Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Intenzita příspěvků na této stránce v posledních pár dnech poklesla, neboť se ukládáme pomalu k zimnímu spánku:-). Navíc se začínám kromě běhu uchylovat ke své masochistické zimní zálibě a tou je návštěva stomatologické ordinace. Zubní lékař, hvězdná osoba této stránky mi dnes udělal velikou radost, protože mi dal obrázky z ct na cd a já je mohu doma dát do pc :-). Čímž se zabaví děti na velmi dlouhou dobu. Dá se totiž s těmi obrázky hezky ve stomatologické aplikaci otáčet a dívat se na můj chrup shora, sdola, zprava i zleva. Ovšem jak mi napsala Petra, mohl být zubař trochu citlivější a nějaké ty zuby tam domalovat. Mnoho jich tam domalovat. Aby tam byly. Když už jsem totiž přišla o další, organismus se umoudřil a rozhodl se, že se ve svých třiceti osmi letech stanu ještě moudřejší, a že mi tedy dopřeje a pustí na svět další osmičku. Zdroj všech momentálních problémů. To by bylo bezva, kdyby nerostla přímo do kořenů sedmičky, tudíž i problémů budoucích. A tak místo psaní článků, chodím běhat, protože ty zuby při zátěži nebolí a pak zase nic nepíšu, protože se doma lituju, protože bolí po zátěži. Jediná možnost je tedy zátěž mít a nepřerušit jí, jak říká pan domácí :-). No a pokud se bude můj život i nadále ubírat tímto směrem, v blízké budoucnosti si tuto stránku oblíbí příznivci Viktora Faktora a jeho knihy – Kaše – strava naše!

Kvašená zelenina

No ale nedá se nic dělat, došlo i na psaní – zelenina dokvasila a já se tedy pouštím do ní! Nečekejte přesnou gramáž, protože každý disponujeme jinou zeleninou, jinou zeleninou nazbyt, jinak velkým zeláčkem a jinou chutí a proto jde v tomto článku víceméně o princip.

Já sama jsem použila vše, čeho mám nadbytek – tedy červené zelí, bílé zelí, dýni kabotchu, papriky. Vše pečlivě omyju, nakrájím na malé nudličky,

nebo plátky

a vše se hezky promíchá

v malé zednické vaničce.

Solí se cca 1 až 2 % soli, já nevážím a ochutnávám.

Pak se vše pečlivě nadupe pěstí do malého zelňáčku, zatíží malým talířkem, který se zmáčkne a přiklopí se víkem zeláčku. Je třeba hlídat a zalévat vodou do žlábku u víka, aby vzduch mohl ven, nikoli dovnitř. 

Šťávu rozhodně nevyléváme.

Hodně přebytečnou vyčerpáme do sklenice, jinak zelenina musí zůstat ponořená ve šťávě. Zeláček necháme prvních pár dní v teple kuchyně, teprve když vykvasí, za pár dní, přemístíme jí do chladu.

Již za tři dny je možné konzumovat dobrou, mléčně kvašenou zeleninu, která oplývá mnoha přednostmi. Mléčně kvašená zelenina je dobře stravitelná  a hlavně má hodně nezničených vitamínů, které v zimě, jako když najdeš.   Zeleninu lze přidávat do samotného jídla, do salátů, do oblohy, na chleba , samotnou, pokapat olejem…… jak komu libo.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

5 Odpovědi to “Kvašená zelenina”

  • Dobrý den,
    díky za Vaše velmi zajímavé stránky, které jsou pro nás inspirací.
    Snažíme se o něco podobného, jenže v malém.
    Přejeme Vám mnoho elánu a ať se Vám daří.
    Vladimír a Eva

  • fanyna:

    Tak už jsme podle těchto stránek naložili zelí, včera jsme ochutnali a je výborné. To mne povzbudilo a dnes jsem zakoupila desetilitrový kvašák a chystám se kromě zelí naložit i další zeleninu. Mám dva dotazy: Můžu tam dát i řapíkatý celer, mrkev a řepu? Vydrží to v chladu dlouho? Přeci jen těch deset litrů asi nesníme naposezení.

    • Já dávám do chladu a hlídám a jakmile mám pocit, že už vršek začíná kazit, vyberu zeleninu, napěchuji do lahví a zavařím, ale většinou vydrží dost dlouho a sní se. Je potřeba hlídat, aby byla stále ponořená a aby ve žlábku byla voda.

  • hanaka:

    Zuby jsou potvory, přišla jsem loni o jeden a doufám, že mám na pár let klid. Osmičky už mám naštěstí pryč všechny, moudrá jsem prý byla už v 18 letech :-) Kvašená zelenina vypadá parádně, my dnes budem ochutnávat naše první zelí, tak jsem zvědavá. Jak jste u Vás na kopci přežili ten vichr? Tady to bylo docela hrůzu nahánějící, zvlášť, když máme střechu posázenou balíčkama tašek, které čekají na pokrytí. Naštěstí vše přežilo, jsme pod kopcem. Tak snad u vás všechno v pořádku a počasí se zas bude chvilku tvářit víc podzimně :-)

  • Zuzka:

    Ahoj,mám úplně stejný problém osmička leze na sedmičku.Už dopředu se hrozně bojím tý operace.A ještě mám něco mezi zubama,nemůžu si to vyšťourat a moc to bolí.Děsběs.Ať to dobře dopadne.Zuzka.

Přidejte komentář na fanyna