190°C a hlídáme, aby se bábovka nezačala připalovat.

Ideální na snídani s teplým kakaem nebo bílou kávou!

Veganská bábovka

Suroviny: 1 sáček vanilkového pudingu, 1/2 hrnku oleje, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, 400 ml vody, dvě lžíce kakaa, 1+1/2 hrnku mouky celozrnné pšeničné přesáté a 1/2 hrnku nemletého máku. Dále lžička citronové kůry, půl lžičky mletého zázvoru, lžička skořice, a 1/3 hrnku vlašských ořechů a 70 g rozinek.

Pokud nechceme verzi zcela bez cukru, lze rozinky nahradit cukrem krystal – 70 g. Bábovku uděláme tak, že našleháme vodu s olejem, přidáme koření, kakao, prášek do pečiva spolu s moukou, kukuřičným škrobem -pudingem a mákem a přidáme rozmixované rozinky ponorným mixérem. Nakonec nasypeme rozčtvrcené vlašeské ořechy – prostě vyloupané a rukou nalámané. Pozor na to, tato buchta je opravdu pro toho, kdo odvykl cukru. Pokud je člověk na cukr zvyklý, doporučuji přidat alespoň trochu.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

11 Odpovědi to “Bábovka s celým mákem plus veganská verze navíc”

  • Katka:

    K veganskému receptu, pro ty, co to rádi sladší, a přecijen se chtějí vyhnout cukru, je fajn s rozinkami rozmixovat i zralý banán, příjemně těsto osladí a zvláční. Nebo osladit agáve, rýžovým, nebo javorovým sirupem, popř. medem :-)

  • alaska:

    Bábovka je luxusní. Právě si na ní pochutnávám. Příště zkusím i veganskou verzi.

  • Evak:

    Dobrý den, Kláro,
    bábovka s celým mákem je bezvadná. Pro naši makožroutskou rodinu už ji v krátké době peču podruhé. Pro mě navíc body plus, protože nemusím mlít mák. Moc děkuji za recept.

  • Ann:

    Dobrý den Kláro,
    u veganské verze bábovky máte v ingrediencích 1 sáček vanilkového pudinku, ale v postupu se o něm už nezmiňujete. Předpokládám, že vám to vypadlo:) Můžu se zeptat jak ho tam tedy zakomponovat?
    Děkuji a pěkný den.

  • dolomiti:

    Je ta buchta k dostání taky za stravenky? ;-)

  • Elentari:

    Dobrý večer,
    v ingrediencích na klasický makovec máte 250ml mléka, které se již v postupu nevyskytuje. Předpokládám správně, když se tam přileje ve fázi kdy se přiléva olej?
    Dotaz možná vypadá hloupě, jen nechci nic pokazit :) doma máme poslední čtyři vajíčka, takže se to musí podařit! :D

    • Dobrý večer, díky, opravím hned. Mléko přidávám, až když je olej s vejci a cukrem zapracovaný. Přilévám ho většinou souběžně s moukou a opatrně, abych zjistila, kolik přesně je potřeba. Někdy mouka saje více, někdy méně.

  • Dobrý den Kláro,
    tak jsem včera konstatovala, že se mám od Vás ještě hodně co učit, přestože jsem v letech Vaší maminky …..bábovek mám několik druhů, vždycky u nás vyhrávala tvarohová. Vaši s celým mákem zařazuji do oblíbených a myslím, že se s tvarohovou budou střídat. Přiznám se, že by mě nikdy nenapadlo dát do bábovky celý mák!!!! Byla vynikající, chutnala i návštěvě, která chtěla recept, tak jsem ji poslala na Vaše stránky.Příště přidám nasekané ořechy případně kandovanou dýni /opět dle Vašeho receptu/.
    Srdečné pozdravy, chodím na Vaše stránky velice ráda a stále z nich čerpám. Chci si také vytisknout Vaše kuchařky a poslat za ně odměnu na Váš účet.
    Já vždycky říkám, že na všem, co děláme, je znát, když to děláme s láskou……
    Hezký den na kopec.
    Vlasta z Moravy

  • hanaka:

    Jsem na tom podobně. Kdysi jsem taky běhala a jednou jsem se běžela uklidnit před důležitou zkouškou, cestu nesledujíc…v lese kousek od baráku, navíc v lese u velkého města, takže normálně chatička každých 500m. Dokázala jsem se zamotat tak, že jsem bloudila asi 2 hodiny, během té doby jsem nepotkala žádnou chatičku, žádnou osobu a místo uklidnění jsem začínala panikařit a vyhlížet vhodný důlek popřípadě keř, pod kterým přenocuju :-) nakonec jsem se nějak vymotala, ale od té doby jsem běhala už pouze po vyšlapaných a opravdu notoricky známých cestách. Moje drahá polovička říká, že se jednou ztratím i na našem dvorku :-)

  • Golda:

    Kláro,
    to je úžasné. Konečně jsem objevila někoho, kdo má stejný orientační „zmizel“ jako já. Kamkoliv jdu, vždycky se zeměkoule jaksi divně otočí a hledané místo je přesně na opačné straně, než kam jsem zamířila. Ale už jsem se s tím smířila, že jsem asi „divná“. Bábovky vypadají moc dobře, já mám dnes zaděláno na štrůdl, už se na něj týden těším. Krásný den přeji všem.

Přidejte komentář na Anonym