Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Přišla zima na hory. Zítra má u nás napadnout až 40 centimetrů sněhu a tak od rána snášíme jak broučci. Vše z pole do sklepa, zbytky zelí, kapusty, jablek, bot, míčů, kol…. Zateplujeme chalupu, což znamená, že pečlivěji přibíjíme uletělou fólii tam, kde mají být ve vikýřích okna… jednou… možná… někdy. Obcházíme štíty, kde to ještě profukuje, snášíme dřevo před chalupu a zavíráme venkovní okna. A k tomu všemu je třeba se trochu zahřát. A tak si vaříme zázvorový čaj, zázvorový sušenky a kandovaný zázvor.

Zázvor je vůbec bezva věc. Je to nejen dosti záhřevná záležitost, ale také  mírné afrodisiakum – bacha na to, nesmí se to přehnat. Zázvor ve velkém množství dělá neplechu! :-).

A jak tedy na kandovaný zázvor?

Je potřeba koupit si zázvor, přinést ho domů a oloupat. Pak nakrájet – buď na kolečka, nebo na kostičky. Já osobně upřednostňuji kostky. Loupat jde bezvadně, s krájením už je to malinko horší. Je celkem tuhý.

Kostičky vložíme do hrnce, prosladíme a necháme proslazené 24 hodin. Pak přilijeme tolik vody, aby byl zázvor ponořený a vaříme. Tak dlouho, dokud není měkký.  Když se toto stane, slijeme vodu, kterou ovšem nevyléváme za žádnou cenu. Buď jí použijeme místo vody na kandování dýně, nebo použijeme do jablečno-dýňového želé na koláč. Tam je to vůbec nejlepší.

Opět prosladíme, zalijeme vodou a opět vaříme. Zázvor nesmíme rozvařit, ale musí být skutečně měkký. Vodu opět slijeme a opět použijeme. Zázvor pak necháme okapat a vložíme nad kamna na děrovanou podložku usušit. Sušíme ne zcela dotuha. Musí být stále malinko vláčný. Ovšem díky následnému uložení s cukrem zvláční ještě více. Usušený vložíme do mísy s moučkovým cukrem, promícháme řádně a nabíráme cedníkem, přecedíme zbylý cukr a uložíme ve sklenici – uzavřené.

Můžeme promíchat s kandovanou dýní a použít buď samotné, jako cukroví, nebo do buchty, bábovky, či vánočky.

15 Odpovědi to “Kandovaný zázvor”

  • standa:

    Našel jsem recept na kandovaný zázvor, ve kterém se používá kukuřičný sirup. Nevíte někdo proč se používá? K čemu je tam dobrý? Je v tom vaření nutný? Dá se něčím nahradit? V receptu je zmíněn zlatý sirup, ale nikde se o něm nemohu nic dozvědět?
    Děkuji za odpověď
    Standa

  • kolář:

    při příčném řezu je zázvor při okrajích nazelenalý, je to špatně nebo ne ?

    • Inka:

      Dobrý den.

      Pokusím se odpovědět na váš dotaz ohledně obav se zelenání zázvoru. Zázvor pěstujeme doma v květináčích dlouhodobě. Konzumujeme ho jak čerstvý (po nakrojení má nádech trochu do zelena), tak několik týdnů starý a ještě se nikomu nic nestalo. K nám se dováží převážně jeden druh zázvoru, který byl zároveň populární i v Evropě, v dobách, kdy jsme o něm u nás neměli ani tuchu. Existuje mnohem víc druhů populárních hlavně v Asii, např. zázvor, který vypadá jako krmná mrkev a po nakrojení má také ostře oranžovou barvu nebo takový, který připomíná větší sazečku, nebo jiný který, vypadá jako protáhlý vychrtlý petržel a je to také jiná třída ohně :). Krom toho se v zahraničí prodává zázvor úplně čerstvý s kusy zelené nadzemní části – Green Ginger. Existují i odrůdy podobné tomu klasickému, ale po nakrojení mají uvnitř takový zelený prstenec. Rozepisuji se takto podrobně proto, že se někdy tyto odrůdy dostávají i na náš trh a spotřebitelé se mylně domnívají, že jsou nějak zkažené, nebo jedovaté. Tak to samozřejmě není, ale mohou mít mírně odlišnou chuť a jiné grády.
      V dotazu uvádíte, že je na okrajích nazelenalý. No, pokud se nejedná o jinou odrůdu, ale jde o zázvor klasický, zaschlý s béžovou slupkou na povrchu, který např. někde na světle zezelenal, chápu vaše obavy. Může být bráno jako paralela s nazelenalými bramborami podle hesla „hlíza jako hlíza“. Nazelenalé brambory opravdu problém jsou. Problémem však není ono zelené barvivo chlorofyl, jak se mnozí domnívají. Při vystavení brambor přímému světlu opravdu probíhá syntéza chlorofylu, ale zároveň se při povrchu pod slupkou tvoří ve zvýšené míře α – solanin a ten už problém je. Proto se také nazelenalé brambory nesmí prodávat. Tím, že se α – solanin vyskytuje právě při povrchu, po oloupání a odkrojení zelených částí se brambor stává neškodným. Tento jev se vyskytuje výhradně u rostlin čeledi lilkovitých, což zázvor rozhodně není.
      Takže α – solaninu se u zázvoru není třeba obávat. Chlorofyl (zelené barvivo)opravdu nebezpečný není. To bysme nemohli jíst ani listový salát, kedlubny, kapustu, zelí nebo jablka. Ale pokud by někomu nazelenalý kousek vadil, je vždy možné ho odkrojit.

      S pozdravem
      Inka

  • Hm, vyzerá to skvele ! Určite to vyskúšam !

  • Alex:

    Ahoj, bez pardonu, varem znehodnocujete zázvor a ztrácí účinky. Proč jste stádečko tupých…

    • Zdravím Alexi. Blahopřeji. My ten zázvor kandujeme na efekt. Dáváme si ho na stůl a díváme se na něj. Naše tupost nám nedovoluje dohédnout tak daleko, že by se dal i jíst. Takže žádný strach, o žádné kvalitní látky nepřicházíme. Až ztvrdne a začne v té vlhkosti chalupy plesnivět, dáme ho slepicím.

  • Hodně zajímavé. Vyzkoušíme. My, nebo spíše tchýně, dělá kandovanou dýni a ta je báječná.

  • Šárka:

    Můžu poprosit o upřesnění pojmu „prosladit“? Aspoň nějaký náznak poměru… nejsem přítelem slazení,obávám se, že použiju tak malé množství že to nebude poživatelné.
    Díky moc!!!

  • to vypadá, že se bude nyní hodit! dokonce i na jižní moravě tři centimetry sněhu! a u vás??!! snad nejste jak broučci..

  • EliškaR:

    Já kupuji. A nedávno jsem v DM objevila zázvor v třtinovém cukru a od té doby je moučkový cukr zapomenut.

  • Tak ať tu zítřejší potenciální chumelenici ustojíte :-)
    A děkuju za inspiraci, co se zázvorem. Muž, když nakupuje, tak zásadně naddimenzovaně, takže z malého kousku, který jsem chtěla na dochucení sladkokyselého kuřete, tu máme několik kořenů s nimiž si nevím rady :-)

  • zememeric:

    Dik za recept. Rano bezim k nasemu vietnamci pro zazvo

  • Helča:

    No a ty sušenky? :)) Provokuju…děkuju za návod. Zázvor obvykle loupu lžičkou, aby byla šlupka co nejtenčí, ale ve větším množtví, nevim, nevim.

Přidejte komentář na Anonym