Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Uběhl rok jako nic a možná si vzpomenete na perníkový speciál, kde stále platí nabídka – za recept a fotky oblíbených perníčků,  jedna hezká  stará knížka mailem. Ofocená v pdf. Dnešní perníčky, které přidávám do sbírky jsou velmi specifické a to tím, že je to vegetariánský recept. Neobsahuje ani vejce, ani máslo a mléko. Slepice pauzují, vejce ani jedno, krávy jsou březí a másla málo. Navíc co je, to vypíjí tele a dokud ho neoddělíme, nebude skoro nic. A tak jeden příznivý recept pro pečení bez těchto dvou surovin.

Na čistě rostlinné perníčky je třeba 1100 g celozrnné pšeničné mouky, 300 g včelí med, 100g cukr moučka, 500 g pampeliškový med. (pokud není, lze použít cukrový sirup – roztok cukr a voda). 300 g olej, 2x prášek do perníky, 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kvalitního kakaa, 100 g  maizeny – kukuřičného škrobu.

Těsto uhněteme řádně dohromady, nemělo by být příliš lepivé, ale hezky tvárné. Ihned ho zabalíme do mikrotenu a vložíme do chladu. Nechávám ho uležet 3 dny a poté vyndám na vál, rozválím, vykrojím perníčky a dávám péci. Vrstva raději o něco silnější. Těsto velmi špatně reaguje na teplo – pokud leží déle v místnosti, měkne a začíná se lepit na váleček i vál. Je proto nutné vyndat z chladu jen těsto, které skutečně zpracujeme. Zbytek dát zpět do chladu.

Ihned po upečení jsou perníčky dobré, ale je nutné, aby se rozležely. Už druhý den jsou mnohem výraznější.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

15 komentářů to “Další recept na perníčky do sbírky”

  • lillka:

    upekla jsem z celozrne zitne, pridala karob a zda se mi, ze to bylo ku prospechu … pekne doplnilo z jinych mouk – jedna z mala veci ktere jsem hrde rozdavala :)

  • tady pozor. sice uvádíte perníčky jako veganské, ale zarytý vegan odmítá i včelí med. Ale jinak moc pěkný recept ;) hezký večer ;)

    • Lenko, samozřejmě máte pravdu. Netuším, jak je to možné a to skutečně a taky uvažuju, kde se stala chyba. Zda jsem špatně napsala recept nebo jsem opravdu psala a med si neuvědomila. První varianta by byla horší, protože by recept byl správně najednou bez medu. Předpokládám proto, že druhá varianta je správně. Navíc já sama med vědomě nekonzumuju, na rozdíl od mléka a vajec a o to je to pro mě absurdnější situace. Omlouvám se za to, nicméně každý předpokládám si přebere recept podle svého rozumu a dokáže si udělat názor, zda mu jako v jeho ismu daná surovina vadí. Recept opravuji na vegetariánský. Hezký večer a děkuji připomenutí.

      • Vanilca:

        Zdravím Klárko, pokud je to příliš soukromý dotaz, nevadí, že by zůstal bez odpovědi… Zaujalo mě vědomé nejezení medu, a tak dumám, jestli by to bylo kvůli jeho výrobě – že se včelkám ten med bere? Nikdy jsem se nad tím takto nezamyslela, a je pravda, že o výrobě medu toho moc nevím. Nebo je důvod čistě prozaičtější, třeba zdravotní… Ale každý má právo na své soukromí, pochopím, když si ponecháte některá svá tajemství :-).
        Dobrou noc všem na kopci i pod kopcem

        • Vanilco, v pohodě odpovím, otázka je, zda to není téma na delší diskuzi a zda tomu bude komentář stačit:). Není v tom nic zdravotního, ale možná ani etického ne, protože co zařadit v důsledku jako etické a co nikoli? Ale já osobně med vyloženě nepotřebuji, zastávám názor, že včely jsou nezbytné pro opylení a tím, že nepotřebuji ani cukr, jako náhražku medu, není důvod jim med brát. Jenomže každá mince má dvě strany a co s včelami, kdyby nikdo nejedl med, a které jsou dnes velmi neimunní proti různým nemocem,které sem navíc zavlekl opět člověk, jsou léta šlechtěny, aby nebyly agresivní, nejsou to původní včely. Dnešní včely, vytvořené člověkem mají v přírodě minimální šanci na přežití, navíc uklízení lesů a sterilita pozemků jim dává minimum šancí najít vhodné ubytování. Takže nezbývá nic jiného, než pomalý postupný návrat, ale k tomu není chuti, ani u včelařů, ani u legislativy. Naučili jsme se,že všechno řídíme. Takže pokud by nikdo med nejedl, bude málo těch, kdo včely budou chovat, z čistého entuziasmu, aby opylovávali a takových otázek je přehršel. Tudíž u mě je to čistě osobní stanovisko, nikoli dogmatické a je to jen otázka citu. Ano, mám pocit ze zkušenosti, že odebírání včelám medu a místo toho zakrmování roztokem není ideální. Pokud bych to měla vyargumentovat, to nelze, je mi zcela jasné, že mluvit o etice je pohybování se na tenkém ledě a argumenty – a to rozumné, většinou dají za pravdu vždy celkovému uskromnění se, nikoli dogmatům a ismům. Jenže někdy ten cit nejde přečůrat rozumem.:)

          • Vanilca:

            To je přesně ono :-)
            V odpovědi je taková hloubka… Někdy se člověk začne něčím řídit, ale zároveň začne být agresivní, jak si prosazuje svoji, byť třeba dobrou nebo prospěšnou myšlenku.

            Celkové uskromnění se, a používání citu …
            Děkuji :-)

  • dolomiti:

    Kolik perníčků je z 1100 kg mouky? :-O :-D

  • Perníčky vypadají doopravdy dost chutně. Vždycky jsem je dělala s máslem, ale letos je ráda vyzkouším, když musím omezovat mléčné.

  • tyjo.. chvilku jsem tu nebyla.. trávila více času v divadle než kde jinde.. a tady toho tolik nového.. a vůbec.. jak ve městě vánoční předzvěsti ignoruji.. doma už bych začala s pečením.. a vy jste ještě rychlejší! tak ať se vám daří!! a všichni jste zdraví.. zdravíme na kopec. kp

    • Milá Kláro, moc tě zdravím. Přečetla jsem si taky vaše společné váhání a jsme moc zvědaví na výsledek :).Přejeme vám trochu klidu a mnoho neuvážených rozhodnutí, ze kterých se stanou příběhy se šťastným koncem. :-)

      • děkujeme děkujeme!! vážíme na miskách.. dálnici R 49.. její možnou budoucí blízkost.. a.. no to radší do emailu soukromě :-) tak zatíím málo sněhu přejem!

  • hanaka:

    Výborný, určitě vyzkouším. My teď máme taky zasušeno, máslo dochází, sýry taky, učím se péct bez tvarohu, protože ten kupovaný je prostě úplně jiná surovina! :-) Takže perníčky přijdou určitě vhod :-)

  • Veska:

    Vypadají luxusně … fakticky tak jako moje po upečení,hladké a nafouklé

Přidejte komentář na Anonym